Μεσαιωνολόγιο: Καθημερινές ιστορίες δυσωδίας και δεισιδαιμονίας...

Μεσαιωνολόγιο: Καθημερινές ιστορίες δυσωδίας και δεισιδαιμονίας...

Μεσαιωνολόγιο: Καθημερινές ιστορίες δυσωδίας και δεισιδαιμονίας...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 481 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Άννα Αχιολά
info@medievalfestival.gr


ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ …

Ο Μεσαίωνας έχει αφήσει σήμερα την εικόνα μίας εποχής ρομαντισμού, ιπποσύνης και ηρωισμού. Βασιλιάδες, ιππότες, πριγκίπισσες, άλογα, κάστρα, μάγοι και νεράιδες … και όλα αυτά τα παραμυθένια, τυλιγμένα σε ένα περίβλημα σκοταδισμού, δεισιδαιμονίας αλλά και δυσωδίας ...
Κάποιες από τις παρακάτω περιγραφές μεσαιωνικής καθημερινότητας, αιτιολογούν το γιατί!

Οι ιππότες έπλεναν τα χέρια τους στα κάτουρα των αλόγων τους
Το νερό στις μάχες και τις σταυροφορίες σπάνιζε. Κάπου και κάπως έπρεπε να ξεπλυθεί τόσο αίμα και όχι μόνο. Μία λύση λοιπόν ήταν τα διαθέσιμα ούρα … Η άλλη εναλλακτική ήταν να σκουπίσουν τα χέρια πάνω στα γένια τους, αφού το μεταλλικό «ένδυμα» τους δεν προσφερόταν γι’ αυτό το σκοπό.

Το πιρούνι ήταν ένδειξη βαρβαρότητας
Μαχαίρι ναι, κουτάλι ναι, πιρούνι... ποτέ! Όταν μια Βυζαντινή πριγκίπισσα βρέθηκε στη Βενετία, όλοι συγκλονίστηκαν όταν προσπάθησε να φάει με το πιρούνι της. "Τα πιρούνια είναι για βαρβάρους" και "Ο Θεός μας έδωσε χέρια, ο διάβολος έχει πιρούνι!" ήταν τα επιχειρήματα της εποχής. Οπότε, οι ευγενείς έτρωγαν πάντα με τα χέρια (ενίοτε τα κατουρημένα...).

To ποδόσφαιρο στην Αγγλία ήταν παράνομο!
Μπορεί να ήταν το πιο δημοφιλές σπορ αλλά ήταν επίσης απαγορευμένο. Το ποδόσφαιρο, ή τέλος πάντων αυτό το κλοτσοσκούφι που έπαιζαν τότε (χωρίς στάνταρ αριθμό και διαστάσεις γηπέδου, έτρεχαν όλοι κι όποιος προλάβαινε κλότσαγε!) θεωρήθηκε επικίνδυνο για το λαό και υπεύθυνο για την κακή κατάσταση των ιπποτών που έπαιζαν ποδόσφαιρο και δεν ασκούνταν στο σπαθί. Όπως φαίνεται, από τότε που άφησαν οι Άγγλοι το σπαθί, πιάσανε για τα καλά το ποδόσφαιρο …

F.U.C.K.
Αν και φαίνεται να είναι αστικός μύθος, σύμφωνα με μια πηγή, το γνωστό μας «fuck», είναι αρκτικόλεξο και σημαίνει: "Fornicating Under Consent of King", ήτοι: "Συνουσία Υπό την Συναίνεση του Βασιλέως". Δεν είχες, με λίγα λόγια, το δικαίωμα να παντρευτείς χωρίς τη συναίνεση του βασιλιά, ο οποίος (κάποιες εποχές και σε κάποιες περιοχές), λέγεται ότι είχε δικαίωμα ακόμη και να "δοκιμάσει" τη γυναίκα σου πριν την πάρεις. Αλήθεια ή ψέματα, στην εποχή του Μεσαίωνα, όλα ήταν δυνατά … ειδικά για τους βασιλιάδες!

Οι τουαλέτες (όπου υπήρχαν) δεν είχαν μέσα νερό
Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι έκαναν την ανάγκη τους στο δρόμο (δίπλα απ' το μανάβικο που αγόραζες μπάμιες). Ωστόσο, ακόμη και στα κάστρα όπου υπήρχαν τουαλέτες, εκείνες ήταν απλώς τρύπες που οδηγούσαν σ' ένα μεγάλο σκαμμένο, στεγνό χώρο. Θρυλείται πως κανείς δεν ρώτησε ποτέ "πού είναι η τουαλέτα;" απλώς ακολουθούσε τη μυρωδιά.

Οι μάγισσες μπορούσαν να κλέψουν το... γεννητικό μόριο του ανδρός
Το πίστευαν στ' αλήθεια. Οι άντρες το μεσαίωνα είχαν μια τεράστια φοβία μη χάσουν το γεννητικό τους μόριο, αφού μια μάγισσα είχε την ικανότητα να το εξαφανίσει, κι έπειτα να το δει να φυτρώνει στο δέντρο της και να το πάρει για ... κατοικίδιο.


Το κλύσμα καπνού γιατρεύει τις αρρώστιες
Στα τέλη του μεσαίωνα, αφού ο καπνός έχει έρθει στην Ευρώπη, οι γιατροί της εποχής συνήθιζαν να θεραπεύουν με "κλύσματα" καπνού και φυσικά η θεραπεία ήταν σκέτος … καπνός!

Οι κοκκινομάλλες γίνονται βαμπίρ.

Σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, φοβόντουσαν τις κοκκινομάλλες γιατί αν πέθαιναν, γίνονταν βαμπίρ και σε τρώγανε. Μία δεισιδαιμονία με πολύ αρχαίες ρίζες.

Τα ζώα περνούσαν από δίκη
Είτε γουρούνι, είτε γάτα, είτε κατσίκα … δεν είχε καμία σημασία, ο νόμος δεν κοιτούσε τέτοιες λεπτομέρειες. Αν κάποιο άμοιρο τετράποδο έκανε κάποιο … υποτιθέμενο έγκλημα (από μαγεία, δολοφονία, μέχρι μικροκλοπή) την εποχή του μεσαίωνα, στα «ευνομούμενα» κράτη της Ευρώπης, περνούσε από δίκη.

Φυσικά, στο στόχαστρο ήταν κυρίως οι δαιμονισμένες γάτες και όσα ζωντανά ήταν στην κατοχή των κατηγορούμενων μαγισσών.

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο