Σήμερα το πολιτιστικό αντάμωμα Ποντίων-Αρμενίων-Ροδιτών

Σήμερα το πολιτιστικό αντάμωμα Ποντίων-Αρμενίων-Ροδιτών

Σήμερα το πολιτιστικό αντάμωμα Ποντίων-Αρμενίων-Ροδιτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 956 ΦΟΡΕΣ

Στις 8 μ.μ. στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Μεσαιωνικής Τάφρου

Απόψε στις 8 μ.μ. στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Μεσαιωνικής Τάφρου, θα πραγματοποιηθεί το Πολιτιστικό Αντάμωμα Αρμενίων, Ποντίων και Ροδιτών, μία εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμενίων «Hamazkayin» (Παράρτημα Δωδεκανήσου) και τον Σύλλογο Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».

Το μουσικό και καλλιτεχνικό αντάμωμα διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στη Ρόδο και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στην περιοχή μας, αν και υπάρχει η σκέψη να επαναλαμβάνεται και σε άλλα νησιά της περιφέρειας.

Στη σημερινή εκδήλωση θα συναντηθούν οι πολιτισμοί δύο λαών, με κοινή ιστορία: Πόντιοι και Αρμένιοι, με κοινό ιστορικό χαρακτηριστικό, τη γενοκτονία που υπέστησαν.
Το νησί της Ρόδου συμμετέχει με καταξιωμένους ντόπιους καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κυριάκου Κωνσταντάκη, οι οποίοι θα υποδεχτούν τη διάσημη Λιβανέζα και με αρμενική καταγωγή νεαρή τραγουδίστρια Sarina Cross και τους γνωστούς επίσης διάσημους ανά τον κόσμο καλλιτέχνες με καταγωγή από τον Πόντο αδέλφια Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη (τραγούδι και ποντιακή λύρα).
Την παρουσίαση, θα κάνει η ηθοποιός, χορογράφος, Μαρία Μανιώτη,

Το μουσικό σχήμα από τη Ρόδο, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κυριάκου Κωνσταντάκη, θα αποτελείται από τους:
• Κυριάκο Κωνσταντάκη, ακορντεόν.
• Νεκτάριο Κωνσταντάκη, βιολί.
• Φώτη Ελιαμό, σαντούρι.
• Νικήτα Εμμανουήλ, τσα- μπούνα, λαούτο.
• Ηλία Αναστασιάδη, λύρα, λαούτο, τραγούδι.
• Στάθη Μπανούτσο, κρουστά.
• Βαγγέλη Ζαχαρίου, μπάσο.
• Θεμιστοκλή Τριανταφύλλου και Παναγιώτη Μουζουράκη, κλαρίνο.
• Αγγελική Ροδίτη, Ελένη Καρανάση, Νομική Στάππα και Ιουλία Κούτελου, τραγούδι.
Επίσης θα συμμετάσχει και το χορευτικό του Βαγγέλη Τζέλλου.

Από τη χθεσινή συνέντευξη
Από τη χθεσινή συνέντευξη

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, θα τιμηθούν οι καλλιτέχνες Θεμιστοκλής Τριανταφύλλου και Παναγιώτης Μουζουράκης για την πολυετή ενασχόλησή τους με το κλαρίνο καθώς και η Ελένη Καρανάση για τη μακρά πορεία της στο τραγούδι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως οι συντελεστές της εκδήλωσης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οικογένειας του μικρού Γιωργάκη που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται οικονομική στήριξη για τη θεραπεία του, αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνδρομή του κοινού στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

Για το σκοπό αυτό τόσο ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου όσο και οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χτες, τόνισαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια και ζήτησαν από το κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση να προσφέρει ό,τι μπορεί για το σκοπό αυτό.

Μεταξύ άλλων ο κ. Διακογεωργίου, δήλωσε χτες ότι αυτό που θα γίνει σήμερα το βράδυ θα είναι πρωτόγνωρο, και υποσχέθηκε ότι το κοινό θα διασκεδάσει με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσει, ενώ από την πλευρά του ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, δήλωσε ότι και ο ίδιος και ο αδελφός του έχουν ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα και δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν την πρόταση των διοργανωτών για τη στήριξη στο 6χρονο Ροδιτόπουλο.

Η Sarina Cross
Η Sarina Cross

Αναφερόμενος στην εκδήλωση δήλωσε: «Κάθε συναυλία μας είναι ξεχωριστή, με μπροστάρη την ποντιακή λίρα που αγκαλιάζει ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο» ενώ μιλώντας για τη νεαρή τραγουδίστρια από τη Βηρυτό είπε τα εξής: «η Sarina τιμά την πατρίδα της και την καταγωγή της. Έχουμε κοινό παρελθόν γιατί η Αρμενία και ο ποντιακός ελληνισμός έχουν υποφέρει από τις τουρκικές θηριωδίες».

Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Ρόδο και πάντα χαίρεται που τραγουδά ελληνικά τραγούδια στην Ελλάδα. Αν και δε μιλά ελληνικά και δεν καταλαβαίνει ελληνικά, αισθάνεται ότι οι Πόντιοι και οι Έλληνες έχουν κοινή πορεία με τον αρμένικο λαό. Άλλωστε Πόντιοι και Αρμένιοι έχουν υποστεί γενοκτονία.

Στη χτεσινή συνέντευξη παρευρέθηκαν και συγγενικά πρόσωπα του μικρού Γιωργάκη, που ευχαρίστησαν τους διοργανωτές και τους συντελεστές για τη βοήθειά τους, και ζήτησαν από το κοινό να προσφέρει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τη θεραπεία του παιδιού.

Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου