Κομμάτι της γιορτής  οι Ρόδιοι δρομείς

Το απαραίτητο χαλάρωμα κάνουν αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, οι δρομείς από τη Ρόδο, λίγες μέρες πριν την αναχώρησή τους για την Αθήνα και τη συμμετοχή στον Μαραθώνιο εκεί. Κάθε χρόνο είναι πια παράδοση ένα μεγάλο γκρουπ δρομέων από το νησί μας να έχει παρουσία στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και να χαίρεται πάνω απ’ όλα τη διαδρομή.

Με τα έως τώρα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο κάποιος δρομέας του νησιού μας να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κι έτσι θα σταθούν οι αθλητές μας στα μπλοκ ελευθέρων συμμετεχόντων. Ήδη έχουν γίνει μάλιστα γνωστά κάποια ονόματα δρομέων που θα συμμετάσχουν στον αγώνα της 11ης Νοεμβρίου, όπως είναι αυτά του γκρουπ του Τσαμπίκου Παπαδημητρίου.

Έτσι λοιπόν, πέραν από τον έμπειρο δρομέα, στην Αθήνα θα βρεθούν οι Νίκος Φλεβάρης, Λευτέρης Μπότσαρης, Νίκος Τσαμπούκης, Νίκος Νισυρίου, Παντελής Τσίγκος και Γιάννης Χατζηγεωργίου. Εννοείται πως οι παραπάνω αθλητές δεν είναι όλοι όσοι θα λάβουν μέρος από τη Ρόδο, αφού υπάρχουν κι άλλοι δεκάδες με «κλεισμένη» την συμμετοχή τους εκεί, αλλά αναφέρονται ενδεικτικά στο πλαίσιο της ενημέρωσης σ’ αυτό το κομμάτι.  
Η δύσκολη διαδρομή του Μαραθωνίου Αθηνών όπου οι δρομείς μας θα προσπαθήσουν για μια όσο γίνεται καλύτερη επίδοση:

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας, ενώ τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ. (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη κι από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ. έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ.

Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ. βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).
Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ  ΕΚΚΙΝΗΣΗ (Blocks Εκκίνησης)
Όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς θα τοποθετηθούν σε 11 διαφορετικά blocks στο χώρο της Εκκίνησης, σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του.
Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν την τελευταία τριετία (2016-2018) και δηλώθηκαν από τους ίδιους τους δρομείς στη δήλωση συμμετοχής τους και μετά από σχετικό έλεγχο της Οργανωτικής Επιτροπής. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων στα τελευταία blocks.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Θα εφαρμοστεί «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”). Θα δοθούν συνολικά έντεκα διαδοχικές εκκινήσεις. Το αργότερο 15 λεπτά (08:45πμ) πριν δοθεί η εκκίνηση, οι δρομείς θα πρέπει να έχουν πάρει θέση στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες εκκίνησης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δε θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς δρομέων καμία ανησυχία καθώς καταγράφεται και ο «καθαρός» τους χρόνος (net time).
Σημειώνεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στον Μαραθώνιο Δρόμο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.