Μια ιστορική αναδρομή: Το έπος του 1940 και οι Ρόδιοι

Μια ιστορική αναδρομή: Το έπος του 1940 και οι Ρόδιοι

Μια ιστορική αναδρομή: Το έπος του 1940 και οι Ρόδιοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 261 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τρίτη 28 Οκτωβρίου 1958 Αριθ. Φύλλου 2265

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - TO EΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΔΙΟΙ

Πώς δέχθηκαν οι Ρόδιοι την είδηση του πολέμου -
Τα παθήματα των Ιταλών. Οι φραγκολεβαντίνοι και
το ψυχικό σθένος - Οι ελπίδες δικαιώνονται

Εφημερίδες. Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμο! Η Ιταλία κατά της Ελλάδος!...
Με δυνατές φωνές οι εφημεριδοπώλες της Ρόδου, το πρωινό εκείνο της 28ης Οκτωβρίου 1940 διαλαλούσανε την ξαφνική είδηση. Το “Μεσατζέρο” η Ιταλική Κυβερνητική εφημερίδα, είχε βγάλει έκτακτη έκδοση για ν΄αναγγείλη το σημαντικό γεγονός.

***
Οι κάτοικοι της Ρόδου γνωρίζανε από φήμες και διαδόσεις ότι επίκειται πόλεμος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος. Γνωρίζανε τα κρυφά σχέδια των Ιταλών, τους πόθους του Μουσσολίνι για το “μάρε νόστρουμ” - και οι Ροδίτες είχαν κρυφογελάσει πολλές φορές με τους φασιστικούς κομπασμούς.

Ωστόσο, η είδηση ήταν αναπάντεχη. Την περιμένανε όλοι αργότερα. Τον Νοέμβριο. Και είχαν αρχίσει ν’ ανησυχούν, γνωρίζοντας ότι η δοξασμένη Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη...

***

Μα η Ελλάδα, η φτωχή, δίχως όπλα σύγχρονα της εποχής, ήταν έτοιμη. Καθώς πάντα ήταν έτοιμη “για του Χριστού την πίστη την Αγία, για της Πατρίδος την Λευτεριά”. Και τα παιδιά της έτρεξαν αμέσως, με ρίγη συγκινήσεως και φουντωμένο ενθουσιασμό, να προβάλουν τα στήθεια τους, στα όπλα της Κωμικής Αυτοκρατορίας.

“Με το χαμόγελο στα χείλη
παν’ οι φαντάροι μας μπροστά,
κι’ ο Ντούτσε γίνηκε ρεζίλι,
γιατ’ η καρδιά του δε βαστά.
Κορόιδο Μουσσολίνι...”
Τραγουδούσαν τα Ελληνόπουλα.

***
Στη Ρόδο αρχικά οι Ιταλοί, περπατούσαν με περηφάνεια, με το κεφάλι ψηλά. Και δεν αφήνανε ευκαιρία για να διαλαλήσουν την Νίκη τους.

Αργότερα όμως όταν η Πίνδος πέρασε στην Αθανασία, όταν η μια ελληνική νίκη διαδεχόταν την άλλη, η ατμόσφαιρα άλλαξε.

Κι’ ένα πρωί βγήκε το “Μεσατζέρο” με τον τίτλο “Κορίτσα ε στάτα οκουπάτα, ντ’ άλλε τρούπε Γκρέτσι”, δηλαδή “η Κορυτσά έχει κυριευθή απ’ τον Ελληνικό στρατό”.

Τότε, οι Ιταλοί έχασαν την περηφάνεια τους και το κεφάλι τους χαμήλωσε. Και για να ξεσπάσουν διέλυαν τους μικρούς ομίλους Ροδίων, που συγκεντρώνονταν και σχολίαζαν το γεγονός.

***
Αργότερα, απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις. Σφραγίστηκαν ή μαζεύτηκαν τα ραδιόφωνα, για να μην ακούνε οι Έλληνες τις εκπομπές των Αθηνών. Κι’ οι Ιταλοί φασίστες παρακολοθούσαν με μίσος τις κινήσεις του λαού, ενώ οι Φραγκολεβαντίνοι προσπαθούσαν να παρασύρουν τους Ροδίους, έτσι που να εκδηλωθή ο ενθουσιασμός τους κι’ ύστερα έσπευδαν να τους καταγγείλουν.

Αλλά κι’ οι Ρόδιοι ήξεραν να προφυλαχθούν. Τους άφηναν, αδιάφοροι, να λένε ότι θέλουν. Μα από μέσα τους ένοιωθαν απέραντη χαρά για τις Νίκες των Ελλήνων. Και περίμεναν. Γιατί ήξεραν να περιμένουν. Προσδοκούσαν την τελειωτική ήττα των Ιταλών, την Άγια μέρα που η γαλανόλευκη θα τύλιγε μεσ’ στις πτυχές της τα Δωδεκάνησα.

***

Αργυρόκαστρο. Άγιοι Σαράντα. Νίκες. Νίκες ατέλειωτες. Και τις μάθαιναν οι Ρόδιοι, απ’ τους ίδιους τους Ιταλούς. Τους “ψάρευαν”. Κι’ όταν δεν έλεγαν τίποτε, το καταλάβαιναν απ’ τα πρόσωπά τους.

Λίγο αργότερα, άρχισαν να κινούνται κάπως πιο νευρικά οι Ιταλοί. Τρέχαν στα πυροβολεία, έκαναν ασκήσεις, περίμεναν σ΄επιφυλακή.

“Περιμένουν απόβαση;” αναρωτιόνταν οι Ρόδιοι. Κανείς όμως δεν ήξερε σίγουρα, αν κι’ έτσι έδειχναν τα πράγματα. Κι’ η ελπίδα θέριευε στις ψυχές των κατοίκων του νησιού...

***

Μετά 7 χρόνια, ήρθε η ώρα, κι’ η ελπίδα δικαιώθηκε!
Γ. ΜΑΡΤΙΝΗΣ


ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ
Από σήμερον, επαναρχίζουν κανονικώς τα δρομολόγια Ρόδου - Σύμης υπό του πετρελαιοκινήτου “Καλλιόπη”.


ΔΙ’ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
Κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής Πιστώσεων της Αγροτικής Τραπέζης Ελλάδος διετέθη πίστωσις 2.625.000 δρχ. δι’ αρδευτικάς βελτιώσεις εις διαφόρους περιφερείας και αναλόγως των υφισταμένων τοπικών συνθηκών. Μεταξύ των περιφερειών αυτών είναι και της Ρόδου.


ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ
Προχθές το απόγευμα εις το Εθνικόν Στάδιον κατά την διάρκειαν του αγώνος ποδηλασίας 20 γύρων με σπριντ, ο εκ των ποδηλατών Μπενεντέτο Σεντόρ του Πεισιρόδου κατέπεσε επί του καταστρώματος της “πίστας” με αποτέλεσμα να υποστή σοβαρά τραύματα. Ούτος μεταφέρθη εις το Κρατικόν Νοσοκομείον όπου του παρασχέθησαν αι πρώται βοήθειαι.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!