Ρόδος: Κακή χρονιά και το 2018 για τον θαλάσσιο τουρισμό

Ούτε και η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καλή για την κρουαζιέρα στη Ρόδο, παρά την ευημερία των αριθμών στη φετινή τουριστική περίοδο, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο θαλάσσιος τουρισμός συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο το 2018 για το νησί μας.

Ο απολογισμός για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, έδειξε ότι φέτος ήρθαν στη Ρόδο ακόμα λιγότερα κρουαζιερόπλοια σε σχέση με πέρσι, ενώ λιγότεροι ήταν και οι επιβάτες τους, κάτι που σημαίνει φυσικά απώλεια εσόδων τόσο για τους εμπλεκόμενους στην κρουαζιέρα όσο και για τον εμπορικό κόσμο.

Από την καταγραφή των στοιχείων που έκαναν οι αρμόδιες αρχές, διαπιστώθηκε ότι στο εννιάμηνο υπήρξε διαφορά της τάξης των 36 κρουαζιεροπλοίων και της τάξης των 37.910 επιβατών, καθώς το 2018 κατέπλευσαν στη Ρόδο 162 κρουαζιερόπλοια έναντι 198 πέρσι και μεταφέρθηκαν στο νησί μας 184.048 άτομα, έναντι 221.958 το ίδιο διάστημα πέρσι.

Στη διαμόρφωση της συνολικής αυτής εικόνας συνέβαλε η συρρικνωμένη κίνηση όλων των μηνών, ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε φέτος στη Ρόδο το Μάρτιο ενώ και οι επόμενοι μήνες του χρόνου δεν πήγαν πολύ καλά.   

Ούτε και ο Σεπτέμβριος που πήγε κάπως καλύτερα από πλευράς κίνησης κατάφερε όμως να αλλάξει την εικόνα της σαιζόν καθώς η μικρή αύξηση στην κίνηση δεν ήταν ικανή να τροποποιήσει το αρνητικό πρόσημο της σαιζόν.

Ενώ παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος, ήταν ο καλύτερος μήνας κάθε χρονιάς για την κρουαζιέρα με περισσότερο αριθμό κρουαζιεροπλοίων και επιβατών, τα τελευταία έτη παρατηρείται μία κάμψη με αποτέλεσμα όλο και λιγότερα πλοία να δένουν στο λιμάνι μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο προηγούμενος μήνας κατά τον οποίο ενώ είχαμε λιγότερα κρουαζιερόπλοια αυτά έφεραν περισσότερους επιβάτες από ότι ο αντίστοιχος μήνας του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το μήνα που πέρασε κατέπλευσαν στη Ρόδο 34 κρουαζιερόπλοια με 40.579 επιβάτες ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα κατέπλευσαν 36 κρουαζιερόπλοια με 37.705 επιβάτες, διαμορφώνοντας μία αύξηση σε ποσοστό 7%.

Όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, οι χώρες της δυτικής Μεσογείου με τα λιμάνια τους καθώς και αυτά της βόρειας Ευρώπης, εκτιμάται ότι είναι ασφαλέστεροι προορισμοί από ότι τα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της κρουαζιέρας στην περιοχή, πέρα από το γεγονός ότι οι λιμενικές υποδομές της χώρας μας είναι απαρχαιωμένες.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για ανάκαμψη εξαιτίας της ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία, από το οποίο η χώρας μας προσδοκά οφέλη, καθώς τα πακέτα κρουαζιέρας λειτουργούν συνδυαστικά στις δύο χώρες.