Προφυλακίστηκε ο Αφγανός που ισχυρίστηκε ότι “ξεγελάστηκε”

«Θύμα» δηλώνει ο 39χρονος Αφγανός ότι είναι και αυτός, καθώς «ξεγελάστηκε» από αλλοδαπή ώστε να βοηθήσει τα δύο νεαρά παιδιά ηλικίας 18 και 12 ετών να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Ρόδου στη Γερμανία!

Ο αλλοδαπός απολογήθηκε χθες στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του κα Μαρία Βερβέρη και παρά τους ισχυρισμούς του αυτούς, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που δήλωσε ότι αντιμετωπίζει, ζητώντας μάλιστα να υποστεί σε πραγματογνωμοσύνη, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος από το Αφγανιστάν είπε πως από το 2008 διαμένει μόνιμα με την οικογένειά του, μεταξύ των οποίων και τα τρία του παιδιά,  στην Ελβετία όπου και εργάζεται σε νοσοκομείο και πως από το 2010 αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, το οποίο έχει επιδεινωθεί την τελευταία διετία.

Μάλιστα πριν από δύο μήνες προέβη σε εγχείρηση στο κεφάλι καθώς πάσχει από ψυχική νόσο με επιληπτικά συμπτώματα και κρίσεις, ενώ το άγχος και τα έντονα συναισθήματα του προκαλούν επιληπτικές κρίσεις που είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία του.


Ο ίδιος είπε ότι και κατά τη διάρκεια της κράτησής του έπαθε επιληπτική κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως επίσης και πως χρειάζεται ειδική φαρμακευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της ίδιας του της ζωής.


Σε ό,τι αφορά την υπόθεση, ο 39χρονος αλλοδαπός είπε ότι ήρθε στην Ελλάδα στις 26 Σεπτεμβρίου, μόνος του και χωρίς τη σύζυγό του με την οποία αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Εκεί συνάντησε μία ομοεθνή του με την οποία συνομιλούσε και πριν το ταξίδι του στη χώρα μας.


Η συμπατριώτισσά του, του είπε κλαίγοντας ότι ήθελε να βοηθήσει τα δύο ανήλικα παιδιά της, καθώς μπορεί η ίδια να είχε διαβατήριο και άδεια διαμονής στη Γερμανία αλλά τα παιδιά της δεν είχαν και έτσι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί της. Ο 39χρονος αλλοδαπός είπε ότι τη λυπήθηκε και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Έτσι ταξίδεψε μαζί με τα παιδιά στη Ρόδο πιστεύοντας ότι ήταν αδέλφια, και είπε ότι δεν εξέδωσε εκείνος τα εισιτήριά τους. Η συμπατριώτισσά του τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθούσε στη Ρόδο την επόμενη μέρα, ως κάτοχος διαβατηρίου και άδειας διαμονής στη Γερμανία, θα ταξίδευε με αεροπλάνο και θα τους συναντούσε στο αεροδρόμιο όπου θα ταξιδεύαν όλοι μαζί, σαν οικογένεια. Τα μόνα λεφτά που έλαβε –είπε ο αλλοδαπός-  ήταν για τη διαβίωση των ημερών και για το δωμάτιο που θα πλήρωνε για να διαμείνουν το βράδυ.


Όταν φτάσανε στο αεροδρόμιο η γυναίκα αυτή δεν εμφανίστηκε ποτέ και δε μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της. Καθώς φοβήθηκε τον έλεγχο και ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά επέδειξε τα διαβατήρια των δικών του παιδιών που είχε μαζί του.


Ο 39χρονος δήλωσε μετανιωμένος για την κρίση και τις πράξεις του, μέρος των οποίων απέδωσε στην κατάσταση της υγείας του η οποία δεν τον βοηθάει – όπως τόνισε- να σκέπτεται λογικά και πολλές φορές ξεχνάει, μπερδεύει την ομιλία του και παθαίνει κρίσεις πανικού, ενεργώντας ενστικτωδώς.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 39χρονος οδηγήθηκε στη φυλακή.


Όπως είναι γνωστό, ο αλλοδαπός συνελήφθη στις 30 Σεπτεμβρίου 2018  από αστυνομικούς του Τμήματος Αερολιμένα Ρόδου και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, εντοπίσθηκαν σε χώρο αναμονής του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου ο 39χρονος να συνοδεύει - καθοδηγεί την 18χρονη καθώς και έναν 12χρονο με σκοπό να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα με στοιχεία τρίτων προσώπων.


Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που κατείχαν κατασχέθηκαν, ενώ τα δύο παιδιά και ο 39χρονος Αφγανός συνελήφθησαν για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εξόδου σε μη νόμιμους αλλοδαπούς και πλαστογραφίας πιστοποιητικών και σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από το  νόμο διαδικασία.