Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις  στο 5ο Διεπιστημονικό συμπόσιο

Σε ένα ειδυλλιακό χώρο, στο “Κατάλυμα της Ισπανίας” επί της οδού Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε το   5ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο, που οργάνωσε το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού “Μεσόνησος” η πρόεδρος της Μεσονήσου Dr Ελισάβετ Γράψα, καλωσόρισε  όλους τους συμμετέχοντες στην ποιήεσσα  (εύφορη) Ρόδο το νησί που ενέπνευσε την έννοια του μέτρου  «Μέτρον Άριστον» σύμφωνα με τον Ρόδιο Κλέοβουλο. Το γοητευτικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.  Το συμπόσιο μετατράπηκε γρήγορα με τη βοήθεια των περίπου 40 ομιλητών του σε ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Επιστήμονες πρώτης βαθμίδας, ακτιβιστές, αλλά και πολιτικοί, διακήρυξαν  με επιχειρήματα  και αριθμούς πώς το θέμα του Συμποσίου «Αιγαίο το Αρχιπέλαγος της Ειρήνης» μπορεί να γίνει πραγματικότητα…

 

Το συμπόσιο τελούσε υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.   


Ξεχωριστή τιμή για τους διοργανωτές του Συμποσίου ήταν οι χαιρετισμοί που ακολούθησαν εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ολύμπου ως εκπροσώπου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως καθώς και εκ μέρους της πολιτείας όπου έστειλαν μήνυμα συνεργασίας και ειρήνης προς τους δύο λαούς του Αιγαίου. Συγκεκριμένα χαιρετισμοί έγιναν από τον  Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, (καθώς ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος περιίστατο αλλά ήταν και ομιλητής) τον Βουλευτή Δωδεκανήσου και Καθηγητή Πανεπιστημίου του Αιγαίου Εμμανουήλ Κόνσολα εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς και τον Βουλευτή Δωδεκανήσου Καθηγητή ΕΚΠΑ Δημήτρη Κρεμαστινό εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής


Ζεστό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος κάνοντας μια συγκινητική ανάλυση για το Αιγαίο των συγκρούσεων, αλλά και της Ειρήνης, όπως το χαρακτήρισε. Χαιρετισμό επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε η περιφερειακή σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη.


Ξεχωριστή τιμή για το Συμπόσιο ήταν οι εισηγήσεις του Ακαδημαϊκού και Προέδρου του Συμποσίου Χρήστου Ζερεφού για την κλιματική Αλλαγή στις Κυκλάδες, καθώς και των καθηγητών Δημήτρη  Παπανικολάου, Γρηγόρη Τσάλτα και Σπύρου Μαυράκου.


Ο αναπληρωτής  Υπουργός  Εξωτερικών καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος, χαιρέτησε το Συμπόσιο και παρακολούθησε το σύνολο των εργασιών του. Μίλησε  τη δεύτερη ημέρα  του Συμποσίου με θέμα “Ειρήνη και  Εξωτερική Πολιτική”, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, πώς το Αιγαίο μπορεί να γίνει νησίδα συνεργασίας μεταξύ των λαών, όταν το Μεταναστευτικό θέμα απασχολεί τους λαούς και πρέπει να τους ενώνει.


Στην εισήγησή του ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Γιανέλλης μίλησε για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής αποκαλύπτοντας και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, όπως για παράδειγμα το πόσο είχε ξενίσει η  πρόταση του Ελ. Βενιζέλου να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Κεμάλ Ατατούρκ. Μίλησε για τις σελίδες δόξας, αλλά και τα λάθη της γενιάς των πολιτικών του 1920-1930, ακόμα και για τη δίκη των έξι , που οι καταδικασθέντες εκτελέσθηκαν  μόλις δυο ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης.


Σε κλίμα απόλυτης ησυχίας ακούσθηκε η ομιλία του κ. Ζερεφού για τις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή, για την αύξηση της θερμοκρασίας και τον κίνδυνο για πλημμύρες. Παράλληλα, όμως, τόνισε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί η χώρα μας την ηλιακή ενέργεια και επεσήμανε ότι αυτή είναι η  «δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή» η αδυναμία των πολιτικών μας να εκμεταλλευτούν τους πόρους της πλούσιας χώρας μας.


Αίσθηση  προκάλεσε και η ομιλία του καθηγητή, Δημήτρη Παπανικολάου με θέμα τη Γεωλογική Εξέλιξη της Ρόδου, συσχέτιση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και ΝΔ Μικρά Ασία. Ο καθηγητής  έδωσε ανάγλυφα τη γεωλογική εικόνα της Ρόδου και απέδειξε ότι ουσιαστικά δείχνει σε μικρογραφία τη γεωλογική εικόνα όλης της χώρας. Μάλιστα έδειξε ακόμα  και την ύπαρξη απολιθωμάτων σε περιοχές του νησιού, τα οποία άνετα, όπως είπε, θα μπορούσαν να κοσμήσουν και ειδικές πτέρυγες σε ελληνικά Μουσεία.


