Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης  οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της «28ης Οκτωβρίου 1940» που ξεκίνησαν και στη Ρόδο την Παρασκευή.

Προηγήθηκαν εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων που συνδυάστηκαν με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση όλων των κτιρίων.
Το σημερινό πρόγραμμα εορτασμού περιλαμβάνει τα εξής:
Ώρα 8.00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος της 95 ΑΔΤΕ και της Φιλαρμονικής της.
Ώρα 10.00:
• Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου
• Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη Δοξολογία ώρα 09.55
• Τιμές κατά τη Δοξολογία θα αποδώσει η Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ.
• Εκφώνηση πανηγυρικού από τον κ. Τσιρέβελο Νικόλαο, καθηγητή Θεολογίας στο 1ο Λύκειο Ρόδου.
• Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας.

Ώρα 11.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ, επικεφαλής η Φιλαρμονική του Δήμου Ροδίων:
Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης για τα τμήματα και των Σχολείων, Σωματείων, Οργανώσεων κ.λπ. θα έχει ο κ. Παπαγεωργίου Αντώνης, ΚΦΑ, Υπεύθυνος ομάδας Φυσικής Αγωγής.
Βοηθοί ορίζονται οι: κ. Μαντικός Νικόλαος, ΚΦΑ της ομάδας Φυσικής Αγωγής, κ. Σταυριά Αναστασία, ΚΦΑ της ομάδας Φυσικής Αγωγής.
Για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης θα τηρούνται οι οδηγίες των παραπάνω υπευθύνων.
Ώρα 12.00: Πέρας των εκδηλώσεων
Ώρα 17.00: Επίσημη υποστολή σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής της 95 ΑΔΤΕ.
Τελετάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ορίζεται η κ. Κούκου Βασιλική.

Μήνυματου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
«Με την ιαχή “αέρα”, με το “χαμόγελο στα χείλη”, με την ευχή της μάνας τους και την καρδιά τους γεμάτη Ελλάδα, οι αγωνιστές του 1940 προέταξαν ψυχή και σώμα στον εχθρό που ήρθε να διεκδικήσει την ιστορία τους, τα ιερά τους, την πατρίδα τους. Με όλους τους οιωνούς  εναντίον τους, λειψοί στο μέτρημα μα μεγάλοι στο ανάστημα της ψυχής, ανέβηκαν τα σκαλιά του σεβασμού της απόλυτης εθνικής μας μνήμης.
Τώρα, μετά από 78 χρόνια, είναι η σειρά μας, το παράδειγμα της ανδρείας τους να γίνει ο φωτεινός σηματοδότης των δικών μας αποφάσεων, των αποφάσεων για τις οποίες θα είναι περήφανες οι επόμενες γενιές, καθώς με τα “όχι” που θα έχουμε πει, θα έχουμε χτίσει για αυτές τα μεγάλα “Ναι”».

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινου για την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» - 28 Οκτωβρίου 1940
«Η επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά.
Το μήνυμα της ιστορικής σημερινής ημέρας είναι ότι αυτές οι επέτειοι μάς διδάσκουν επίμονα να είμαστε ενωμένοι, υπερήφανοι, υπεύθυνοι, αισιόδοξοι και αποφασισμένοι. Σήμερα τιμούμε την Ελλάδα, που έχει αποδείξει ιστορικά πως γνωρίζει τι σημαίνει η εθνική αξιοπρέπεια και πώς κερδίζεται η εθνική κυριαρχία.

Το «ΟΧΙ» στον κατακτητή, η νίκη των Ελλήνων κατά των Ιταλών και η απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου (έστω και προσωρινή) και η αντίσταση στην τετραπλή κατοχή (Γερμανούς, Ιταλούς, Αλβανούς και Βούλγαρους) και στη συνέχεια η απελευθέρωση της χώρας μας, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ξέρει να νικά και να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις.

Το μήνυμα της σημερινής επετείου παραμένει διαχρονικό και μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία, ώστε η ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που την ταλανίζει, αλλά και την κρίση αξιών και συμπεριφορών, που είναι ξένα προς τον ελληνικό πολιτισμό και την Ιστορία μας. Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση κι αυτό μας το επιβάλλουν γεγονότα όπως η επιχείρηση «γκριζοποίησης» του Αιγαίου από την Τουρκία, η απαγόρευση προσέγγισης στα Ίμια και η τουρκοποίηση και παράνομη κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους.
Υψώνουμε την ελληνική σημαία, υπερασπιζόμαστε τα δίκαιά μας, αγωνιζόμαστε για μια ισχυρή και ελεύθερη Ελλάδα.»

Μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκου  για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
 «Η 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξε η αφετηρία ενός μεγάλου Αγώνα. Ο Ελληνικός στρατός, με απαράμιλλο σθένος, αψηφώντας την υπεροπλία των Ιταλικών φασιστικών δυνάμεων, αντιμετώπισε στα βουνά της Αλβανίας την εχθρική επίθεση και κατόρθωσε να απωθήσει τους πάνοπλους εισβολείς,  αποτρέποντας το πέρασμά τους προς τα εδάφη της χώρας μας. Οι νίκες των Ελλήνων, που αντιστάθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια συνέβαλαν καθοριστικά στην αφύπνιση των αντιστασιακών δυνάμεων της δημοκρατικής Ευρώπης.  
Η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου. Η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 βρίσκει τα Δωδεκάνησα υπό ιταλική στρατιωτική κατοχή. Το περήφανο «όχι» του ελληνικού λαού στους κατακτητές αναπτερώνει το ηθικό και τις ελπίδες των Δωδεκανησίων. Oι Δωδεκανήσιοι που ζούσαν στην ελεύθερη Eλλάδα, καθώς κι όσοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από τα νησιά έσπευσαν τότε να καταταγούν εθελοντές στον ελληνικό στρατό και συγκροτήθηκε ταχύτατα, από τις πρώτες ακόμα εβδομάδες του πολέμου, το «Δωδεκανησιακόν Σύνταγμα», που αποτέλεσε τμήμα της 20ής Mεραρχίας και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις κατά των Γερμανών στο μακεδονικό μέτωπο.

