Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 399 ΦΟΡΕΣ

Διαβεβαιώσεις για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης

Σύσκεψη με αντικείμενο την υπογραφή Νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (23/10/2018) στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Στρατής, η Γ.Γ. του υπουργείου κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, ενώ το δήμο Ρόδου, εκπροσώπησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηϊωάννου και η Δντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΜΠ κα Άννα Παρασκευόπουλου.

Στην συνάντηση έγινε αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά το θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2004.

«Τα προβλήματα που εμφανίζει μετά την λήξη της ΠΣ, η Μεσαιωνική πόλη είναι πλέον σημαντικά και απαιτούν άμεση αντίδραση από πλευράς της πολιτείας, ώστε να αποτραπούν αρνητικές επιπτώσεις, που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανακληθούν στο μέλλον.

Με διαρκείς παρεμβάσεις από την έναρξη της θητείας μας (σημειώστε πόσοι υπουργοί έχουν αλλάξει) διεκδικούμε την ανάδειξη της Ρόδου και πρωτίστως την διασφάλιση της κληρονομιάς της ανθρωπότητας» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Πρόθεση του υπουργείου -όπως μας ειπώθηκε- είναι να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης και ένα πρώτο σχέδιο δουλεύουμε για να γίνει πραγματικότητα στο συνέδριο της 3ης Νοεμβρίου με αφορμή την ημερίδα της επετείου των 30 χρόνων από την ένταξη της ΜΠ στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μια ομάδα εργασίας με τις κατευθύνσεις που δίνει ο δήμαρχος κ. Φ. Χατζηδιάκος και το ΥΠΠΟΑ, συντάσσει το σχέδιο της ΠΣ σε μια νέα κατεύθυνση και ουσιαστικά σε δυο σκέλη» τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου.

Το πρώτο περιλαμβάνει τους άξονες λειτουργίας και το πρόγραμμα δράσης για τα πρώτα έτη, το οποίο θα καθορίζεται επακριβώς εντός αυστηρά καθορισμένου χρονοδιαγράμματος με στοχευμένες δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για μια ζωντανή πόλη – μνημείο με συντονισμό των Φορέων (εξοικονόμηση πόρων & ανθρώπινου δυναμικού, βελτίωση αποτελεσματικότητας, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, κοινό πλαίσιο διαχείρισης) και χρηματοδότηση δράσεων (από ίδιους ή άλλους πόρους), ενώ το δεύτερο αφορά το οικιστικό, συγκεκριμένη δε πρόταση για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη έχει καταθέσει η κα Τώνια Μοροπούλου.

Στην νέα ΠΣ θα συμμετέχουν το ΥΠΠΟΑ ( ΤΑΠΑ), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και βεβαίως ο Δήμος Ρόδου (ΔΕΥΑΡ), ενώ όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Στρατής θα εξεταστεί και η συμμετοχή του Υπ. Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι στις 3 Νοεμβρίου, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ο Δήμος Ρόδου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα την 30η επέτειο από την εγγραφή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον «Κατάλογο των Πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO, με την παρουσία υπουργών, δημάρχων, εκπροσώπων ιστορικών πόλεων, τοπικών φορέων κα.

Διαβάστε ακόμη

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος έδειρε τον Βασίλη Γραμμένο (Εικόνες)

Συνάντηση του δημάρχου Ρόδου με τη διοίκηση του Κολοσσού H Hotels Collection για την αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλλιθέας

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα