“Κούρεμα” δανείου κατά 60% από το Ειρηνοδικείο της Ρόδου

«Κούρεμα» της τάξης του 60% στο συνολικό ποσό που όφειλε σε τράπεζες της περιοχής μας, επιδίκασε το Ειρηνοδικείο Ρόδου σε 52χρονο συμπολίτη μας!

Η απόφαση εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το αρμόδιο δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο 52χρονος δια της δικηγόρου του κας Κατερίνας Μαραγκού. Σύμφωνα με αυτή,  ο 52χρονος όφειλε συνολικά το ποσό των 182.964 ευρώ και τελικά θα καταβάλλει σε βάθος 25ετίας μόλις 68.100 ευρώ!

Όπως αναφέρεται στην αίτησή του, ο 52χρονος μέχρι το 2011 εργαζόταν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού μας από όπου και αποκόμιζε σημαντικά έσοδα τα οποία του επέτρεπαν να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του (της συζύγου και των δύο ανήλικων παιδιών του), ενώ η γυναίκα του δεν εργαζόταν και ασχολιόταν με την ανατροφή των παιδιών τους. Όλα πήγαιναν καλά και μάλιστα ο 52χρονος έλαβε δύο στεγαστικά δάνεια για την ανέγερση του σπιτιού που σήμερα διαμένουν. Επίσης έλαβε και ένα καταναλωτικό δάνειο για τα οποία πλήρωνε κανονικά τις δόσεις.

Όλα αυτά έως το 2011 οπότε και άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του τα οποία χρόνο με το χρόνο οξύνονταν και έτσι το 2016 κρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή με αυξημένο ποσοστό αναπηρίας και έκτοτε δεν εργάζεται αλλά λαμβάνει σύνταξη 885 ευρώ με την οποία συντηρεί την οικογένειά του. Και η σύζυγός του μετά την εξέλιξη αυτή αναγκάστηκε να εργαστεί ως εποχιακή υπάλληλος λαμβάνοντας ελάχιστα χρήματα ενώ τους χειμερινούς μήνες έπαιρνε επίδομα ανεργίας.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να αδυνατεί ο 52χρονος να καταβάλλει τις δόσεις των δανείων του, συνολικού ύψους περίπου 183.000 ευρώ και έτσι προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο για να ενταχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε δικαίωσε τον 52χρονο, του οποίου και ρύθμισε τα χρέη. Έτσι ο 52χρονος για 36 μήνες θα καταβάλλει συνολικά το ποσό των 100 ευρώ (κάθε μήνα) για τις δανειακές υποχρεώσεις του και μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος θα δίνει το ποσό των 215 ετών για εικοσιπέντε χρόνια.

Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα γίνει εντόκως χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής και με τις καταβολές αυτές θα ικανοποιηθούν μερικώς οι απαιτήσεις των τριών τραπεζών.

Σημειώνεται πως με την ίδια απόφαση ο 52χρονος διατηρεί στην ιδιοκτησία του όλα τα ακίνητα που έχει,  δηλαδή τη πρώτη κατοικία του, ένα χωράφι και το αυτοκίνητό του.