Μανώλης Λόγγος: «Ο δήμος Ρόδου διακατέχεται από πολιτική αναπηρία!»


Με χειμαρρώδη λόγο -για μία ακόμα φορά- και χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου κ. Μανώλης Λόγγος, ξεσπάθωσε χθες μιλώντας στη «Ροδιακή», για την αδράνεια της δημοτικής αρχής και την έλλειψη συντονισμού.

 

Αφορμή στάθηκε η νεροποντή που έπληξε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο το νησί της Ρόδου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και πάλι ουκ ολίγα προβλήματα, την ίδια ώρα που οι ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή συνεχίζουν να έχουν αυξημένες πληρότητες για την εποχή.


Με «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες ο ίδιος, αλλά και οι υπόλοιποι πρόεδροι των Κοινοτήτων, αποφάσισε να απευθυνθεί όπως δηλώνει, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ακόμα και στον δήμαρχο, όμως οι κλήσεις του παρέμειναν αναπάντητες, από τους πολιτικά υπεύθυνους του δήμου Ρόδου. Γι’ αυτό και καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι «ο δήμος Ρόδου  διακατέχεται από πολιτική αναπηρία»!


Αναλυτικότερα, ο κ. Λόγγος ξεκίνησε τις δηλώσεις του στη «Ροδιακή» εξηγώντας ότι «όπως γνωρίζουν όλοι, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων δεν έχουν προϋπολογισμό και δεν διαχειρίζονται χρήματα. Μόνο μια μικρή πάγια εντολή την οποία προσωπικά ως πρόεδρος δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν έχω διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του δήμου Ρόδου».


Ο ίδιος δίνει μια ακόμα διάσταση επί του θέματος: «Ο πρώην δήμος Αφάντου είναι ο μόνος που παρέδωσε χρήματα από τα ταμεία του στον ενιαίο δήμο Ρόδου, τα οποία προέρχονταν από εκποιήσεις ακινήτων. Με αυτά τα χρήματα θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνουν κάποια ανταποδοτικά έργα στην περιοχή και να επενδυθούν στη Δημοτική Ενότητα Αφάντου. Για τον λόγο αυτό έστειλε επιστολή τόσο στον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη, όσο και στον διάδοχό του κ. Σάββα Διακοσταματίου, αλλά απάντηση δεν πήρα ποτέ. Γενικότερα εδώ και είκοσι χρόνια γνωρίζω ως πολίτης και τώρα ως πρόεδρος κάποια προβλήματα στην περιοχή τα οποία δεν λύνονται ποτέ. Έχω στείλει πάρα πολλά αιτήματα στη ΔΕΥΑΡ, έχω ζητήσει συγκεκριμένα έργα, αντιπλημμυρικά και άλλα, με αποφάσεις που ελήφθησαν από το τοπικό συμβούλιο Αφάντου, τα οποία δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Ως πρόεδρος ποτέ δεν αποποιήθηκα των ευθυνών μου, όμως αναφέρω τα παραπάνω για ευνόητους λόγους».


Ο κ. Λόγγος μάλιστα αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μερικά από τα προβλήματα αυτά: «Στ’ Αφάντου δεν υπάρχει σχέδιο πόλεως, δεν υπάρχει βιολογικός, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, δεν υπάρχουν καν αυτοκίνητα» και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) έβρεχε στην περιοχή και δεν είχαμε ούτε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να μετακινηθεί το προσωπικό, με δύο ιρλανδικές γέφυρες να έχουν κατεβάσει νερό και γεμάτα τα ξενοδοχεία τουρίστες».


Μάλιστα εξήγησε ότι ακολούθησε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση: «Προσπάθησε να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Πόκκια αλλά απάντηση δεν πήρα. Κάλεσα επίσης στο τηλέφωνο τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο, όμως επίσης δεν απάντησε. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ένα μικρό φορτηγάκι, ένα φορτοτάκι, έναν χειριστή που διαθέτει ο δήμος και με το… φιλότιμο του ελλιπούς προσωπικού που έχει απομείνει να προσπαθεί να λύσει όλα τα προβλήματα».

 

Η καθαριότητα
Το πρόβλημα της καθαριότητας παραμένει ακόμη ένα μείζον πρόβλημα για τα Αφάντου. Ο Μανώλης Λόγγος σχολίασε επ’ αυτού χαρακτηριστικά: «Τα πρώτα δύο χρόνια δεν είχαμε τον ιδιώτη για την αποκομιδή των σκουπιδιών και ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγου ήταν παρά πολύ συνεργάσιμος. Μας υποσχόταν ότι μόλις μπει ο ιδιώτης θα έχουμε πλεόνασμα προσωπικού και αυτοκινήτων. Μετά έγινε η σύμβαση με τον ιδιώτη για την καθαριότητα, αλλά τα Αφάντου έμειναν έξω από τη  σύμβαση για την αποκομιδή σκουπιδιών, τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες στα Κολύμπια».


Μάλιστα εξήγησε με ποιο ακριβώς τρόπο συνέδραμε ο δήμος στην προσπάθεια για να παραμείνει μια τόσο τουριστική περιοχή και τόσο μεγάλη σε έκταση και ανάγκες, καθαρή: «Μας στείλανε τρία άτομα, για σάρωση, για να καθαρίζουν τα Κολύμπια, τα Αφάντου και την παραλία Αφάντου! Ακόμη και οι κάδοι σκουπιδιών που ζητήσαμε ήρθαν με το σταγονόμετρο».

 

Το συμπέρασμα
Ποιο είναι λοιπόν το απόσταγμα των σκέψεων του Μανώλη Λόγγου για τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής που σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται; «Τρία χρόνια ήμασταν παρόντες όλοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, βάζοντας πλάτη στα πρόβλημα. Απλώς για τον δήμαρχο αποτύχαμε! Γι’ αυτό και έβαλε χωρικούς αντιδημάρχους συντονιστές, με αποτέλεσμα να υπάρχει και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Τέλος θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια, σε δηλώσεις μου στη «Ροδιακή» είχα αναφέρει ότι ως δημοτική αρχή είμαστε επικίνδυνοι για τον τόπο και τον τουρισμό. Τώρα θα ήθελα να πάω τη σκέψη μου ένα βήμα παρακάτω και να αναφέρω ότι ο δήμος Ρόδου διακατέχεται από πολιτική αναπηρία και αυτό το διαπίστωσα σήμερα»!