Κάρπαθος: Εμπειρία ζωής παρέα με τους πρωταθλητές

Βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους και πολύτιμος οδηγός για το μέλλον τους θα μείνουν οι στιγμές που έζησαν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων της Καρπάθου, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΠΟ «Πάσα στα θρανία» (εντάσσεται στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ομοσπονδίας υπό τον τίτλο «Μπάλα παντού»). 

 Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά, τη Δευτέρα και την Τρίτη, τους εκπροσώπους της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004 Εθνικής ομάδας Γιώργο Καραγκούνη, Αντώνη Νικοπολίδη και Γιάννη Γκούμα, τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, τον αντιπρόεδρό της Αστέριο Αντωνίου, τον ταμία της Περικλή Λασκαράκη, τον τεχνικό διευθυντή της Χαράλαμπο Ζελενίτσα και τον κορυφαίο Έλληνα διεθνή διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο, τους οποίους συνόδευσε ο πρόεδρος της ΕΠΣΔ και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ, Παναγιώτης Διακοφώτης. 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις και ομιλίες σε σχολεία και ποδοσφαιρικές ακαδημίες, διοργάνωση παιχνιδιών, ασκήσεων τακτικής και ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ με την ευκαιρία, προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τον θρίαμβο του Euro της Πορτογαλίας και από Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ παρουσιάστηκε έκθεση μαθητικής ζωγραφικής με κεντρικό τίτλο «όχι στη βία, ναι στη φιλία». 

Χθες, η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ επισκέφθηκε και την ακαδημία του Ποσειδώνα (αριθμεί περισσότερα από 120 μέλη), στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στα Πηγάδια. 

Σε όλα τα παιδιά μοιράστηκε εξειδικευμένο ενημερωτικό  υλικό, μπάλες ποδοσφαίρου του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, καθώς και αθλητικό υλικό. 
                                          
Τι δήλωσαν οι επισκέπτες  
• Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος της ΕΠΟ) 

«Η Ομοσπονδία έχει κοινωνικό πρόσωπο και το αναδεικνύει. Η νησιωτική Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική  πλευρά της πατρίδας μας και μας χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Εστιάσαμε στις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές. Μας δίνεται η χαρά της προβολής και διάδοσης του ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να συνδεθεί ο αθλητισμός με το σχολείο. Τα παιδιά να μυούνται στον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Ελπίζουμε η Πολιτεία να μας εισακούσει, έτσι θα συνεισφέρουμε όλοι σε μια καλύτερη κοινωνία, στη θεμελίωση πολιτισμένης εξέδρας στα γήπεδα και σε μια περισσότερο αθλούμενη κοινωνία. Από δω, από την Κάρπαθο, ξεκινούμε φέτος, είμαστε χαρούμενοι γι αυτό και ευχαριστούμε  για τη φιλοξενία και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα». 

• Αντώνης Νικοπολίδης (πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής) 
 «Η χαρά του παιχνιδιού είναι σημαντικότερη από τη νίκη. Είναι η βασικότερη έννοια  στον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δίνουν μαθήματα ζωής και διδάσκουν ότι όλα επιτυγχάνονται χάρη στη σκληρή προσπάθεια"». 

• Γιώργος Καραγκούνης  (πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής) 
«Το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ΄ όλα αγάπη και πάθος. Το συναίσθημα αυτό μας καθοδηγεί, αλλά  πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκφράζεται μέσα σε φίλαθλα πλαίσια».  Σημειώνεται, πως ο Γιώργος Καραγκούνης ανέλυσε στα παιδιά στοιχεία που διέπουν τους διαφορετικούς ρόλους των παικτών στον αγωνιστικό χώρο. 

• Γιάννης Γκούμας  (πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής) 
«Σεβόμαστε τον αντίπαλο και το fair play είναι κυρίαρχο στοιχείο του παιχνιδιού. Ο καλύτερος  κερδίζει στον αθλητισμό, αλλά  πάντοτε μέσα στα  πλαίσια των κανονισμών».

• Χαράλαμπος Ζελενίτσας (τεχνικός διευθυντής ΕΠΟ) 
«Το πρόγραμμα "πάσα στα θρανία" ξεκίνησε πέρυσι και το Υπουργείο Παιδείας το αγκάλιασε εξαρχής. Ξεκινάμε φέτος από την Κάρπαθο, στην οποία φέτος το καλοκαίρι διοργανώθηκε ένα καταπληκτικό τουρνουά. Προσπαθούμε να δώσουμε άλλη πνοή στο ποδόσφαιρο. Να μάθουμε στα παιδιά να ξεπερνούν τον εαυτό τους, τόσο στα μαθήματα όσο και στον αθλητισμό».