Αναμονή για τους δρομείς του Μαραθωνίου

Την περασμένη Τετάρτη έληξε η προθεσμία για την αποστολή από τα σωματεία των δηλώσεων συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου που θα γίνει 11 Νοεμβρίου στην ίδια διαδρομή με αυτού της Αθήνας. 

-Στον αγώνα αυτό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αθλητές – αθλήτριες που ανήκουν οπωσδήποτε στη δύναμη των Σωματείων – Μελών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση «περί εγγραφής αθλητών».

-Για τη συμμετοχή στον 36ο  Μαραθώνιο Αθήνας των φιλάθλων, αλλά  και των αθλητών των σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παρουσία στο αγώνισμα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2018, έχει εκδοθεί ιδιαίτερη προκήρυξη (βλ. www.athensauthenticmarathon.gr), στην οποία αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες (ηλικίες, αντίτιμο συμμετοχής, άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις κ.α). Πάντως, δικαίωμα συμμετοχής στον  Μαραθώνιο Δρόμο Ανδρών - Γυναικών  του Πανελλήνιου  Πρωταθλήματος 2018 έχουν οι  αθλητές-αθλήτριες, που γεννήθηκαν το 1998 και μεγαλύτεροι-μεγαλύτερες.  

Έτσι, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνουν γνωστά τα ονόματα όλων όσοι θα συμμετάσχουν στο αγώνισμα, μεταξύ αυτών και των Δωδεκανησίων με παράδοση τα τελευταία χρόνια στις καλές παρουσίες στην Αθήνα.

ΟΡΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
-Οι αθλητές – αθλήτριες που δηλώθηκαν έχουν πετύχει καλύτερες επιδόσεις σε ένα από τα παρακάτω αγωνίσματα, την τριετία  2016-2017-2018:
Ανδρών: Μαραθώνιος: 3:00.00 – Ημιμαραθώνιος: 1:27.00 –  10.000μ.: 38:30.00
Γυναικών: Μαραθώνιος: 3:50.00 – Ημιμαραθώνιος:  1:49.00 –  10.000μ.: 49.00.00
-Οι επιδόσεις επιτεύχθηκαν είτε σε διοργανώσεις στην Ελλάδα είτε σε  διοργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες είναι  αναγνωρισμένες από  την  IAAFκαι  την AIMS.

-Οι διαδρομές Μαραθωνίου στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:
-Αθήνα, AthensMarathon
-Θεσσαλονίκη, «Μέγας Αλέξανδρος»
-Ναύπλιο, Μαραθώνιος
-Ρόδος, Μαραθώνιος
-Χανιά, Μαραθώνιος

Οι διαδρομές Ημιμαραθωνίου στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:
-Αθήνα, AthensHalfMarathon
-Λευκάδα, “Πράσινος Ημιμαραθώνιος”
-Καστοριά, Ημιμαραθώνιος
-Ναύπλιο, Ημιμαραθώνιος
-Λιβαδειά,  ‘‘Τροφώνιος Ημιμαραθώνιος’’

Οι διαδρομές 10χλμ. στην Ελλάδα  είναι οι ακόλουθες:
-Ηράκλειο, Run Greece
-Ιωάννινα, Run Greece
-Καστοριά, Run Greece
-Πάτρα, Run Greece
-Λάρισα, Run Greece
-Αλεξανδρούπολη, Run Greece
-Ρόδος, Run Greece
-Αθήνα, Μαραθώνιος -10χλμ
-Θεσσαλονίκη, «Μέγας Αλέξανδρος – 10χλμ»
-Αθήνα, Kallithea Run
-Φιλοθέη, «Κυριακίδεια»
-Νέα Σμύρνη, «Αγώνες Ιστορικής Μνήμης».

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ
Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. έχει θεσπίσει χρηματικά έπαθλα για τους έξι πρώτους  Έλληνες νικητές και νικήτριες του Μαραθωνίου Δρόμου όπως ακολούθως:
1ος νικητής/νικήτρια 5.000 Ευρώ (χορηγία Ιδρύματος Λεβέντη)
2ος νικητής/νικήτρια 1.500 Ευρώ
3ος νικητής/νικήτρια 1.000 Ευρώ
4ος νικητής/νικήτρια 600 Ευρώ
5ος νικητής/νικήτρια 500 Ευρώ
6ος νικητής/νικήτρια 400 Ευρώ.

Τα ανωτέρω χρηματικά έπαθλα καταβάλλονται μόνο στην περίπτωση επίτευξης χρόνου κάτω από 2:30.00 για άνδρες και κάτω από 3:00.00 για γυναίκες.

Σε περίπτωση που  Έλληνας αθλητής καταλάβει και μια από τις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης του Μαραθωνίου Δρόμου, τότε θα δικαιούται μόνο το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά π.χ. 2ος νικητής της γενικής κατάταξης (3.000€) και 2ος Έλληνας νικητής (1.500€), δικαιούται το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, δηλ. 3.000€.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
-Στα σωματεία των αθλητών – αθλητριών που θα καταλάβουν μία από τις 5 πρώτες θέσεις της κατάταξης θα υπολογιστούν ως έξοδα μετακίνησης τα ποσά που αναφέρονται σε ειδικό πίνακα.
-Για τους αθλητές – αθλήτριες που θα καταλάβουν μία από τις θέσεις 6-10 θα υπολογισθεί το 1/2 των χρηματικών ποσών.
-Επίσης  θα υπολογισθούν τα αντίστοιχα (100%) ποσά σε έναν συνοδό από κάθε σωματείο εφόσον  έστω και ένας αθλητής – αθλήτριά του κατέλαβε μία από τις  5 πρώτες  θέσεις  της  κατάταξης ή έναν συνοδό από κάθε σωματείο, αλλά με το 50% του αντίστοιχου χρηματικού ποσού, εφ’ όσον έστω και ένας αθλητής – αθλήτριά του κατέλαβε μία από τις  θέσεις  6η – 10η  της  κατάταξης.
-Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι αθλητές – αθλήτριες θα πρέπει να έχουν επιτύχει, εκτός από την θέση κατάταξης και τα όρια βαθμολόγησης – αξιολόγησης και καταβολής εξόδων.
-Τα σωματεία θα πρέπει να στείλουν τα γραμμάτια είσπραξης στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων.