Στο εδώλιο 44χρονος για τις πυρκαγιές στον Άγιο Σουλά

Στο εδώλιο 44χρονος για τις πυρκαγιές στον Άγιο Σουλά

Στο εδώλιο 44χρονος για τις πυρκαγιές στον Άγιο Σουλά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1058 ΦΟΡΕΣ

Η υπόθεση των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί τον Αύγουστο του 2013 στην περιοχή του Αγίου Σουλά Ρόδου, θα εκδικαστεί στις αρχές Νοεμβρίου, στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου (στις 7 Νοεμβρίου) θα καθίσει 44χρονος ο οποίος φέρεται ως ο υπαίτιος των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου στη συγκεκριμένη περιοχή.


Η σύλληψη του 44χρονου είχε γίνει στις 24 Αυγούστου 2013 μετά την αξιοποίηση στοιχείων που φέρονται να είχαν στη διάθεσή τους οι άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που είχαν έρθει στο νησί μας, προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι φωτιές εκδηλώνονταν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Σουλά.


Όλες οι έρευνες έγιναν κάτω υπό άκρα μυστικότητα και εν συνεχεία σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον 44χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε και προσήχθη στο δικαστήριο.


Σε βάρος του συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση, και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους.


Ο 44χρονος από την πρώτη στιγμή αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και επισημαίνει πως σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές έχει βοηθήσει στην κατάσβεσή τους καθώς είναι μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τις συγκεκριμένες ημέρες μέλη του συλλόγου, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου, πραγματοποιούσαν περιπολίες για την προστασία των δασών της περιοχής.


Αυτό είχε επιβεβαιώσει σε επίσημη ανακοίνωση του και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, στην οποία και γίνονταν λόγος «για εικασίες, ανεπαρκή αποδειχτικά στοιχεία και ανώνυμες καταγγελίες», ενώ επισημαίνονταν η πλήρης στήριξη στο πρόσωπο του 44χρονου.


Επίσης για το ίδιο θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ δήλωση είχε κάνει στη «Ροδιακή» και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σορωνής Γιάννης Μαρίνος ο οποίος είχε πει: «τίποτα δεν μας πείθει ότι ο συγκεκριμένος που συνελήφθη είναι ένοχος. Αντίθετα είμαστε πεισμένοι για το αντίθετο και πιστεύουμε ότι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα».


Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιπτώσεις εμπρησμού για τις οποίες κατηγορείται ο 44χρονος εκδηλώθηκαν σε δύσκολα για την κατάσβεσή τους σημεία στην περιοχή του Αγίου Σουλά, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική με αποτέλεσμα να μην επεκταθούν και τελικά να αποτεφρώσουν μόλις μερικά τετραγωνικά γης η καθεμία.


Η απολογία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 44χρονος ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου είχε βρεθεί συνοδευόμενος από τους δικηγόρους τους κ.κ. Ιωάννη Μαρίνο και Ιωάννη Χαρίτο, αρνήθηκε ευθύς εξ αρχής κάθε κατηγορία και τόνισε ότι πέρα της επαγγελματικής του δραστηριότητας, είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Σορωνής από την ίδρυσή του (το 2009) έως και σήμερα.

Μάλιστα από την εποχή που ο σύλλογος έφτιαξε ομάδα εθελοντών για την περιφρούρηση των δασών της περιοχής μας συμμετέχει ενεργά και μαζί με άλλα μέλη κάνουν περιπολίες κατά την θερινή περίοδο που είναι υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές, ενώ συμμετέχουν και σε κατασβέσεις. Όλες οι ενέργειές τους – συνέχισε ο 44χρονος- ήταν πάντα σε συνεργασία και εν γνώσει τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και της Διεύθυνσης Δασών, υπηρεσίες οι οποίες ήταν ενημερωμένες για το ποια άτομα ασχολούνταν με τις περιπολίες και με τις κατασβέσεις, αλλά και για τον εξοπλισμό που διέθεταν (οχήματα, ασυρμάτους κ.α.).


Αναφορικά με την πρώτη πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2013 στη θέση Μόι της περιοχής του Αγίου Σουλά για την οποία κατηγορείται, ο 44χρονος επεσήμανε ότι ενημερώθηκε για αυτήν από έναν συνάδελφό του – μέλος του συλλόγου και όταν πήγαν στο σημείο υπήρχαν εκεί ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής και επιχειρούσαν για την κατάσβεσή της σε δύο σημεία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν τους άφησαν καν να πλησιάσουν στο χώρο της πυρκαγιάς καθώς η φωτιά ελέγχονταν.


Ο 44χρονος αναφέρθηκε και στις καταθέσεις που δόθηκαν για αυτό το συμβάν στις οποίες το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο – όπως τόνισε – σε βάρος του ήταν, οι δηλώσεις για τα όσα ακούγονται για αυτόν «στα πηγαδάκια» των συζητήσεων που γίνονταν.


Σχετικά με τη δεύτερη πυρκαγιά της 13ης Αυγούστου 2013 στη θέση «Τσεκούρι» της περιοχής του Αγίου Σουλά που επίσης του καταλογίζεται, ο 44χρονος δήλωσε στην ανακρίτρια πως την ώρα της εκδήλωσής της, έκανε περιπολία μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν είδε ένα αυτοκίνητο (τα χαρακτηριστικά και τον αριθμό του οποίου αμέσως ανέφερε μέσω ασυρμάτου) να βγαίνει από χωματόδρομο και να κατευθύνεται προς τη Σορωνή. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δική του θέση ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από την εστία της φωτιάς, ενώ κατά τη διάρκεια μανούβρας που έκανε τράκαρε τη μηχανή του με πυροσβεστικό του Δήμου. Η ζημιά αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές εταιρείες και έκτοτε η δίκυκλη μοτοσικλέτα του, για την οποία υπήρξε κατάθεση ότι είδαν, βρισκόταν ακινητοποιημένη για φτιάξιμο. Ο 44χρονος είχε δηλώσει επίσης ότι δεν διαθέτει μαύρο κράνος κάτι που είναι γνωστό σε όλο το χωριό, ενώ επεσήμανε πως σε καμία μαρτυρική κατάθεση δεν αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του οδηγού της μοτοσικλέτας που δήθεν εντοπίστηκε να περιφέρεται στις πυρκαγιές. Ο ίδιος είχε πει επίσης πως «όλο αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να στηριχτεί ένα ανυπόστατο εις βάρος του κατηγορητήριο, το οποίο προφανώς συντάχθηκε σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο διαβιβαστικό της υποβολής της δικογραφίας προς την Εισαγγελία». Ο 44χρονος είχε αναφερθεί και στη φωτιά της Αγίας Άννας και της Διμυλιάς, στην οποία σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση «ένας άνδρας με τα χαρακτηριστικά τα δικά του και με την περίφημη πια μηχανή του πηγαινοέρχονταν 5 φορές». Ο κατηγορούμενος ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό ήταν αδύνατον αφενός διότι η μηχανή του είναι τρακαρισμένη και δεν χρησιμοποιείται και αφετέρου διότι την ώρα εκείνη, βρισκόταν στη δουλειά του με δεκάδες άτομα να τον επιβεβαιώνουν καθώς ήταν μαζί του.


«Θεωρώ ότι η εις βάρος μου κατηγορία, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, σκοπεύει απλώς να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δίδοντας όμως κατά τρόπο βεβιασμένο και πρόχειρο, στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αιτιολογίες που αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους και με τη λογική» είχε δηλώσει ο 44χρονος κατηγορούμενος.

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του