Μαθήματα Ιστορίας από τη Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα Ιστορίας από τη Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα Ιστορίας από τη Μαρία Ευθυμίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 930 ΦΟΡΕΣ

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ο Δήμος Ρόδου πραγματοποίησε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με προσκεκλημένη την ιστορικό, κ. Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Η κ. Ευθυμίου μίλησε για τις δύσκολες ισορροπίες του Μεσοπολέμου που δημιούργησαν τις συνθήκες για τη σύγκρουση που ήρθε αργότερα με την κήρυξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα πήραν μαθήματα Ιστορίας όχι με τρόπο διδακτικό ή πληροφοριακό, αλλά εμβαθύνοντας στις πραγματικές αιτίες και καταστάσεις που οδήγησαν προς τη μεγάλη σύγκρουση. Η κ. Ευθυμίου ξεκίνησε την ομιλία της παρουσιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, τους δρώντες εκείνης της εποχής που επηρέαζαν το πολιτικό γίγνεσθαι και διαμόρφωσαν τα γεγονότα που τελικά έλαβαν χώρα. Κεντρικά σημεία αναφοράς της ομιλήτριας ήταν η συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919 που επιβεβαίωσε τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, οι συνθήκες που συντέλεσαν στην άνοδο του Μουσολίνι στην Ιταλία το 1922 και του Χίτλερ στη Γερμανία το 1933, ο ρόλος της Ρωσίας, η Οκτωβριανή Επανάσταση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και φυσικά η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας και ο ολέθριος ελληνικός εμφύλιος.

Με λόγο πυκνό και κατανοητό η κ. Ευθυμίου καθήλωσε το ενδιαφέρον του κοινού, που στο τέλος της ομιλίας την καταχειροκρότησε και ζήτησε από την κ. Ευθυμίου να ξαναεπισκεφθεί τη Ρόδο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος καλωσόρισε την κ. Ευθυμίου και αναφέρθηκε στη σημασία της γνώσης της Ιστορίας για κάθε λαό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η τοπική σύμβουλος κ. Φωτεινή Καράμπελα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Λίτσα Φτακλάκη και πολλοί εκπρόσωποι από το χώρο του πανεπιστημίου, της εκπαίδευσης και της πνευματικής και δημόσιας ζωής του τόπου.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια
Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Ιστορία του Νέου Ελληνισμού και Παγκόσμια Ιστορία.
Εδώ και αρκετά χρόνια διδάσκει κύκλους Ιστορίας σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Απεξάρτησης και Φυλακές της χώρας. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.
Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία και μεγάλος αριθμός άρθρων της φιλοξενείται σε επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων Ιστορίας.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου