Συναντήθηκαν μετά από 53 χρόνια για 2η φορά οι απόφοιτοι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου

Ήταν υπέροχο  το απόγευμα της περασμένης  Τετάρτης  (26-9-2018) κατά τη 2η συνάντηση των σπουδαστών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας του σχολικού έτους 1964-65.

Οι πρώην σπουδαστές χάρηκαν με την καρδιά τους, στο δεύτερο τούτο αντάμωμα μέσα σε μισό αιώνα, που τους χώριζε από εκείνη την αξέχαστη σπουδαστική ζωή.

Μετά από (53) χρόνια φίλοι σπουδαστές από τα διάφορα μέρη της Πατρίδας μας, συναντήθηκαν για δεύτερη φορά  στο σμαραγδένιο νησί μας, ζώντας μοναδικές κι αξέχαστες στιγμές.

Αγκαλιές, φιλιά, χτυπήματα στην πλάτη, σύντομες κουβεντούλες με τον καθένα χωριστά και ύστερα όλοι μαζί, ήταν οι πρώτες εικόνες που σημειώθηκαν στο προαύλιο της Ακαδημίας.

Η συνέχεια δόθηκε στην παλιά αίθουσα διδασκαλίας, όπου κάθισαν για λίγο στα θρανία και στη θέση του ο καθένας σαν  εικοσάχρονα παιδιά.

Έζησαν  μοναδικές, συγκινητικές  και αξέχαστες  στιγμές, δίνοντας βουτιές στη λίμνη του παρελθόντος  και ανασύροντας αναμνήσεις, συναισθήματα και έντονα βιώματα!

Θυμήθηκαν τους σπουδαστές τους, παρόντες και απόντες, τους καθηγητές τους, τις σπουδαστικές περιπέτειες και σύντομα άρχισαν τις  διηγήσεις.
 


Όλοι είχαν κάτι να πουν, κάτι να παρουσιάσουν από τα γεγονότα  που είχαν βιώσει μαζί και ο καθένας χωριστά. Ειπώθηκαν αρκετά μαθητικά περιστατικά  με πρώτες τις αστείες ιστορίες, τις διαβολιές, τα πειράγματα, τις τιμωρίες, το άγχος της βαθμολογίας που δινόταν με το σταγονόμετρο και η  πολυτέλεια  του να έχεις χαρτζιλίκι.

Σε όλα όμως αυτά δεν παρέλειψαν να τιμήσουν και αυτούς που δυστυχώς  δεν ήταν πια μαζί τους και πραγματοποιήθηκε  στην αρχή μετά την προσευχή τρισάγιο, από τον ιερέα της Μητροπόλεως  πατέρα Εμμανουήλ Σκληβάκη, για τους καθηγητές και τους συναδέλφους  τους που βιάστηκαν να πάνε στον παράδεισο.

Το διασκεδαστικό μέρος δόθηκε στην ταβέρνα «Ροδίων Γεύσεις», όπου επακολούθησε  αλησμόνητο γλέντι, καθώς οι μεζέδες κατέφθαναν και το κρασί χρωμάτιζε τα ποτήρια τους, χόρεψαν, τραγούδησαν, γλέντησαν με  θαυμάσια  τραγούδια και  με τον κ. Θεουλάκη Μανώλη στο ακορντεόν μέχρι αργά το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα Πέμπτη (27-9-18) πραγματοποίησαν  εκδρομή σε διάφορα χωριά και τοποθεσίες του νησιού, όπου  τους δόθηκε  η ευκαιρία να απολαύσουν τις σπάνιες ομορφιές της Ροδίτικης υπαίθρου, θαυμάζοντας  τα σύγχρονα τουριστικά θέρετρα.
 


Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η επίσκεψη στις Ιερές Μονές  «Θάρρι»  και «Ακραμίτη», όπου διαπίστωσαν τη θρησκευτικότητα,  την εργατικότητα  και την αποτελεσματικότητα των ηγουμένων των Μονών αυτών, έτσι ώστε τα μοναστήρια του νησιού μας να αποτελούν φάρους χριστιανικών και ηθικών λιμένων στους  ευγενείς  προσκυνητές!   

Τη μεθεπόμενη μέρα, Παρασκευή (28/9/18), οι βετεράνοι δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ημερήσια εκδρομή  στην πανέμορφη Σύμη και να προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή του Πανορμίτου.

Κατά την επιστροφή συμφώνησαν κι έδωσαν υπόσχεση να ξανασυναντηθούν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά όλοι μαζί, φορώντας την τότε  σπουδαστική στολή και να πραγματοποιήσουν, έστω και μια ώρα διδασκαλίας, τραγουδώντας το  ποίημα του Τάσου Σαμαρτζή: «Θα βρεθούμε ξανά!!»

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία και οργάνωση είχε η «Συντονιστική  Επιτροπή Συσπείρωσης Σπουδαστών ‘65», αποτελούμενη  από τις Δασκάλες: Κυριατσούλη Αγγελική, Κώνστα Παρασκευή, Χατζηνικολάου Σταματία και τον κ. Παπανδρέου Θεόδωρο με βοηθούς τη Σακελλάρη Μαρία και την Ευγενικού Αγγελική.