Την ημέρα εκείνη, την 28η Οκτωβρίου 1940, στη Ρόδο οι Iταλοί ενέτειναν τα μέτρα παρακολούθησης και καταπίεσης του πληθυσμού, ενώ συνέλαβαν όλους τους Έλληνες υπηκόους και τους έκλεισαν σε στρατόπεδο στην τάφρο του φρουρίου της Pόδου υπό φριχτές συνθήκες διαβίωσης. Τα Δωδεκάνησα δοκιμάζουν όλη τη φρίκη του πολέμου με τις φυλακίσεις και εκτελέσεις πατριωτών, τους βομβαρδισμούς, τις πολεμικές επιχειρήσεις, παράλληλα με τη δράση των καταδρομέων και τις πράξεις αντίστασης των Δωδεκανησίων.  

  Μετά από μία αλυσίδα ιστορικών και πολιτικών γεγονότων, που ακολουθούν τη νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου, στις 22 Οκτωβρίου 1947, η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, που κατέληξε στην ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, τα οποία από της 28ης Οκτωβρίου 1947 είναι προσηρτημένα στο Ελληνικό Κράτος.
 Το «Όχι» των Ελλήνων του 1940 και το «Όχι» των Δωδεκανησίων, απέναντι στο ιταλικό φασιστικό καθεστώς, απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της πατρίδας μας, αποτύπωσε διαχρονικά την πίστη του λαού μας στα ιδανικά της ελευθερίας και στις αξίες της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Κατά την ιστορική αυτή επέτειο, της 28ης Οκτωβρίου 1940, είναι επιβεβλημένο να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους όσους έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της Πατρίδας και να  μνημονεύσουμε όλους τους Δωδεκανήσιους, που τίμησαν με την εθελοντική τους ιδιότητα, τον τόπο καταγωγής τους και τον Ελληνικό Στρατό και βρήκαν ηρωϊκό θάνατο από τους κατακτητές στο μέτωπο του αγώνα. Πρώτος ΄Ελληνας αξιωματικός και πρώτος των ηρώων, που έπεσε στον πόλεμο αυτό, ήταν ο Αλέξανδρος Διάκος. Ακολουθούν: O Δημήτριος Δηλμπεράκης. O Μιχάλης Καλλιγάς. O Γεώργιος Λέων. Ο ιατρός και εθελοντής του Σύνταγματος Εθελοντών Δωδεκανησίων, Ιωάννης Κωνσταντόπαις, ο άλλος ιατρός από την Κάλυμνο, Μιχάλης Καθοπούλης. Ο Παναγιώτης Ορφανίδης. Και βέβαια  το Σύνταγμα των Εθελοντών Δωδεκανησίων, με πρώτο διοικητή, το Μάρκο Κλαδάκη καθώς και όλους τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες της Πατρίδας μας.
Aιώνια η μνήμη τους».

Μήνυμα του Προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου Παύλου Εμμ. Μπακίρη
«Σήμερα, είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες.
Το "ΟΧΙ" του 1940 ενσαρκώνει τη διαχρονική πίστη του λαού μας στο ιδανικό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα, μικρή σε αριθμούς αλλά μεγάλη σε αξίες, για άλλη μια φορά, ύψωσε το ανάστημά της, στάθηκε όρθια ενάντια στον φασισμό, στη βαρβαρότητα και στην αλαζονεία.
Ο αγώνας του ελληνικού λαού έδωσε ελπίδα στα έθνη του κόσμου σε μία στιγμή που ο φασισμός νικούσε. Μια πράξη που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί και αποτελεί για όλους τους λαούς του κόσμου σύμβολο ηρωικής στάσης για την υπεράσπιση των αξιών του πολιτισμού μας.

Τιμούμε σήμερα την αυτοθυσία των προγόνων μας, αλλά πάνω από όλα τιμούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν.
Τιμούμε την πίστη στην ελευθερία και τη δημοκρατία.
Γιατί  η Ελλάδα είναι ταυτόσημη με την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Σήμερα τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Οι πρόγονοί μας, μας δίδαξαν ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας δείχνει ότι η ενότητα του Έθνους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και να αντιμετωπίσει κάθε απειλή για την ακεραιότητα και τα συμφέροντά της.
Σήμερα η ελληνική κοινωνία λέει "ΟΧΙ" σε πολιτικές που διχάζουν τους Έλληνες. Λέει "ΟΧΙ" σε πολιτικές που την οδηγούν πίσω και απαιτεί να γίνει πάλι η Ελλάδα μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της.

Είναι χρέος μας να τιμήσουμε τις θυσίες  των Ελλήνων που έδωσαν τα πάντα για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι...!
Σήμερα από τα Δωδεκάνησα  στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα, για την "Ελλάδα που αξίζουμε", για τα "Δωδεκάνησα που αξίζουμε" θα συνεχιστεί. Όλοι μαζί “Μπορούμε" και θα τα καταφέρουμε!
Και το Αιγαίο θα είναι πάντα γαλανόλευκο».