Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Για τη δέσμη προτάσεων του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση μίλησε μεταξύ άλλων “Στο Κόκκινο” ο αν. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και σημείωσε ότι αυτά θα βοηθήσουν στη φιλελευθεροποίηση και τον αμεσοδημοκρατισμό της κοινωνικής – πολιτικής ζωής.

Το πλέον σημαντικό μέτρο σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η ταυτόχρονη ρύθμιση της προστασίας των βουλευτών σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη και όχι De facto, όπως συμβαίνει τώρα.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και στην πρόταση περί καθιέρωσης θητείας για τους βουλευτές ώστε η άσκηση πολιτικής να είναι λειτούργημα και να μην υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί αλλά και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής μέσω του Συντάγματος καθώς και στην προστασία κοινωνικών αγαθών από την ιδιωτικοποίησή τους κ.ά.

Ο αν. υπουργός σημείωσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν ώριμα αιτήματα της κοινωνίας αποδεκτά για την αλλαγή του Συντάγματος.

Δεν θέλουν ούτε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δεν θέλουν ούτε την κατάργηση του νόμου Βενιζέλου περί ευθύνης υπουργών, ενώ αυτό ζητάει η κοινωνία, ούτε φυσικά θέλουν την καθιέρωση βουλευτικής θητείας, καθώς πρόκειται για επαγγελματίες πολιτικούς.