Αυτό είναι το νέο τουρνουά μίνι!

Η διοργάνωση που ενδιαφέρει περισσότερο αθλητές και κοινό είναι το προσεχές τουρνουά κατηγορίας μίνι το οποίο θα ξεκινήσει στις 3-4 Νοεμβρίου και αναμένεται να έχει πάνω από δεκαπέντε συμμετοχές.

Μάλιστα, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων στο βόρειο συγκρότημα ενδέχεται να δημιουργηθούν κι εκεί δύο Όμιλοι, όπως στη Ρόδο.

Φυσικά, φέτος το τουρνουά μίνι θα διεξαχθεί βάσει της πρότασης που κατέθεσαν οι περιφερειακοί προπονητές και ψήφισαν τα σωματεία, τόσο όσον αφορά στο σύστημα διεξαγωγής του όσο και στους νέους κανονισμούς του.

Αναλυτικά όλα τα κύρια άρθρα της προκήρυξης:

Άρθρο 1ο: Ομάδες Δικαιούμενες Συμμετοχής
Στο τουρνουά μίνι, περιόδου 2018-2019, δικαιούνται συμμετοχής τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Τ.Ε. Δωδεκανήσου και διατηρούν ανάλογα τμήματα.

Τα σωματεία που επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στο τουρνουά με δύο ομάδες (υποχρεωτικά σε διαφορετικούς ομίλους), αλλά με διαφορετικούς αθλητές στην κάθε ομάδα.

Άρθρο 2ο: Χρονική Περίοδος Τουρνουά
Το τουρνουά θ’ αρχίσει στις 3 ή 4 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο ή Κυριακή.

Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στις 9/10/2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:30 στα γραφεία της ΤΕ ΕΟΚ Δωδ/σου (Κλειστό Γυμναστήριο Ρόδου), παρουσία εκπροσώπων των σωματείων.

Τελευταία ημέρα παραλαβής των δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η 8/10/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00.

Άρθρο 3ο: Σύστημα Διεξαγωγής
Το τουρνουά θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, ως εξής:
Α) Α’ φάση / Κανονική περίοδος: Οι ομάδες θ’ αγωνιστούν σε τρεις (3) ή τέσσερις (4) Ομίλους, δύο (2) Ομίλους Ρόδου (Α’ και Β’) κι έναν (1) ή δύο (2) στο βόρειο συγκρότημα, ανάλογα με τις συμμετοχές.

Σε κάθε Όμιλο, οι ομάδες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σε δύο γύρους και στο τέλος θα καταρτιστεί βαθμολογία του κάθε Ομίλου. Στη συνέχεια, ο 1ος στη βαθμολογία του Β’ Ομίλου Ρόδου θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον 4ο της βαθμολογίας του Α’ Ομίλου Ρόδου σε ουδέτερο γήπεδο.

Οι πρώτες τρεις (3) ομάδες του Α’ Ομίλου Ρόδου και ο νικητής του αγώνα μπαράζ θα δώσουν έναν αγώνα κατάταξης ως εξής: ο 1ος με το νικητή του μπαράζ και ο 2ος με τον 3ο. Οι νικητές των αγώνων θα συμμετέχουν στο Final Four.

Στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου, σε περίπτωση δημιουργίας δύο Ομίλων, ισχύουν ακριβώς τα ίδια με τους Ομίλους Ρόδου, ενώ σε περίπτωση ενός Ομίλου, οι πρώτες δύο ομάδες στην τελική κατάταξη θα προκριθούν στο φάιναλ φορ.

Β) Β’ φάση / Final Four: Η Β’ φάση θα είναι Final Four και θα διεξαχθεί σε κλειστό γυμναστήριο που θα ορίσει η Τ.Ε. και θα λάβουν μέρος οι νικητές των αγώνων κατάταξης του Ομίλου Ρόδου (Α’) και του βορείου συγκροτήματος (Γ’).

Τα ζευγάρια των ημιτελικών είναι τα εξής: Νικητής Α1 / Α4 (ή Β1) - Γ2 και Γ1 - Νικητής Α2 / Α3.

Στην περίπτωση δύο Ομίλων στο βόρειο συγκρότημα, τα ζευγάρια των ημιτελικών θα είναι: Α1 / Α4 (ή Β1) - Νικητής Γ2-Γ3 και ο νικητής Γ1 / Γ4  (ή Δ1) με το νικητή Α2-Α3.

