Θα γίνουν μετρήσεις πριν  ανοίξουν τα ελαιοτριβεία

Όταν ολοκληρωθούν οι μετρήσεις από τους ειδικούς της περιφέρειας, θα αποφασιστεί πότε θα ξεκινήσει η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή μας, για να αρχίσουν και τα ελαιουργεία να δέχονται τον καρπό της ελιάς.

Σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα από το φυτοφάρμακο για την καταπολέμηση του δάκου, ώστε να ξεκινήσει η έκθλιψη του ελαιόκαρπου.

Η δακοκτονία στη Ρόδο ξεκίνησε με ψεκασμούς στις 12 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα 20 του μήνα.
Πάντως η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου τοποθετείται στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρσι ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς αν διαπιστωθεί ότι πρέπει να παραταθεί το διάστημα αναμονής για να μην υπάρχουν υπολείμματα του φυτοφαρμάκου, αναγκαστικά θα υπάρξει και παράταση του χρόνου αναμονής.

Πέρσι τα ελαιοτριβεία άνοιξαν στη Ρόδο στις 9 Νοεμβρίου, όμως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πιέσεις προς τις υπηρεσίες της περιφέρειας ώστε αυτά να ανοίξουν φέτος νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ημερομηνία έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου θα εξαρτηθεί από τις μετρήσεις των ειδικών.

Σημειώνεται ότι φέτος οι εκτιμήσεις θέλουν τη χρονιά να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτική καθώς οι ποσότητες του ελαιολάδου θα είναι μάλλον λιγότερες για τους περισσότερους παραγωγούς.
Παρά τη βροχή που έπεσε και ήταν ευεργετική για τις ελιές, το μεγάλο διάστημα ανομβρίας δεν μπόρεσε να καλυφθεί.