Δ. Γάκης: Το μέλλον της Ευρώπης δεν νοείται χωρίς τις αξίες που στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσκήνιο: Διαβούλευση Πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στη Ρόδο.

Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη:

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη δημόσια συζήτηση για το ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ή, καλύτερα θα έλεγα για την αναζήτηση μιας «ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ», χρησιμοποιώντας μια διαχρονική έκφραση του καγκελάριου της Γερμανίας Αντενάουερ, από ομιλία του στις Βρυξέλλες σχεδόν 60 χρόνια πριν, με θέμα τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Η σημερινή συζήτηση, που περιστρέφεται γύρω από το βασικό στόχο όλων μας για μια πραγματική ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία μέσα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία με ανοικτά ζητήματα για την ΕΕ, όπως το BREXIT και το προσφυγικό. Είναι μια συζήτηση, που αφορά εν κατακλείδι, την απάντηση στο ερώτημα: ποιό μέλλον θέλουμε για τα παιδιά μας, για την κοινωνία μας;

Η Ευρώπη σήμερα, καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές και ενίοτε απρόβλεπτες στην εξέλιξή τους προκλήσεις, σε πολλά επίπεδα, όπως πολιτικές, αξιών, οικονομικές - το κρίσιμο θέμα της σύγκλισης των οικονομιών και της κοινωνικής συνοχής των περιφερειών, κ.ά.

Ζητήματα που διαμορφώνουν νέα χαρακτηριστικά στην ΕΕ, που θα καθορίσουν την πορεία και το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών τις επόμενες δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ευρωπαϊκών προκλήσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΕΥΡΩΠΗ τη μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην Ήπειρό μας, το προσφυγικό, ζήτημα που βιώνουν πιο έντονα τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Για την επίλυσή τους (όλων των προκλήσεων) κάνουμε ότι μπορούμε – αλλά δεν είναι αρκετό. Μπορούμε περισσότερα.

Ο καθένας στον δικό του τομέα, χώρο δραστηριότητας, πόλη, νησί, χωριό. Ας το δούμε με αυτή την προοπτική και τότε θα δούμε τη διέξοδο. Και για τις εθνικές πολιτικές και για την ευρωπαϊκή προοπτική, συνολικότερα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι καθοριστικής σημασίας ο διάλογος και η διπλωματία των ενεργών πολιτών στη συνεισφορά της επικοινωνίας μεταξύ των λαών και των φορέων στην Ευρώπη. Όπως η σημερινή αξιέπαινη πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στη Ρόδο.

Με τη διενέργεια ενός γνήσιου διαλόγου ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες πολιτισμικές αξίες που στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: Αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και αναπτυξιακό όραμα.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν σήμερα αυτή τη δυνατότητα να διασυνδεθούμε, αλλά και να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς για το πώς θα ολοκληρωθεί η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας».