Έκλεβαν χρυσαφικά και τα πουλούσαν σε ενεχυροδανειστήριο

Έκλεβαν χρυσαφικά και  τα πουλούσαν σε ενεχυροδανειστήριο

Έκλεβαν χρυσαφικά και τα πουλούσαν σε ενεχυροδανειστήριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1105 ΦΟΡΕΣ

Οκτώ άτομα πρόκειται να δικαστούν στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων θα καθίσουν την επόμενη εβδομάδα 8 άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπρατταν κλοπές χρυσών κοσμημάτων και στη συνέχεια τα πουλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια έναντι αδράς αμοιβής!

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από πέντε χρόνια από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου με αφορμή πληροφορία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι προσέγγιζαν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης νεαρά άτομα, τα οποία έβαζαν να κλέψουν χρυσαφικά από συγγενικά τους πρόσωπα!


Συνολικά στο «κύκλωμα» της υπόθεσης φέρονταν να εμπλέκονται 13 άτομα ηλικίας από 15 έως 46 ετών , εκ των οποίων τα 8 παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.


Η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί στις 7 Νοεμβρίου και οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι: κλοπή από δύο ή περισσότερους που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές, ηθική αυτουργία από κοινού, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.


Η υπόθεση αποτελεί επιτυχία των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι πέτυχαν τη διαλεύκανσή της (στις 2 Δεκεμβρίου 2013) μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους.


Από τις έρευνες που είχαν κάνει προέκυψε ότι, οι δράστες κατάφεραν να κλέψουν χρυσά κοσμήματα από τουλάχιστον έξι σπίτια της περιοχής μας, ενώ διέπραξαν και άλλες 20 κλοπές σε πολυκαταστήματα ειδών ένδυσης.


Υπολογίζεται δε ότι οι δράστες των κλοπών αφαίρεσαν κοσμήματα εκτιμώμενης αξίας πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία διέθεσαν ως ενέχυρα αποκομίζοντας όφελος περίπου 12.000 ευρώ!


Έτσι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος:
• Τριών Ελλήνων (2 ανδρών και μιας γυναίκας) ηλικίας τότε 19, 31 και 17 ετών καθώς και σε βάρος δύο ακόμη ανδρών Αλβανικής καταγωγής ηλικίας τότε 18 και 20 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση - συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών


• Μιας ανήλικης ημεδαπής ηλικίας τότε 15 ετών, η οποία κατηγορείται για υφαίρεση (δεν κινήθηκε σε βάρος της ποινική διαδικασία τελικά)


• Πέντε ημεδαπών ανδρών ηλικίας τότε 46, 37, 30, 27 και 27 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κατά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή


• Μιας 38χρονης ημεδαπής και μιας 45χρονης υπηκόου Αλβανίας, οι οποίες κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών που είχαν οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις οποίες άτομα νεαρής ηλικίας προσέγγιζαν, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ανήλικα κορίτσια και τα έπειθαν να αφαιρούν κοσμήματα από συγγενικά τους πρόσωπα, διαπιστώθηκε ότι ένα χρόνο πριν τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο 19χρονος Αλβανός με τον 18χρονο Έλληνα συνέστησαν εγκληματική οργάνωση στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά και τα άλλα τρία άτομα ηλικίας 31, 20 και 17 ετών έχοντας σκοπό κυρίως αφαίρεση κοσμημάτων από οικίες.


Για να πετύχουν το στόχο τους, οι κατηγορούμενοι, σχεδίαζαν τις ενέργειές τους, είχαν διακριτούς ρόλους και είτε επέλεγαν σπίτια γνωστών τους προσώπων, είτε προέτρεπαν γνωστά τους άτομα να αφαιρούν από οικείους τους κοσμήματα τα οποία στην συνέχεια διέθεταν ως ενέχυρα, αποκομίζοντας διάφορα χρηματικά ποσά.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προσήχθησαν όλοι οι κατηγορούμενοι και από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας εξιχνιάστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις κλοπών στην πόλη της Ρόδου:


• Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2012, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
• Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το μήνα Μάιο του 2013, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
• Κλοπή κινητού τηλεφώνου από πολίτη το μήνα Μάιο του 2013


• Κλοπή κοσμημάτων από οικία ηλικιωμένου, όπου ένα μέλος της σπείρας εργαζόταν ως οικιακή βοηθός τον μήνα Αύγουστο του 2013
• Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών στις 19-10-2013, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
• Κλοπή κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το μήνα Οκτώβριο 2013 με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων


Επιπλέον από την εξέταση των νεαρών κατηγορούμενων προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα της παράνομης δραστηριότητάς τους διέπραξαν είκοσι (20) κλοπές ρούχων από εμπορικά πολυκαταστήματα στην πόλη της Ρόδου.


Για τη διάθεση των κλεμμένων κοσμημάτων οι δράστες απευθύνονταν σε δυο ενεχυροδανειστήρια και έναν ιδιώτη οι οποίοι τα αγόραζαν γνωρίζοντας ότι πρόκειται για προϊόντα κλοπών.


Στα εν λόγω ενεχυροδανειστήρια πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι και σχηματίσθηκαν παράλληλες δικογραφίες για παραβάσεις σχετικές με τη διαδικασία ενεχυρίασης, την τήρηση βιβλίων και τιμολογίων, καθώς και μια δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράνομη οπλοκατοχή μηχανισμού ηλεκτρικής εκκένωσης (Τazer) και πτυσσόμενου μαχαιριού από δυο υπαλλήλους του ενός καταστήματος.


Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις κλοπών που εξιχνιάστηκαν δεν είχαν καταγγελθεί, ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται περίπου στα 12.000 ευρώ και προέρχεται από την ενεχυρίαση κοσμημάτων εκτιμώμενης αξίας πάνω από 100.000 ευρώ.


Τις αστυνομικές έρευνες πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο