«Πνοές ανέμων»  στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Oι άνεμοι, η θάλασσα, η πολύμορφη ακτογραφία της ελληνικής γης υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας από τους προϊστορικούς χρόνους.

Οι Ρόδιοι ναυτικοί γνώριζαν ήδη από πολύ νωρίς τις βασικές αρχές της ναυπηγικής, της αστρονομίας και της μετεωρολογίας.

Η σπουδαία γεωπολιτική θέση της Ρόδου σε συνδυασμό με την ακάματη δραστηριότητα, την ευστροφία και την τόλμη των πολιτών της, διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική της ανάπτυξη και την αδιαφιλονίκητη θαλάσσια κυριαρχία της ιδιαίτερα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, που σχεδιάστηκε με αφετηρία την επίδραση των ανέμων στη ναυσιπλοΐα, είναι η γνωριμία των μαθητών με το ναυτικό κράτος της Ρόδου, της σπουδαίας αυτής ναυτικής, εμπορικής και οικονομικής δύναμης, που η ακμή της κορυφώνεται το τελευταίο τέταρτο του 3ου αι. π.Χ. και τις πρώτες δεκαετίες του 2ου π.Χ.

Οξυπύθμενοι αμφορείς, τμήματα από σκαρί πλοίου, μια λίθινη άγκυρα, ένα έμβολο πολεμικού πλοίου και ένα τιμητικό ψήφισμα αναφερόμενο στη δράση των Ροδίων κατά της πειρατίας, θα παρουσιασθούν ως “σιωπηροί μάρτυρες” της ναυσιπλοΐας εν καιρώ ειρήνης αλλά και πολέμου και θα αποτελέσουν τους οδηγούς μας σε μια περιήγηση στη ναυτική ιστορία της θαλασσοκράτειρας ελληνιστικής Ρόδου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού (κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου) και θα γίνεται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Μουσική εκδήλωση στο Αρχαίο Ωδείο της Ακρόπολης Ρόδου (21/10/2018)
“Μουσικές Ιστορίες Ανέμων”

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ρόδου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ρόδου • ΔΟΠΑΡ
Σολίστ: Δήμητρα Παπαδοπούλου, mezzosoprano, Διεύθυνση Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Ρόδου:
Δημήτρης Χαλκιάς

Ώρα έναρξης: 17.30
Είσοδος ελεύθερη.