Απαράδεκτο μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα

Γράφει ο N.  Λυγερός

Η καθυστερημένη ιδεολογία και η κομματική ιδεοληψία συνεχίζει να παράγει στίγματα εναντίον της Ελλάδας και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συνεννοηθεί ότι θα κρατήσουν μία κοινή γραμμή για να υπάρξει μια υψηλή στρατηγική απέναντι στην Κίνα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε δήλωση προθέσεων στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με τον Κινέζο ομόλογό του.

Αυτή η στάση είναι η συνέχεια της τοποθέτησης του 2015 που αποδυνάμωσε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κινέζικες αξιώσεις στη Νοτιοκινεζική θάλασσα και της αποτροπής το 2017 μιας κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Έτσι αυτή η μεταμοντέρνα σταλινική προσέγγιση του Υπουργού Εξωτερικών δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο όνομα της Μακεδονίας αλλά γενικότερα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας που μας εκθέτει και απέναντι στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού είχαμε συμφωνήσει ότι το μνημόνιο αυτό ήταν μια καθαρή υπαγόρευση των απαιτήσεων της Κίνας για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της σε ακραίο βαθμό.

Έτσι χάρη στον Υπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα εμφανίζεται ως Δούρειος Ίππος της Κίνας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γίνεται διότι η Κίνα ως Λαϊκή Δημοκρατία κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα από την ίδρυσή της το 1949 και είναι το τελευταίο μοντέλο του που δεν κατέρρευσε ακόμα.