Δ. Γάκης: «Ο ξεσηκωμός της Καρπάθου για Ελευθερία, κορυφαίο γεγονός στο πάνθεο των αγώνων των Ελλήνων για Ανεξαρτησία»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης συμμετείχε στον πανηγυρικό εορτασμό για την 74η επέτειο του Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944 που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου «Η Κοίμησις της Θεοτόκου», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στον Πειραιά.

Μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

«Ο ξεσηκωμός των Μενετών Καρπάθου έχει δικαίως χαρακτηρισθεί ως μία από τις σημαντικές σελίδες της Δωδεκανησιακής αλλά και της Ελληνικής Ιστορίας.

Ο αγώνας αυτός των Καρπαθίων για Ελευθερία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας του νησιού και είναι χρέος όλων μας να τον σεβαστούμε και να τιμήσουμε τη μνήμη της θυσίας τους, μεταφέροντας αναλλοίωτο το διαχρονικό μήνυμα του απελευθερωτικού κινήματος στην Κάρπαθο για αντίσταση ενάντια στο ναζισμό και για Εθνική Ανεξαρτησία, στις επόμενες γενεές.

Χαίρομαι που η σημερινή – ιδιαίτερα επιτυχημένη – εκδήλωση, που συνένωσε τους απανταχού Καρπάθιους, μας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε την ιστορική μνήμη για την Ελευθερία της Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944, με σεβασμό στις ιστορικές, πολιτιστικές και λαογραφικές παραδόσεις του τόπου, αλλά και να γνωριστούμε καλύτερα με αυτές. Στέλνοντας ταυτόχρονα, ένα ηχηρό μήνυμα εθνικής αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης».