Συνάντηση με φοροτεχνικούς για το τέλος παρεπιδημούντων

Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των φοροτεχνικών της περιοχής μας, είχε χθες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, με αντικείμενο τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Δήμου, με την έννοια της εισαγωγής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις Οικονομικές Υπηρεσίες, προέκριναν τη δημιουργία μίας εφαρμογής όπου η συναλλαγή των πολιτών και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων που οφείλουν στον Δήμο τέλη ακαθαρίστων εσόδων και τέλη παρεπιδημούντων (σ.σ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κτλ.), θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να υπογράψει το πρωτογενές αίτημα, όπως λέγεται, και ευελπιστεί να εισαχθεί για έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου και μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα να μπορέσουν να βγάλουν την εφαρμογή “στον αέρα”.

Όπως εξήγησε ο κ. Διακοσταματίου, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να προσέρχονται στα ταμεία του Δήμου για να πληρώσουν τα τέλη αυτά-πλην όσων το επιθυμούν βεβαίως-αφού όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και οι πληρωμές επίσης.

Η χθεσινή συνάντηση, λοιπόν, είχε να κάνει με μία τεχνικής φύσεως δυσκολία που έχει παρουσιαστεί με την εφαρμογή του νέου νόμου, η οποία αφορά στους φοροτεχνικούς, δηλαδή τον όγκο των δηλώσεων που καταθέτουν, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι για το μεσοδιάστημα θα βρουν κάποια λύση.

Πάντως, επίκειται νέα συνάντηση την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί, με τη συμμετοχή των αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης Οικονομικών και της Εταιρίας που υποστηρίζει τη μηχανοργάνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου ώστε να κάνουν και εκείνοι τις προτάσεις τους για τον σχεδιασμό της πλατφόρμας αυτής.

Είπε, ακόμη, ότι θα το προχωρήσουν αυτό και παρά το γεγονός ότι στον καινούργιο νόμο προβλέπεται ότι, εντός τριών μηνών, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα κάνει μία δική του εφαρμογή μέσω taxisnet που θα μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν και για τον Δήμο.

Επίσης, ο Δήμος είναι δεκτικός ως προς τις προτάσεις των φοροτεχνικών και προτίθεται να τις ενσωματώσει στην πλατφόρμα, γι’ αυτό και στη συνάντηση της Πέμπτης θα συμμετάσχει και η Διεύθυνση Πληροφορικής. Σημειώνεται, τέλος, ότι η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία φοροτεχνικών της περιοχής μας και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης φοροτεχνικών Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Ηρακλείδης, ο Γραμματέας κ. Νίκος Παπαγρηγορίου, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Στέλιος Σταματάκης και Γιώργος Βλαστός, η κα Χρυσάνθη Ελευθεριάδη-Ροδίτη και ο κύριοι Αλέξανδρος Χούλης και Μίλτος Παγκάς (σ.σ. Πρόεδρος της δ.κ. Ρόδου).