Εντυπωσιακή άσκηση έγινε χθες στην πόλη της Ρόδου

Εντυπωσιακή άσκηση έγινε χθες στην πόλη της Ρόδου

Εντυπωσιακή άσκηση έγινε χθες στην πόλη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1826 ΦΟΡΕΣ

Συμμετείχαν δυνάμεις ασφαλείας, φορείς και εθελοντές

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η μεγάλη άσκηση που έγινε στη Ρόδο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην περιοχή μας.

Η άσκηση έγινε με τη συνδρομή ειδικού ελικοπτέρου που πέταξε για αρκετή ώρα πάνω από την πόλη της Ρόδου.


Το συνέδριο συνδιοργανώνει ο Δήμος Ρόδου, η ΠΝΑΙ και το ΚΕΚ Γεννηματάς, ενώ υπάρχει και η ενεργός συμμετοχή πλήθους φορέων και Εθελοντικών Οργανώσεων.
Η δράση έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση μέσω σεναρίων προσομοίωσης νέων επιστημόνων σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης καταστροφών και μαζικών συμβάντων και τη διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών υγείας, με έμφαση σε θέματα αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας.


Για πέντε ημέρες, δέκα οκτώ (18) ακαδημαϊκές προσωπικότητες από το χώρο της επείγουσας ιατρικής, από δώδεκα (12) χώρες από όλο τον κόσμο, περισσότεροι από διακόσιοι (200) εκπαιδευόμενοι, φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, εκπρόσωποι των φορέων του νησιού, των εθελοντικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις προσομοίωσης μαζικών συμβάντων στο Νοσοκομείο, το Λιμάνι, τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τη Λίνδο και την Κοιλάδα των Πεταλούδων.


Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ασκήσεων, αλλά και την εμπειρία συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτών σε τέτοιες δράσεις, η υπηρεσία πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου θα συνεργαστεί με τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Λυκείων α) Σορωνής 31 μαθητές Β’ τάξης, ως ηθοποιοί στην άσκηση εκκένωσης της Κοιλάδας των Πεταλούδων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 11.10.2018 από τις 09:00 έως τις 13:00. β) 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου με ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης, ως ομάδα υποστήριξης για τις ανάγκες του μακιγιάζ των ηθοποιών στην παραπάνω άσκηση.


Ο Δήμος Ρόδου, μέσω του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας θα έχει συντονιστικό ρόλο καθόλη τη διάρκεια της άσκησης. Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες θα τηρηθούν αυστηρά όσα προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διασφάλιση δεδομένων και την προστασία των συμμετεχόντων.
Αναλυτικά οι συμμετέχοντες στο 8ο Διεθνές Συνέδριο «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών»


* Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ακαδημαϊκά υπεύθυνο και διευθυντή τον Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή.


* Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών" με ακαδημαϊκά υπεύθυνο και διευθυντή τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα.


* Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, με επικεφαλής τον Καθ. Επείγουσας Ιατρικής κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο.
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Περιφερειάρχης παρευρέθηκε στην άσκηση
Την άσκηση για την αντιμετώπιση καταστροφών και διαχείρισης θυμάτων παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου.


Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών», που διεξάγεται στη Ρόδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς.


Στην άσκηση που διεξήχθη παρουσία ξένων παρατηρητών, συμμετείχαν ελικόπτερο και σκάφος του λιμενικού, μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών, ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων, βατραχάνθρωποι , εθελοντές, εκπαιδευμένα σκυλιά κλπ, ενώ μεταξύ άλλων έγινε προσομοίωση εξουδετέρωσης τρομοκράτη με όμηρο ενώ στήθηκαν σκηνές για την παροχή πρώτων βοηθειών.


Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:


«Σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται και γίνεται όλο και πιο ευάλωτο, είναι απαραίτητες οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών, που για να είναι αποτελεσματική, απαιτεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων, αλλά και διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε. Πρέπει επιπλέον να λάβουμε υπ’ όψιν μας και τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει ότι στο εξής τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές θα είναι περισσότερες αλλά και πιο έντονες.


Η πρόληψη, η επιχειρησιακή ετοιμότητα, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων μας, είναι κρίσιμης σημασίας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και η προστασία της ανθρώπινης ζωής».


Το 8ο Διεθνές Συνέδριο «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών», ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, στον Προμαχώνα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και θα ολοκληρωθεί με παράλληλες δράσεις, στις 13 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, του Δήμου Ρόδου, τοπικών φορέων και εθελοντικών ομάδων.


Στην τελετή έναρξης και στις ασκήσεις του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση θυμάτων καταστροφών» και στο Σ.Τ.Ο. του Δήμου Ρόδου για «πλημμύρες και σεισμούς» παρευρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινος

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων