Ειδικά οχήματα ανακύκλωσης για Λίνδο, Παλιά Πόλη και Μαράσια

Πανέμορφες αλλά και “ιδιαίτερες” περιοχές του νησιού της Ρόδου, η Μεσαιωνική Πόλη, η Λίνδος και τα «μαράσια», εντάσσονται στο δίκτυο της ανακύκλωσης με τα δύο νέα, ειδικά σχεδιασμένα, απορριμματοφόρα που παρέλαβε χθες ο Δήμος από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ.ΑΕ).

Τα δύο νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για  την εξυπηρέτηση της αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών των περιοχών Μεσαιωνικής Πόλης και Λίνδου,  παρέλαβε η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου, παρουσία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Παλαιολόγου και του εκπροσώπου της ΕΕΑΑ. ΑΕ κ. Χρήστου  Μακρίδη. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των δύο κατασκευαστικών Εταιρειών οι οποίοι έφεραν τα δύο μικρά οχήματα στη Ρόδο, με την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν τους χειριστές του Δήμου.

Πρόκειται για δύο νέα, ειδικής κατασκευής οχήματα, βασισμένα στις προδιαγραφές και τις αναγκαιότητες της Μεσαιωνικής Πόλης και της Λίνδου, συνολικής αξίας  131.000 ευρώ.

Τα οχήματα   εντάχθηκαν  στο στόλο του Δήμου Ρόδου, αποκτήθηκαν μέσω δωρεάς από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη του δικτύου ανακύκλωσης στις δύο αυτές περιοχές, όπως  και στις παλιές παραδοσιακές γειτονιές της πόλης («μαράσια») που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, λόγω του ακατάλληλου όγκου των οχημάτων που διαθέτει  η υπηρεσία.

Ο Δήμαρχος κατά τη διαδικασία παραλαβής-παράδοσης, χθες το μεσημέρι, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Μακρίδη το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας και τους εκπροσώπους των δύο κατασκευαστικών εταιριών, για την ειδική κατασκευή των οχημάτων, που είναι βασισμένη στις αναγκαιότητες των περιοχών αυτών της Ρόδου.

Όπως είπε, είναι η συνέχεια σ’ αυτά που έχουν γίνει  στον τομέα της ανακύκλωσης αφού το πρώτο στοίχημα ήταν να μπορέσουν να κατασκευάσουν το ΚΔΑΥ. Μετά, ακολούθησε η προσπάθεια με την ΕΕΑΑ να συνάψουν μία σύμβαση που θα υποστήριζε την ανακύκλωση στη Ρόδο αφού, όπως είπε, ήταν κρίμα η ναυαρχίδα του τουρισμού να μην έχει μπει στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

«Ήταν ένα στοίχημα λοιπόν που κερδήθηκε», τόνισε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος πάντα ζητούσε πολύ περισσότερα, όπως έξι μεγάλα απορριμματοφόρα και έξι χιλιάδες μπλε κάδους. Η Εταιρεία αρχικά ήταν επιφυλακτική αφού ήθελε πρώτα να εξετάσει τις ποσότητες  των ανακυκλώσιμων υλικών που παράγονται.

«Είναι   η μοναδική περίπτωση Δήμου στην  Ελλάδα που εταιρείες κατασκευάζουν ειδικά οχήματα βασισμένα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών του», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος. Ο Δήμος  Ρόδου, σήμερα, έχει στη διάθεση του έξι αυτοκίνητα, 1800 μπλε κάδους ανακύκλωσης και άμεσα θα προμηθευτεί 400 νέους κάδους οι οποίοι θα είναι μικρότεροι για να επεκτείνει το δίκτυο του και στις αυτές τις περιοχές».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος είπε, ακόμη: «Θα συνεχίσουμε παρουσιάζοντας έργο, περισσότερα νέα αυτοκίνητα και κάδους ανακύκλωσης.
Δεν είναι για εμάς, είναι για την κοινωνία της Ρόδου, είναι για τους επισκέπτες της, είναι για την προστασία του περιβάλλοντος». Ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τα τοπικά ΜΜΕ για τη μέγιστη συμβολή τους στην προώθηση της καμπάνιας και την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών.  

Εντυπωσιακή, ωστόσο, είναι η αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο κ. Παλαιολόγος.  Αφού ευχαρίστησε την ΕΕΑΑ επειδή  έχει μία συνέχεια και μία συνέπεια σ’ αυτά που λέγονται να γίνονται πράξη, ανέφερε ότι στην αρχή ήταν διστακτικοί και προχώρησαν δειλά-δειλά, πίστευαν ωστόσο ότι η ανακύκλωση θα πάει καλά στο νησί.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η εισροή ανακυκλώσιμων υλικών το  πρώτο διάστημα λειτουργίας του ΚΔΑΥ,  ανέρχονταν  στους 3 έως 5 τόνους ημερησίως, και σήμερα που ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του, η εισροή  κυμαίνεται από 21 έως 22 τόνους ημερησίως.

Αυτή η δυναμική της ανακύκλωσης είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, των υπηρεσιακών παραγόντων και των συνεργατών μας.  Δεν σταματάμε όμως εδώ.
Συνεχίζουμε και θα αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η Ρόδος έχει δυνατότητες να στηρίξει το περιβάλλον και την ανακύκλωση».