Ιδιαίτερα επίκαιρη ήταν η ομιλία του καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα  για την έννοια της συνεργασίας των κρατών μέσα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ως εγγύηση εγκαθίδρυσης ειρηνικών σχέσεων στη  Μεσόγειο.  Μέσα από τα ευρωπαϊκά κείμενα συνθηκών απέδειξε ότι η χώρα μας ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.


Ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου , Γιάννης Σεϊμένης , μίλησε για το επίκαιρο θέμα των διεθνών καθεστώτων ελέγχου των εξοπλισμών στη Μεσόγειο.


Ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις και  άλλων ειδικών  για τη γεωπολιτική πλευρά της περιοχής. Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης μίλησε για το Αιγαίο ως ενδιάμεσος χώρος: “Ανάπτυξη και Ευημερία ή αβεβαιότητα και καταστροφή”, αποδεικνύοντας ότι  μπορεί να γίνει χώρος ανάπτυξης.


Ο Πάνος Τρυγάζης επί χρόνια επικεφαλής των κινημάτων Ειρήνης έκανε λόγο για το πώς  η διπλωματία των πολιτών μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε στο βραβείο Ιπεκτσί, και στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν  τα κινήματα ειρήνης έχτισαν τις καλές σχέσεις των δυο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.


Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου μίλησε για την αλληλεγγύη στα μεταναστευτικά κύματα, που σαρώνουν τη χώρα μας και πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί με εισήγηση της σουηδής ευρωβουλευτή Γουίλσρομ να αναθεωρήσει εν μέρει τη Συνθήκη του Δουβλίνου, ώστε να επιβαρύνονται οι χώρες ανάλογα με τις οικονομικές, αλλά και τις πληθυσμιακές τους δυνατότητες.


Ο καθηγητής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Τουρκία και πέραν αυτής. Ο πρέσβης Μανώλης Γούναρης ανέλυσε το καθεστώς των νήσων, των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Ο καθηγητής Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ , Σπύρος  Μαυράκος μίλησε για το πλούσιο  θαλάσσιο υπέδαφος του Αιγαίου, ενώ ο Διευθυντής Παραγωγής των ΕΛΠΕ Φοίβος Συμεωνίδης και ο Καθηγητής ΤΕΙ Ιωάννης Κούγιας για την αναζωπύρωση του Επενδυτικού Ενδιαφέροντος, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Υδρογονανθράκων Σπύρος Μπέλλας για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό Μεσογειακό χώρο. Η επ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού αναφέρθηκε στην σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Δωδεκανήσου.


Ο Καθηγητής του ΠΑΠΕΙ Νίκος Φαραντούρης μίλησε για τις ενεργειακές ανακατατάξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Η πρώην Ευρωβουλευτής και Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Μένη Μαλλιώρη έκανε λόγο για το πώς η οικονομική κρίση δείχνει μείωση της τάσης του Έλληνα για αλληλεγγύη και φιλοξενία, ενώ περιέγραψε και την φθορά στην ψυχική υγεία των διασωστών, κατοίκων και άλλων που έρχονται σε επαφή με την τραγωδία των προσφύγων. Ο Καθηγητής ΕΚΠΑ Ευστράτιος Πατσούρης αναφέρθηκε στο γήρας και τα σύγχρονα επιτεύγματα για την καταπολέμησή του.


Νέοι ερευνητές οι δρ Γεράσιμος Ροδοθεάτος, δρ Χρήστος Ζιώγας και Λυκούργος Λιακάκος αναφέρθηκαν αντίστοιχα για: Τις διαστάσεις της ασφάλειας ως προς την εδραίωση της ειρήνης και συνεργασίας στο Αιγαίο πέλαγος,  Τους παράγοντες που απειλούν τη σταθερότητα καθώς και αυτούς που συντείνουν στη διατήρηση της τάξης στη Μεσόγειο και  τις προβληματικές ακτές παράκτιων κρατών στη Μεσόγειο και πλησίον εκείνης. όπου είτε λόγω γεωγραφικής θέσης, είτε λόγω νομικού καθεστώτος είναι δύσκολη ή αδύνατη η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ), σύμφωνα με τη νέα σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο. Ερευνητές από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δρ. Μ. Χατζηνάκη αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή,  ο Δρ. Δ Βανδαράκης για την μορφολογία των ακτών με υπολογισμό του δείκτη CVT        (Coastal Vulnerability Index), ο Γ. Χαλδέζος από το Κ.Α.Π.Ε.Ε. αναφέρθηκε στο Φάσμα Γεωθερμικής Ενέργειας στην Ελλάδα, ο Δρ. Δ. Κονισπολιάτης από το Ε.Μ.Π. αναφέρθηκε στην Κυματική Ενεργεία και η Φ. Καραθανάση αναφέρθηκε στην Αιολική Ενέργεια.


Ο συντονισμός του Συμποσίου  έγινε στην έναρξη από την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και στην λήξη από την δημοσιογράφο Ρούλα Σουλούνια Παππά.