Πρωταθλήτρια ομάδα Δωδεκανήσου θ’ ανακηρυχθεί η νικήτρια του τελικού.

Το αμυντικό σύστημα που θα εφαρμόσουν οι ομάδες είναι man to man στο μισό γήπεδο χωρίς παγίδες.
Θα γίνεται αλλαγή πεντάδας κάθε πέντε (5) λεπτά μέχρι να έχουν συμμετοχή όλοι οι αθλητές, μετά η συμμετοχή των αθλητών είναι ελεύθερη.

Οι αγώνες θα είναι διάρκειας 4Χ10 λεπτά μικτού χρόνου και θα σταματά μόνο στην εκτέλεση ελεύθερων βολών και στα time out. Δεν σταματά για δέσιμο κορδονιών και στα τελευταία δύο (2) λεπτά. Θα υπάρχουν προσωπικά και ομαδικά φάουλ. Στην επίθεση ακολουθεί όποιο σύστημα θέλει κάθε ομάδα. Στο Final Four θα εφαρμοστούν όλοι οι κανονισμοί που ισχύουν στους επίσημους αγώνες.

Άρθρο 5ο: Αθλητές Δικαιούμενοι Συμμετοχής
Στο τουρνουά μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2006 και νεότεροι. Επίσης, τα σωματεία μπορούν να χρησιμοποιούν μέχρι και τρεις (3) αθλήτριες γεννηθείσες το 2006 και νεότερες, εφόσον το επιθυμούν. Η συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες θα γίνεται με δελτίο της ΕΟΚ ή με πιστοποιητικό γέννησης ιατρικά θεωρημένο και κάρτα υγείας.

Άρθρο 7ο: Υποχρεώσεις Αγωνιζόμενων Σωματείων
Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων σωματείων καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της ΕΟΚ.

Κάθε σωματείο, πριν την ημερομηνία έναρξης του τουρνουά, θα πρέπει να καταθέσει στα γραφεία της Τοπικής Επιτροπής ονομαστική κατάσταση των αθλητών της ομάδας του, με πιστοποιητικό γέννησης και βεβαίωση γιατρού.
Σωματεία που συμμετέχουν με δύο (2) ομάδες στο τουρνουά, δε θα χρησιμοποιούν τους ίδιους αθλητές.

Κάθε σωματείο με τη δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να καταθέσει στα γραφεία της Τ.Ε. κατάσταση τριών (3) ατόμων τα οποία θα καλύπτουν την θέση του τρίτου κριτή σε όλους τους εντός έδρας αγώνες τους και τα οποία δε θ’ αντικαθίστανται με άλλους τυχαίους.

Δε θα διεξάγεται αγώνας με λιγότερους από δέκα (10) αθλητές στο γήπεδο.

Οι προπονητές της κάθε ομάδας, στο τέλος του κάθε αγώνα, υποχρεούνται ν’ αναγράφουν στο ειδικό έντυπο που θα τους δίνεται τους τρεις διακριθέντες αθλητές της αντιπάλου ομάδας (MVP) κι αυτό γιατί στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα διεξαχθεί ένα All Star με δύο ομάδες που θα επιλεγούν από τους προπονητές των μικτών ομάδων (λαμβάνοντας υπόψη τα ονόματα που έχουν δώσει στο ειδικό έντυπο όλοι οι προπονητές), μία από τη Ρόδο και μία από το βόρειο συγκρότημα, από 12 επίλεκτους-ες αθλητές-τριες η κάθε μια. Με αυτόν τον τρόπο, οι τοπικοί προπονητές θα έχουν εικόνα για τα αναπτυξιακά τουρνουά Χριστουγέννων της ΕΟΚ.

Άρθρο 8ο: Οικονομικοί Όροι
α) Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των ομάδων καλύπτονται από τα ίδια τα σωματεία. Οι αγώνες θα διεξάγονται με διαιτητές, προπονητές ή γυμναστές.

β) Σε περίπτωση που ο αγώνας διεξάγεται με διαιτητές, τα έξοδα διαιτησίας, που για ένα (1) διαιτητή είναι 5 ευρώ και για δύο (2) κριτές (για Φ.Α. και 24άρι) 10 ευρώ σε κάθε αγώνα, καθώς και τα οδοιπορικά τους, καλύπτονται από τα σωματεία.