Χάκερ ζητούν λύτρα από εταιρεία της Ρόδου, για να της επιστρέψουν αρχεία!

Θύμα εκβιασμού των χάκερ του διαδικτύου, έπεσε ιδιοκτήτης γνωστής Ροδίτικης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού!

 Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία ενημερώθηκε σχετικά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το ίδιο και σε άλλες αντίστοιχες εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», οι χάκερ κρυπτογράφησαν τον σέρβερ της εταιρείας, με αποτέλεσμα να χαθούν αρχεία, πελατολόγιο, λογαριασμοί και κωδικοί που υπήρχαν αποθηκευμένοι εκεί, σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

 Στη συνέχεια έστειλαν μήνυμα στον ιδιοκτήτη (όπως φαίνεται στη φώτο που δημοσιεύει σήμερα η «Ροδιακή»), ζητώντας να τους καταβληθούν ανώνυμα, λύτρα σε bitcoin ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν τα ίχνη τους, χρησιμοποιώντας μόνο τον κωδικό που απέστειλαν για να μπορούν να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για εκείνον.

 


Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που εδρεύει στη Ρόδο, δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, με συνέπεια να χάσει όλα τα αποθηκευμένα αρχεία από δύο υπολογιστές. Η μέθοδος μάλιστα που χρησιμοποίησαν οι χάκερ ήταν καλά μελετημένη.

Πρώτα «χτύπησαν» τον σκληρό δίσκο στον προσωπικό του υπολογιστή και στη συνέχεια τον απομακρυσμένο σέρβερ, έτσι ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να τα επαναφέρει μέσω back up.

Ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό και παράλληλα να δημοσιοποιήσει το παραπάνω γεγονός, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν ενδεχομένως άλλα υποψήφια θύματα.

 Όπως είπε μιλώντας στη «Ροδιακή», «έπειτα από αυτό που συνέβη θα συνιστούσα σε όσους κρατούν σημαντικά αποθηκευμένα αρχεία σε υπολογιστή ή σέρβερ, το back up να γίνεται σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και όχι σε δίκτυο. Αυτή η μέθοδος είναι πιο ασφαλής για να μην χαθούν αρχεία».