Μήνας δράσης  για το θαλάσσιο περιβάλλον στη Ρόδο

Ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων με αφορμή τον Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που συντονίζει η HELMEPA στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2018, με Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας το National Geographic.

Όλοι μας απολαύσαμε τις πανέμορφες ελληνικές παραλίες κι αυτό το καλοκαίρι! Σίγουρα όμως οι περισσότεροι συναντήσατε σκουπίδια στις ακτές και ενοχληθήκατε από τις συνήθειες κάποιων που θεωρούν τη θάλασσα ως μια τεράστια χωματερή.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο και αν δεν δράσουμε άμεσα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ψάρια στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Όμως, υπάρχει ακόμα ελπίδα εάν όλοι μαζί βοηθήσουμε στη λύση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει μέχρι σήμερα μέρος στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο. Αποτελεί πρωτοβουλία της ΜΚΟ OceanConservancy, ενώ η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA τη συντονίζει για 28η συνεχή χρονιά στη χώρα μας!

Στις δράσεις μέχρι σήμερα ενδεικτικά περιλαμβάνονται καθαρισμοί από εθελοντές-μέλη της Παιδικής HELMEPA και συνεργαζόμενους με τη HELMEPA φορείς σε Αγαθονήσι, Αίγινα, Αλεξανδρούπολη, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Επανομή Θεσσαλονίκης, Επισκοπή Ρεθύμνου, Ζαχάρω, Ίμερο Ροδόπης, Κάλυμνο, Κατάκολο, Κάτω Ζάκρο Λασιθίου, Κέρκυρα, Λουτράκι, Μαραθιά Θεσσαλίας, Μαραθώνα, Μονεμβασιά, Νάξο, Νίσυρο, Παλαιό Φάληρο, Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, Πάργα, Πειραιά, Πόρτες Αρκαδίας, Ποταμό Καλαμά Ιωαννίνων, Ρόδο, Τήνο, Χανιά, Χερσόνησο Ηρακλείου, Χίο και Ψαρά.

Στις δράσεις του ΚΠΕ Πεταλούδων συμμετείχαν σχολικές μονάδες της Ρόδου όπως:
9 Οκτωβρίου, παραλία Κρεμαστής, Γυμνάσιο Κρεμαστής
10 Οκτωβρίου, παραλία Χαράκι, Γυμνάσιο Μασσάρων
11 Οκτωβρίου, παραλία Ενυδρείου, Πρότυπο Ειδικό Πειραματικό Δημοτικό Ρόδου
12 Οκτωβρίου, παραλία Αφάντου, Λύκειο Αφάντου
15 Οκτωβρίου, παραλία Ζέφυρος, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου & Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρόδου

Στις παραπάνω δράσεις συμμετείχαν περίπου 700 μαθητές και 65 εκπαιδευτικοί, ενώ  καλύφθηκαν σχεδόν 3 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Το συνολικό βάρος απορριμμάτων που καταγράφηκαν μέσα από τα δελτία καταγραφής είναι περίπου 750 κιλά και τα ανακυκλώσιμα ήταν 19 σακούλες οι οποίες οδηγήθηκαν με την συνδρομή των υπηρεσιών του δήμου Ρόδου στο Κ.Δ.Α.Υ. για ανακύκλωση όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Χαρακτηριστικά δεδομένα της συνολικής καταγραφής των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν  είναι:
Αποτσίγαρα = 2939
Καλαμάκια = 593
Καπάκια μπουκαλιών = 810
Μπουκάλια νερού/αναψυκτικού = 698
Σακούλες/κομμάτια σακούλας = 333
Αλουμινένια κουτάκια = 491
Γυάλινα μπουκάλια/κομμάτια = 374
Κομμάτια πλαστικού – μικροπλαστικά = 751
Κομμάτια φελιζόλ – μικροπλαστικά = 123
Στοιχεία από την HELMEPA για το έτος 2017:

Τα αποτσίγαρα ήταν και για το 2017 στην κορυφή του καταλόγου, αποτελώντας το 37% του συνολικού αριθμού των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν (δηλαδή περίπου 1 στα 3 απορρίμματα είναι αποτσίγαρα). Τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος συμπληρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα, που προέρχονται από τις δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και ρυπαίνουν κάθε «γωνιά» των θαλασσών και των ακτών μας.

Ειδικά τα μικροπλαστικά είναι μια από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας γιατί γίνονται ένας νέος τύπος «τροφής» που εισβάλλει ανεξέλεγκτα στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες καθώς θαλασσοπούλια, ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά αλλά και μικρότεροι οργανισμοί καταναλώνουν αυτή τη θανάσιμη «λιχουδιά».

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου θα ήθελε να ευχαριστήσει τις σχολικές μονάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή στις παραπάνω εκπαιδευτικές-περιβαλλοντικές δράσεις και τον Δήμο Ρόδου και ειδικότερα την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης για την στήριξη.

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ
Πεταλούδων  Ρόδου
Χαράλαμπος Συργιάννης