Ορατό το φαινόμενο της ερημοποίησης και στη Ρόδο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ρόδου ο  ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου που βρέθηκε στο νησί μας με αφορμή το συμπόσιο για το Αρχιπέλαγος σχετικά με το φαινόμενο της ερημοποίησης το οποίο όπως είπε είναι πλέον ορατό στη Ρόδο.  

«Οι καμένες εκτάσεις του 2007 στη Ρόδο δεν έχουν καμία φυσική αναδάσωση. Αναφέρομαι στα Λάερμα, Μεσαναγρό και την ευρύτερη περιοχή που επισκέφτηκα. Δεν έχει αποκατασταθεί η ζημιά του 2007, ένδεκα χρόνια μετά, είναι εκεί και δεν έχει αποκατασταθεί. Μιλάμε για μια κατάσταση που έχει μονιμοποιηθεί. Εδώ έχουμε το φαινόμενο της ερημοποίησης» ανέφερε.

Επεσήμανε ένα ακόμη πρόβλημα της Ρόδου που εντόπισε, αυτό με τη γέφυρα της Κρεμαστής: «Πέρασα από το γνωστό σημείο όπου χάθηκαν άνθρωποι. Δεν είδα να γίνεται τίποτα. Στη Μάνδρα που είχαμε και εκεί πρόβλημα καλώς η κακώς οι μελέτες που καθυστερούσαν ξεκίνησαν και είναι σε εξέλιξη. Εδώ δεν υπήρξε πίεση και έχουν μείνει τα πράγματα όπως ήταν. Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε;

Όταν μια περιοχή κηρύσσεται σε έκτακτη κατάσταση, αυτά τα ζητήματα προχωρούν αφού αίρονται όλες οι δυσλειτουργίες του συστήματος» σημείωσε. Σε ερώτηση τι πρέπει να κάνουν οι τοπικά αρμόδιοι ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: Να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που έχουν και να πιέσουν όσους εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες. Και σε αυτό τον τομέα καθοριστικός είναι ο ρόλος των πολιτών.

Αν ξαναπνιγούν άνθρωποι τι θα κάνουμε; Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τους υπεύθυνους στη φυλακή; Ας φροντίσουν οι τοπικά αρμόδιοι να δώσουν βαρύτητα σε αυτά τα θέματα. Οι επιπτώσεις θα φανούν στον υδροφόρο ορίζοντα και σε όλο το οικοσύστημα και θα είναι δραματικές. Είναι κρίμα η Ρόδος με τόσα έσοδα που έχει να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα».