Γ. Πάππου: Ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να επανέλθει στα νησιά

Γ. Πάππου: Ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει  να επανέλθει στα νησιά

Γ. Πάππου: Ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να επανέλθει στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1118 ΦΟΡΕΣ

Σε σωστή κατεύθυνση το μεταφορικό ισοδύναμο, αλλά περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν το μοναδικό μέτρο νησιωτικής πολιτικής που ήταν άμεσα μετρήσιμο και για το λόγο αυτό πρέπει να επανέλθει, υπογράμμισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο δηλώσεών του χτες στα μέσα ενημέρωσης, και κατόπιν σχετικής ερώτησης, τόνισε για μία ακόμα φορά ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών ήταν ένα αντιστάθμισμα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες κυρίως το χειμώνα, χαρακτηρίζοντας το μεταφορικό ισοδύναμο ως ένα μέτρο που μόνο επικουρικά μπορεί να λειτουργήσει για την περιοχή μας.

«Είμαστε στο κλείσιμο της περιόδου βλέπουμε ότι δεν έχει γίνει διάχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων στο σύνολο της κοινωνίας του νησιού. Ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ έχουμε τονίσει και έχουμε στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις τη δήλωσή μας ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στην περιοχή μας ήταν και το μοναδικό μέτρο νησιωτικής πολιτικής που ήταν άμεσα μετρήσιμο.

Ξέραμε δηλαδή ποιο ήταν το όφελος του νησιώτη για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ως μόνιμος κάτοικος ενός μικρού νησιού» δήλωσε ο κ. Πάππου και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι η Ρόδος, η Δωδεκάνησος δεν είναι ένας προορισμός που έχει μόνο τις ομορφιές ενός τουριστικού προορισμού για τους θερινούς μήνες έχει και τις τεράστιες ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ειδικά οι επιχειρηματίες των μικρών νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μάλιστα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «κανένας δυστυχώς από τους κυβερνώντες δεν έχει επισκεφτεί τη Δωδεκάνησο και δεν έχει νιώσει στο πετσί του τον αποκλεισμό για μέρες, την αδυναμία πρόσβασης σε υποδομές υγείας, την αδυναμία πρόσβασης σε δομές εκπαίδευσης και τι πραγματικά σημαίνει νησιώτης και να λειτουργείς, και να ζεις 12 μήνες το χρόνο εδώ».

Για το λόγο αυτό όπως είπε «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα της νησιωτικότητας που μας είχε δοθεί, αυτό το μικρό αντίκρισμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πρέπει άμεσα να επανέλθει. Γιατί είναι το μοναδικό μέτρο νησιωτικής πολιτικής που ήταν άμεσα μετρήσιμο».

Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο πρόσθεσε ότι κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το προηγούμενο καθεστώς του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να μπορεί κανείς να πει αν είναι αποτελεσματικό ή όχι.

«Έχουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταφορικό ισοδύναμο, είναι καλοδεχούμενες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το μεταφορικό ισοδύναμο, να θεωρηθεί ότι είναι αντικαταστάτης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι απλά ένα μέτρο (καλοδεχούμενο και προς τη σωστή κατεύθυνση) αλλά λειτουργεί και αυτό επικουρικά προς τη νησιωτική περιοχή μας.
Η πλατφόρμα από το αρμόδιο υπουργείο στην οποία μπορούν οι επιχειρήσεις να καταγράφουν τις μεταφορικές τους δαπάνες έχει άνοιξε πρόσφατα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία για να ξέρουμε το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί.

Σε αυτή τη φάση δεν είναι μέσα και το νησί της Ρόδου. Oπότε θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα να δούμε πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και ποια αποτελέσματα θα φέρει η λειτουργία του μεταφορικού ισοδυνάμου, οπότε θα δώσουμε και τα πραγματικά στοιχεία για να τα μάθει ο κόσμος» κατέληξε ο κ. Πάππου.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη