«Εχθρική» ενέργεια το κλείσιμο  της Εθνικής Τράπεζας στην Κρεμαστή

«Εχθρική πράξη» κατά της ροδιακής κοινωνίας χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, την πιθανολογούμενη ενέργεια της Εθνικής Τράπεζας να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στη Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής, στο πλαίσιο πολιτικής περικοπής δαπανών, όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε ήδη στην κεντρική διοίκησή της.

Το παραπάνω έκανε γνωστό χθες ο ίδιος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος σε συνάντηση που έχει κλείσει ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Πόκκιας, με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Όπως έκανε, λοιπόν, γνωστό, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος, το ραντεβού αυτό κλείστηκε  επειδή υπάρχει η πληροφορία ότι στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας, η Εθνική Τράπεζα θα κλείσει ή θα περιορίσει τη λειτουργία συνολικά σε εξήντα καταστήματα στη χώρα και ένα εξ αυτών φέρεται να είναι και της Κρεμαστής.

Όπως δήλωσε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, θεωρούν ότι το κατάστημα αυτό έχει λόγο λειτουργίας γιατί εξυπηρετεί τη δυτική πλευρά του νησιού, είκοσι συνολικά χωριά αφού από την Κρεμαστή μέχρι και τα Σιάννα, Μονόλιθο, Άγιο Ισίδωρο δεν υπάρχει άλλο κατάστημα τράπεζας και, ναι μεν, μπορεί στην πόλη οι συναλλαγές να γίνονται μέσω e-banking κτλ. αλλά δεν έχουμε την αξίωση από τους ηλικιωμένους ή τους συνταξιούχους που μένουν σ’ αυτά τα χωριά να το κάνουν.

Επιπλέον, ο πληθυσμός εκεί εξυπηρετείται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα πληρώνοντας ακόμα και λογαριασμούς μέσω της τράπεζας ή παίρνοντας τη σύνταξη, οπότε να τους ακυρώσουμε αυτή τη δυνατότητα που έχουν;

Μάλιστα, ο Δήμαρχος έχει ήδη στείλει επιστολή στα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία αναφέρει τις θέσεις και τις απόψεις τους. Και είπε, ακόμη: «Πιστεύω να υπάρχει μία λογική αντιμετώπιση του θέματος. Εάν όχι, θα δούμε και εμείς από τη δική μας την πλευρά πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας και κυρίως των ηλικιωμένων, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αλλά και των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών που βρίσκονται σ’ εκείνη την περιοχή και εξυπηρετούνται, απ’ ό,τι γνωρίζω τουλάχιστον, από ένα κατάστημα της Εθνικής τράπεζας που είναι προσοδοφόρο, έχει θετικό πρόσημο σε όλες τις συναλλαγές. Εάν θέλουν να περιορίσουν τα ακίνητα, ας ψάξουν να βρουν υποκαταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα-που δεν το θεωρώ κι αυτό σωστό-και εκεί να περιορίσουν τις όποιες δαπάνες ότι κάνουν».

Η επιστολή
Με θέμα «Αναστολή λειτουργίας καταστήματος στη Δ.Κ. Κρεμαστής», ο κ. Χατζηδιάκος υπογράφει την επιστολή η οποία στάλθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά ενώ κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου.

Στην επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:
«Κύριε διευθύνων σύμβουλε,

Προς μεγάλη μας απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος δρομολογεί την αναστολή του καταστήματος της Κρεμαστής στη Ρόδο.

Το συγκεκριμένο κατάστημα, πέραν της Δ.Κ. Κρεμαστής των 5,5 χιλιάδων κατοίκων, εξυπηρετεί ουσιαστικά όλη τη δυτική πλευρά του νησιού από την Ιαλυσό (που λειτουργεί ένα κατάστημα της ALPHA BANK) έως τη Δημοτική Ενότητα Ατταβύρου, δηλαδή έναν συνολικό πληθυσμό των 33 χιλιάδων κατοίκων πλέον των 40.000 τουριστών κατά μέσο όρο, που διαμένουν στα ξενοδοχεία της εν λόγω περιοχής κατά την τουριστική περίοδο. Πολλά εξ αυτών, είναι ορεινά, αγροτικά, χωριά της Ρόδου, σε απόσταση από 15 έως και 70 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Τα κατά τόπους Αυτόματα Ταμειολογιστικά Μηχανήματα προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες, ενώ παραμένουν δύσχρηστα σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, μεγαλύτερης ηλικίας, που αντικειμενικά δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και είναι απάνθρωπο να τους τιμωρούμε για αυτό.

Η μετακίνηση του συγκεκριμένου πληθυσμού στην πόλη της Ρόδου είναι δύσκολη, όχι μόνο λόγω απόστασης, αλλά και γιατί το καλοκαίρι επικρατούν δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες δυτικά της πόλης και τους χειμερινούς μήνες είναι περιορισμένες οι διαθέσιμες δημόσιες  συγκοινωνίες.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Ρόδου είναι σημαντικός πελάτης της Τράπεζας σας, πιθανόν ο μεγαλύτερος της νησιωτικής περιοχής του Αιγαίου.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεργαστεί με κατ’ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη σας για σημαντικά θέματα επενδύσεων και εν γένει έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας, που σκιάζεται πλέον από την παραπάνω απόφαση σας.

Ο Δήμος Ρόδου δε, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα παραπάνω, παρά την αρχική  μεταξύ μας μισθωτική σύμβαση, έχει προβεί σε μείωση του μισθώματος του συγκεκριμένου καταστήματος, μετά από αίτημά σας, όχι βεβαίως γιατί δεν μπορούσε μια μεγάλη οικονομική οντότητα όπως η ΕΤΕ να ανταποκριθεί σε αυτό, αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο πιστεύαμε ότι ενισχύαμε την προσπάθειά σας, να διατηρήσετε ενεργά όσο περισσότερα υποκαταστήματα γίνεται, ιδίως αυτά που έχουν ένα κεντροβαρή ρόλο, εξυπηρετώντας μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και σημαντικούς πληθυσμούς πελατών σας.

Η ενέργειά σας να αναστείλετε τη λειτουργία του καταστήματος στη Δ.Κ. Κρεμαστής, υπό το στενό πρίσμα της δήθεν περιστολής δαπανών, αποτελεί μια εχθρική πράξη κατά της Ροδιακής κοινωνίας.

Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής καθημερινότητας και αυτής των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών και κυρίως την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, είμαστε σίγουροι ότι μακροπρόθεσμα η συγκεκριμένη ενέργειά σας, θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, προσεγγίζοντας το θέμα αυστηρά με οικονομικά κριτήρια, πιστεύουμε ότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών επιτρέπει τη συνέχιση λειτουργίας του καταστήματος, έστω και με περιορισμό του μεγέθους του.

Κύριε διευθύνων σύμβουλε,
Σας καλούμε με το παρόν έγγραφό, να επανεξετάσετε το θέμα, ανακαλώντας τα σχέδια αναστολής του εν λόγω καταστήματος».