Σημαντικοί συγγραφείς στις εκδηλώσεις του Λογοτεχνικού Κέντρου

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ-Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Harvard Square Editions (ιδρύθηκε από τους αποφοίτους του πανεπιστημίου Harvard) πραγματοποίησε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας Συγγραφέων και Μεταφραστών, Λογοτεχνική Συνάντηση με διακεκριμένους και βραβευμένους συγγραφείς από την Αμερική, το Μεξικό, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, από τις 21 έως τις 31 Οκτωβρίου διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΔΚΣΜΡ κλειστό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής στα αγγλικά σχετικά με τις τεχνικές του μυθιστορήματος και εν γένει του πεζού λόγου. Διοργανώτρια ήταν η Joss L Morin, εισηγητής ο Fintan O'Higgins και συμμετέχοντες οι Louisa Ermelino, Jennie L. Rook, Maurizio Ruiz και Carrie Tuhy.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το ΔΚΣΜΡ διοργάνωσε βραδιά Λογοτεχνικής Ανάγνωσης την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στο καφέ Ωβέρνη στην Παλιά Πόλη, όπου όλοι οι συγγραφείς παρουσίασαν για πρώτη φορά δικά τους αδημοσίευτα κείμενα, κάποια εξ αυτών δημιουργημένα ή επεξεργασμένα στο πλαίσιο του εργαστηρίου στη Ρόδο.

Στην εκδήλωση αυτή, επίσης, έκανε αισθητή την παρουσία της και η πνευματική κίνηση του τόπου μας, καθώς συμμετείχαν και τα μέλη της ομάδας δημιουργικής γραφής του ΔΚΣΜΡ «Αγέρι γραφής» Αργύρης Κόσκορος, Καλλιόπη Χρήστου και ο πρόσφατα βραβευμένος από τις εκδόσεις iWrite Νικόλαος Κοντουδιός, ενώ την ανάγνωση των κειμένων πλαισίωσε με τη μοναδική μουσική του ο Θανάσης Βερδελλής στο σαξόφωνο.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η συνολική αυτή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεργασιών του ΔΚΣΜΡ με φορείς και προσωπικότητες από την αλλοδαπή, τονίζοντας το διεθνή χαρακτήρα του Κέντρου που έχει σκοπό την προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό, τη δημιουργική επικοινωνία μέσα από το διαπολιτισμικό διάλογο και την ανάδειξη της πνευματικής ζωής της Ρόδου πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα.

Οι συμμετέχοντες
Ο Fintan O'Higgins είναι συγγραφέας και ποιητής από το Δουβλίνο. Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί στο Δουβλίνο, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο καθώς και έργα για την Ιρλανδική Ένωση Κινηματογράφου. Εργάζεται για την τηλεοπτική σειρά Coronation Street του καναλιού ITV. Διδάσκει δημιουργική γραφή σε εργαστήρια στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία με θέμα την ποίηση, το μυθιστόρημα και το θέατρο.  

Η Joss L Morin είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Αγγλική και Αμερικανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία για τρία μυθιστορήματά της και ειδικότερα το βιβλίο της TRADING DREAMS ήταν ένα από τα πιο ευπώλητα. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Η Louisa Ermelino είναι Αμερικανίδα συγγραφέας. Έχει γράψει μυθιστορήματα που έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, ισπανικά και ολλανδικά ενώ άρθρα και διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, εφημερίδες και περιοδικά. Εργάζεται στο Publishers Weekly, το σημαντικότερο περιοδικό στις ΗΠΑ που ασχολείται με την αγορά του βιβλίου και την εκδοτική βιομηχανία και έχει τη δική της στήλη Open Book, όπου παρουσιάζει τις νέες κυκλοφορίες.

Η Carrie Tuhy είναι δημοσιογράφος και για πολλά χρόνια έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτρια σε περιοδικά όπως LIFE, Money, InStyle και Real Simple όπου δημοσίευσε πολλούς γνωστούς συγγραφείς. Έχει επιμεληθεί βιβλία, λογοτεχνικά και μη, και έχει πάρει συνεντεύξεις από διάσημους συγγραφείς όπως οι Τζόις Κάρολ Όουτς και Ρόμπερτ Γκότλιμπ, τον πρώην εκδότη του New Yorker. Αυτή την εποχή γράφει το βιβλίο με τίτλο Second Lives of Women.

Ο Mauricio Ruiz ήταν στη βραχεία λίστα για το βραβείο Bridport και το διαγωνισμό των εκδόσεων Myriad στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και του βραβείου διηγήματος Fish στην Ιρλανδία. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα όπως Clover, Flash Fiction, Literal Magazine κ.ά.

Η Jennie L. Rook γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Η ομορφιά της φύσης στην περιοχή που μεγάλωσε είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξει τη φαντασία της πολύ δημιουργικά. Το 2017 έγινε μέλος του Ομίλου Συγγραφέων της Πάφου γράφοντας ιστορίες από την παιδική της ηλικία και έχει ξεκινήσει μια σειρά με ιστορίες για παιδιά.

Ο Νικόλαος Κοντουδιός γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στον ημερήσιο τύπο, στο τμήμα σελιδοποίησης. Τα τελευταία χρόνια παρακολούθησε διεθνή μαθήματα Φιλοσοφίας και Δημιουργικής Γραφής στο ΕΚΠΑ. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας δημιουργικής γραφής «Αγέρι Γραφής» του ΔΚΣΜΡ και πρόσφατα βραβεύτηκε από τις εκδόσεις iWrite.

Ο Αργύρης Κόσκορος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Μαρούσι. Από το 2006 ζει στη Ρόδο όπου εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ Αθήνας και Φιλολογία με κατεύθυνση γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ.

Η Καλλιόπη Χρήστου γεννήθηκε και ζει  στη Ρόδο.  Ασχολήθηκε ενεργά με τα ΑμεΑ  ως ιδρυτικό μέλος του Κέντρου  Ελπίδα.  Έχουν δημοσιευτεί 2 διηγήματα της. Συμμετέχει σε εκθέσεις  Ζωγραφικής.  Ζωγραφίζει και γράφει όταν έχει  να πει κάτι.