Η Αντιγόνη καθήλωσε τη Ρόδο

Της Γιώτας Βαζούρα στο dimokratianews.gr


8.000 θεατές, μεταξύ τους και πολλοί νέοι, παρακολούθησαν την τραγωδία του Σοφοκλή που ανέβηκε επί δεκαήμερο

H Ρόδος υποκλίθηκε στο μεγαλείο της «Αντιγόνης». Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι κάτοικοι του νησιού τις προηγούμενες ημέρες με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Αντιγόνη», η οποία ανέβηκε στο πλαίσιο του Δεκαήμερου Αρχαίου Δράματος που διοργάνωσε ο Δήμος Ρόδου μαζί με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου.

Η παράσταση, που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη», στήθηκε εξ ολοκλήρου από ηθοποιούς του Θεάτρου Νοτίου Αιγαίου αλλά και μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου «Μάνος Κατράκης».

Μεγάλο ενδιαφέρον
Είναι χαρακτηριστικό ότι την παράσταση, η οποία ανέβηκε από τις 4 ως τις 14 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, παρακολούθησαν περίπου 8.000 θεατές, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές και νέοι, γεμίζοντας ασφυκτικά κάθε βράδυ το θέατρο και αποδεικνύοντας πόσο διψάει το ροδίτικο κοινό για αρχαίο δράμα.

Τον ρόλο του Κρέοντα είχε ο Ζαχαρίας Αγγελάκος, την Αντιγόνη υποδύθηκε η Βάσω Αγγελάκου, ενώ τον Αίμονα ο Αποστόλης Μαριεττής.

Το υπόλοιπο καστ απαρτίζουν η Φαίδρα Βιτζηλαίου, η Καλλιόπη Πόλια, ο Μανώλης Κεττέρης αλλά και ο Χάρης Αγγελάκος Σαμπάνης.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στον Χορό της παράστασης, ο οποίος με έναν λιτό και δωρικό τρόπο καθήλωσε το κοινό. Ξεχωριστής αισθητικής ήταν επίσης τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι με προτροπή του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Ζαχαρία Αγγελάκου έγινε συζήτηση και ανάλυση του αρχαίου δράματος με τους μαθητές των σχολείων της Ρόδου, η οποία βοήθησε τους νέους να εξοικειωθούν με το πιο σημαντικό στοιχείο της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας, την αρχαία τραγωδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκαήμερο Αρχαίου Δράματος διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο νησί και κατάφερε να αναδειχθεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη Ρόδο.