Μοναδικές φωτογραφίες, κειμήλια και ιστορικά ενθύμια στην έκθεση της 95 ΑΔΤΕ

Μοναδικές φωτογραφίες, κειμήλια και ιστορικά ενθύμια στην έκθεση της 95 ΑΔΤΕ

Μοναδικές φωτογραφίες, κειμήλια και ιστορικά ενθύμια στην έκθεση της 95 ΑΔΤΕ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1057 ΦΟΡΕΣ

Έκθεση της 95 ΑΔΤΕ στην αίθουσα «Οπλοθήκη De-Milly»

Μοναδικές φωτογραφίες, πίνακες, κειμήλια, ιστορικά ενθύμια από την εποχή του ‘40 εκτίθενται στην Επετειακή Έκθεση φωτογραφίας και μουσειακού υλικού της 95 ΑΔΤΕ!

Η έκθεση, που έχει ως θέμα της «Με το χαμόγελο στα χείλη», φιλοξενείται στην αίθουσα «Οπλοθήκη De – Milly» στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (πλατεία Σύμης), χώρος που παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στις 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 του μήνα, ενώ διοργανώθηκε από την 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και τον συλλέκτη κ. Βασίλειο Νικόλτσιο.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Γρηγόρης Ρουμάνης, «με την έκθεση αυτή επιδιώκουμε τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης και κληρονομιάς γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του αναγκάζεται να την ξαναγράψει. Επειδή η δική μας ιστορία είναι γραμμένη με πολύ αίμα πρέπει να την θυμόμαστε, να την τιμούμε, να την διδάσκουμε στους νεότερους αλλά και να έχουμε το σθένος και την ανδρεία να την ξαναγράψουμε αν χρειαστεί, όχι επειδή δεν την θυμόμαστε, αλλά γιατί οι συγκυρίες θα το επιβάλλουν. Να σας διαβεβαιώσω ότι οι Εθνικές Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες, ισχυρές, αποτρεπτικές και αποφασισμένες.

Εξάλλου η τελική έκβαση του πολέμου ‘40 – ‘44 μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι:
• δεν περάσαμε σκυφτοί μέσα στην ιστορία
• η δύναμη του αριθμού δοκιμάστηκε από το φρόνημα και ότι
• το ανάστημά μας δεν ορίζεται από το μέγεθός μας

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικές απεικονίσεις (‘40 – ‘44) με σκηνές από την επιστράτευση, την προετοιμασία του στρατού, την προώθηση των τμημάτων στο μέτωπο, την πείνα μέχρι και την προσπάθεια κατάληψης υψωμάτων από τα μαχόμενα τμήματα. Υπάρχουν επίσης πρωτότυπες εκδόσεις, του τύπου της εποχής.

Η φωτογραφία, τα σκίτσα, οι πίνακες, τα κειμήλια, ο τύπος λειτουργούν ως αγωγός διάδοσης της πολεμικής ιστορίας των Ελλήνων στις νέες γενιές διότι μέσα από τα ιστορικά ενθυμήματα αναπτύσσεται στον καθένα από εμάς, ο οποίος θα περιηγηθεί στους χώρους της έκθεσης, ένας πολυδιάστατος εσωτερικός μονόλογος που αφυπνίζει διαπροσωπικά αρχέτυπα και συνειδήσεις, προκαλεί την ανάκληση της μνήμης και μας οδηγεί σε μια κατάσταση περισυλλογής συνδέοντας τον 21ου αιώνα με τον ιστορικό χρόνο».

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη