Υποσχέσεις Σαντορινιού για  τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενημέρωσε τους πολίτες στη Λέσβο ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Λέσβου.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή Μεταφορικού Ισοδύναμου σε προϊόντα ανά την Ευρώπη με στόχο την τελική μείωση της τιμής των προϊόντων για τον καταναλωτή στο ράφι αλλά και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών νησιωτικών προϊόντων που πωλούνται στην υπόλοιπη χώρα ή στο εξωτερικό.

Σύντομα, είπε ο υπουργός, οι νησιωτικές επιχειρήσεις θα πληρωθούν για το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου που θα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 50% του συνολικού μεταφορικού κόστους. Για κάθε επιχείρηση αντιστοιχεί κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ το τρίμηνο, δηλαδή 8.000 ευρώ το χρόνο ενώ έγιναν δεκτά αιτήματα για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.

Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι στο τέλος του χρόνου θα εφαρμοστεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο και στα καύσιμα. Σήμερα στη Λήμνο για παράδειγμα, η τιμή της αμόλυβδης φτάνει το 1,90 λεπτά ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης το 1.33. Με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με το οποίο θα επιδοτείται ο πρατηριούχος στα νησιά, η τιμή στην αντλία του πρατηρίου δε θα πρέπει να υπερβαίνει κατά 10 λεπτά του ευρώ, τον μέσο όρο των τιμών στα πρατήρια της Αττικής.

Παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ
Τέλος ο κ. Σαντορινιός δεσμεύτηκε ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος στα πέντε νησιά, ενώ υποστήριξε πως από την κυβέρνηση έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συζήτηση για την επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.
Στη συνάντηση που διοργάνωσε το επιμελητήριο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του φορέα Βαγγέλης Μυρσινιάς και Παναγιώτης Τατάκης εξήραν τη σημασία της εφαρμογής του μέτρου και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της πλατφόρμας για τους επιχειρηματίες που θα μείνει ανοιχτή μέχρι 10 Νοεμβρίου για την κατάθεση των στοιχείων για το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος. Εξάλλου, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση για όσους δεν προλάβουν.

Όπως έγινε γνωστό, 1500 επιχειρήσεις έχουν κάνει τις αιτήσεις τους μέχρι τώρα, ενώ είναι έτοιμες προς πληρωμή οι πρώτες 79 επιχειρήσεις που θα τους επιστραφούν συνολικά περί τα 160.000 ευρώ συνολικά.