Χατζημάρκος: Η περιφέρεια  δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο

«Στην Περιφέρεια είμαστε σε δημιουργική και όχι σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κληθείς να σχολιάσει την προεκλογική κινητικότητα, με αφορμή τη διακήρυξη της παράταξης του υποψήφιου Περιφερειάρχη, κ. Μανόλη Γλυνού.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζημάρκος: «Όπως βλέπετε, εδώ, δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, εμείς είμαστε σε μία δημιουργική περίοδο-οι εκλογές είναι τέλος Μαΐου του 2019, έχουμε πάρα πολύ χρόνο μέχρι τότε και κυρίως έχουμε πάρα πολλή δουλειά και πάρα πολλές ευθύνες απέναντι στα νησιά μας και τους συμπολίτες μας για να μπούμε από τώρα σε αυτή τη διαδικασία».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης για την κριτική που δέχθηκε ότι γίνεται μία απλή διαχείριση του ΕΣΠΑ, με αφορμή και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής παρακολούθησης τις προηγούμενες ημέρες στην Κω, ξεκίνησε με τα στοιχεία του ΕΣΠΑ που, όπως είπε, «αφορούν πραγματικά την κοινωνία και όχι αυτά που δείχνουν παντελή  άγνοια και του περιβάλλοντος. Να σοβαρευτούμε λίγο. Είμαστε σε μία περίοδο που εργαζόμαστε και δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να γίνει διότι ακριβώς θα συρθούμε να συζητάμε τέτοιες δηλώσεις,  οι οποίες στερούνται πάσης σοβαρότητας».

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης, έκανε λόγο για μία πολύ μεγάλη επιτυχία αφού η ΠΝΑΙ είναι δεύτερη Περιφέρεια στη χώρα σε απορρόφηση. Ειδικότερα, ο μέσος όρος απορρόφησης είναι 17% και η ΠΝΑΙ βρίσκεται στο 21%, με πρώτη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και είπε:  «Η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας δεν ήταν αναμενόμενο να ήταν δεύτερη και δεν ήταν αναμενόμενο να είναι περίπου 20% πάνω από το Μ.Ο. της χώρας. Αυτά είναι αποτελέσματα πάρα πολύ σκληρής δουλειάς, πάρα πολλών ανθρώπων, και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα μίας δουλειάς ανθρώπων που είναι…διεκπεραιωτές».

Επίσης, για το 81% περίπου του προγράμματός της ΠΝΑΙ στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν δημοσιεύσει τις προσκλήσεις, έχουν εξειδικεύσει πόρους που φθάνουν περίπου το 140%, κάνοντας υπερδέσμευση ώστε, με τις εκπτώσεις που έρχονται μετά, να αγγίξουν κοντά το 100%. Ακόμη, λίγο πάνω από 40% είναι οι νομικές δεσμεύσεις πάνω στο πρόγραμμα.

Ο κ. Χατζημάρκος, θέλησε ακόμη να κάνει δύο σοβαρές τοποθετήσεις πάνω σ’ αυτό:
Καταρχήν, είπε ότι οι Περιφερειάρχες είναι προσωπικά υπόλογοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία του προγράμματος και για τις χρηματοδοτήσεις. «Όποιος τα ισχυρίζεται αυτά, διαφημίζει μόνος του άγνοια του περιβάλλοντος της Περιφέρειας αυτής», σχολίασε με νόημα.
Ανέφερε, ακόμη, ότι μόνο για τους 34 Δήμους της Περιφέρειας (σ.σ. υπάρχουν και άλλοι φορείς υλοποίησης), η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει Τεχνικές Υπηρεσίες και έτσι καλείται η Περιφέρεια-«που για κάποιους λέγεται διεκπεραιώτρια»-να κάνει τη δουλειά και της Τ.Υ. της δικής της και της Τ.Υ. του Δήμου.

Για να γνωρίζει η κοινωνία, μάλιστα, «ποιοι γνωρίζουν γιατί πράγματα μιλάνε και…ποιοι μιλάνε απλώς για να μιλάνε και να διαφημίζουν και την άγνοιά τους», όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέφερε ως παράδειγμα τέσσερα έργα από τα 136 που έχουν εντάξει: Το αποχετευτικό στη Τζια, τη Σίφνο, τη Σύμη και τη Χάλκη. Όπως είπε αυτά τα έργα τα πήρε «πάνω της» η ΠΝΑΙ και τώρα τα δημοπρατούν.

«Κάνεις πολιτική με έναν τρόπο που να είσαι χρήσιμος στον τόπο σου, κάνεις πολιτική με έναν τρόπο που ν’ αφήνεις αποτύπωμα θετικό, κάνεις πολιτική με έναν τρόπο που να παρουσιάζεις αλήθειες και να κάνεις βεβαίως πολιτική με έναν τρόπο που να δείχνει σεβασμό στη δουλειά δεκάδων ανθρώπων οι οποίοι έχουν υπερβεί όλα τους τα τυπικά καθήκοντα», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στο στελεχιακό δυναμικό όχι μόνο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης αλλά και στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού, Οικονομικού κτλ.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας αφού μόνο με αυτήν μπορεί να γίνουν και αυτό «έρχεται και καταρρίπτει πολλούς μύθους που θέλουν να χτίσουν διάφοροι».

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που βεβαίως αποτέλεσε συζήτηση στην Επιτροπή παρακολούθησης, δεν είναι άλλο από το οριστικό τέλος της κατηγοριοποίησης της ΠΝΑΙ στην κατηγορία  MDR (σ.σ. τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης), θέμα για το οποίο εδώ και δεκαετίες έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα. Είπε, μάλιστα, ότι σε αρκετά ΜΜΕ παρατηρεί μία αμηχανία και μία μικρή ενόχληση σε κάποια άλλα γιατί αυτό δεν είναι πια πρόβλημα για την περιοχή και λύθηκε, επίσης μετά από δουλειά και συνεργασία, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, επανέλαβε ότι αυτό σημαίνει ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και άρα η κοινωνία του, αποκτούν πρόσβαση σε οικογένειες προγραμμάτων από τα οποία είναι αποκλεισμένα και η Περιφέρεια αποκτά και μία δραματική αύξηση του προϋπολογισμού της. Αυτό μεταφράζεται σε καινούργια πρoγράμματα, τουλάχιστον διπλάσιους πόρους  και όλα αυτά είναι προς όφελος των νησιών, κάτι που επίσης είναι αποτέλεσμα δουλειάς και όχι…αερολογίας.