Δεν χρειάζονται απολύσεις αλλά προσλήψεις

Του Δημήτρη Αρβανίτη
Πρώην μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ρόδου


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέλυσε τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα! Οι υποσχέσεις της για νομοθετική λύση ήταν και είναι μια απάτη! Στέρησε το δικαίωμα στην εργασία, στην ίδια τη ζωή γιατί χωρίς δουλειά χιλιάδες συνάδελφοί μας πανελλαδικά δεν θα μπορέσουν να ζήσουν!

Οι συμβασιούχοι λόγω των αυξημένων αναγκών και υποστελέχωσης της υπηρεσίας Καθαριότητας, εργάζονταν ασταμάτητα. Κάθε μέρα ήταν έξω στους δρόμους, μέσα στα σκουπίδια είτε με κρύο, είτε με βροχή είτε με καύσωνα!

Πανελλαδικά οι συμβασιούχοι από το 2015 μέχρι και σήμερα αγωνίζονται! Με κινητοποιήσεις, απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας δηλώνουν ότι «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ»!!!

Οι συνάδελφοί μας εργάζονται με συνεχόμενες παρατάσεις από την κυβέρνηση στις υπηρεσίες Καθαριότητας 3 με 4 χρόνια! Είναι ολοφάνερο ότι καλύπτουν Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες. Έχουν δικαίωμα στην Μόνιμη και Σταθερή Εργασία. Κι όμως, αναγκάστηκαν για το μεροκάματό τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από τα δικαστήρια. Να συνεχίσουν ακόμη και με δικαστικές αποφάσεις να καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες σε καθαριότητα στο νησί της Ρόδου.

Βιώνουμε καθημερινά την υποστελέχωση της υπηρεσίας Καθαριότητας, τις μεγάλες ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα «απαρχαιομένα» και ακατάλληλα πλέον οχήματα στους ΟΤΑ, την εντατικοποίηση της εργασίας! Κι όμως, οι συνάδελφοί μας στην Καθαριότητα του Δήμου Ρόδου συνεχίζουν να εργάζονται μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και με τις επαγγελματικές ασθένειες να τους «θερίζουν» καθημερινά!

Είναι τραγική κατάσταση στους ΟΤΑ με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους συναδέλφους κυρίως στις Υπηρεσίες Καθαριότητας από εργατικά δήθεν «ατυχήματα». Από την «λίστα θανάτου» δεν εξαιρέθηκε η Ρόδος. Ένας από τους συμβασιούχους της Καθαριότητας ήταν ο συνάδελφός που σκοτώθηκε σε εργατικό «ατύχημα»!

Είναι χρέος μας να σκεφτούμε σε τι συνθήκες εργάζονται και με τι μέσα προσπαθούν να καθαρίσουν την πόλη μας. Δεν είναι τυχαία η αντίδρασή μας να κλείνουμε την μύτη μας κάθε φορά που όταν περνάει απορριμματοφόρο!

Παρά τις προσλήψεις μέσω της 3Κ/2018, η δημοτική αρχή Ρόδου συνεχίζει την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε το υπάρχον προσωπικό, ούτε αυτό της προκήρυξης μπορεί να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας Καθαριότητας στην Ρόδο!

Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας έχουν υποβαθμιστεί σε κάθε γειτονιά της πόλη μας! Δεν είναι τυχαίο! Εδώ και 13 χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ποιο δικαστήριο και Ποιος δικαστής λοιπόν μπορεί να ισχυρισθεί ότι οι συμβασιούχοι της Καθαριότητας από το 2015, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, δεν καλύπτουν Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες;;;

Δεν χρειάζονται απολύσεις, αλλά προσλήψεις και άλλων εργαζομένων.

Απευθύνω κάλεσμα στους συμπολίτες μας να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων της Καθαριότητας για να μείνουν στη δουλειά, που είναι απαραίτητος όρος για να μη χειροτερέψουν και άλλο οι υπηρεσίες καθαριότητας. Πόλη καθαρή σημαίνει πρώτα και κύρια θέσεις εργασίας.

Καλώ όλα τα σωματεία, τους εργαζομένους και τους φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν με ψηφίσματα αλληλεγγύης, με συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις με
την παρουσία τους και με όποιον άλλον τρόπο μπορούν.