Πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην υπάρξουν πλημμύρες!

Πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην υπάρξουν πλημμύρες!

Πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην υπάρξουν πλημμύρες!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 258 ΦΟΡΕΣ

Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου και την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία συνεδρίασε χτες το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου προκειμένου να ασχοληθεί με τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στο νομό.

Στο ξεκίνημα τα μέλη του οργάνου κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της φωτιάς στο «Μάτι» ενώ στη συνέχεια ο προεδρεύων, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός η συνεργασία και η επαγρύπνηση όλων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πλημμύρας.
Μάλιστα τόνισε ότι ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στις ιρλανδικές διαβάσεις και στα φρεάτια, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων πρόσφατα περιήλθε στις περιφέρειες.

Ο κ. Κόκκινος μίλησε για τις στοχευμένες δράσεις καθαρισμού που υλοποιήθηκαν και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται, από τις υπηρεσίες της ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι είχαμε μία… αναίμακτη όπως χαρακτηριστικά είπε αντιπυρική περίοδο, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις για γρηγορότερη άφιξη φέτος στη Ρόδο του πυροσβεστικού αεροπλάνου τελικά έπιασαν τόπο.

Αναφορά έκανε όμως και στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ για την οποία τόνισε ότι πρέπει να στηριχτεί τόσο γιατί επιτελεί σημαντικό έργο όσο και γιατί η απασχόληση του προσωπικού της είναι ένα κοινωνικό έργο.

Τέλος ζήτησε να γίνει η συνεδρίαση των αντίστοιχων συντονιστικών οργάνων των δήμων άμεσα ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν γρήγορα και οι αποφάσεις που θα πάρουν ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης, και αφού υπογράμμισε ότι η δημόσια διοίκηση δύσκολα κατανοεί τη νησιωτικότητα, τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει η γενικότερη φιλοσοφία που υπάρχει γύρω από τα μεγάλα ζητήματα των πλημμυρών και των πυρκαγιών, που έχουν ως αποτέλεσμα να παρεμβαίνουμε μετά τα συμβάντα.

Θα πρέπει λοιπόν να ασχοληθούμε κατά την κρίση του με την πρόληψη και να διατεθεί για το σκοπό αυτό μεγάλο μέρος των συνολικών δαπανών.
Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των πλημμυρών τόνισε ότι αυτές δημιουργούνται λόγω των κακοτεχνιών και λόγω του ότι δε γίνεται διαχείριση των λεκανών απορροής, προσθέτοντας ότι ειδικά για το τελευταίο θα πρέπει να «κρατιέται» το νερό στα βουνά πριν πάει στη θάλασσα.

Ακολούθησε ο εντεταλμένος πολιτικής προστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους για τη συμβολή τους στο να μην έχουμε σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Μάλιστα επεσήμανε ότι λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται αναγκαστικά υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση ακόμα και απαραίτητων έργων.

Ενδιαφέροντα ήταν και τα όσα, ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Νικήτα Βενιό, ο οποίος ζήτησε από όλους αυξημένη προσοχή, αυτό το διάστημα λόγω της ανομβρίας.

Όπως είπε συγκεκριμένα, επειδή έχει λήξη η αντιπυρική περίοδος, η υπηρεσία έχει αποσύρει τα οχήματα και τις δυνάμεις της από τα σημεία στα οποία ήταν μέχρι σήμερα διασκορπισμένα, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί για ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ακόμα και υπό τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, με την άπνοια που παρατηρείται, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, λόγω απροσεξίας ή αν ο χώρος στον οποίο ανάβει κάποιος φωτιά είναι ακαθάριστος.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι αναχώρησε από το Ρόδο και το ελικόπτερο που υπήρχε όλους τους προηγούμενους μήνες και παραμένει μόνο το CHINOOK.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ΠΥΡ με περισσότερα αντλητικά μηχανήματα καθώς τα 22 που υπάρχουν σήμερα δεν επαρκούν για τις μεγάλες ανάγκες και για το λόγο αυτό ζήτησε από την περιφέρεια να ενισχύσει την υπηρεσία αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν τα εξής:
1. Χαρτογράφηση κινδύνου πλημμυρών. Εκτίμηση επικινδυνότητας ανά περιοχή. Αναφορά δράσεων πρόληψης, έργα και δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί.
2. Έλεγχος και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων. Προσδιορισμός εργασιών που έχουν ήδη εκτελεστεί ή πρόκειται να εκτελεστούν.

3. Έλεγχος και καθαρισμός επαρχιακού οδικού δικτύου. Αποτύπωση ιρλανδικών διαβάσεων-επιτήρηση-σήμανση. Έλεγχος και καθαρισμός λοιπού οδικού δικτύου, απομάκρυνση φερτών υλικών-φυλλωμάτων κ.λπ. από τα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων (αρμοδιότητα νησιωτικών δήμων-Δ.Ε.Υ.Α.).
4. Καθαρισμοί ρεμάτων Π.Ε. Δωδεκανήσου. Εργασίες που έχουν εκτελεστεί και προγραμματισμός εργασιών που πρόκειται να εκτελεστούν. Καθορισμός προτεραιοτήτων με βάση την επικινδυνότητα πλημμυρικού κινδύνου.

5. Έργα συγκράτησης εδαφών σε περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.
6. Συντονισμός και συνεργασία φορέων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Παρατηρήσεις από προηγούμενη εμπειρία σε συμβάντα μεγάλης έκτασης.
7. Αντιμετώπιση προβλημάτων από χιονοπτώσεις, προετοιμασία φορέων, προμήθεια εξοπλισμού και υλικών (αλυσίδες-αλάτι), προετοιμασία και ενημέρωση πληθυσμού-ευπαθών ομάδων σε πιθανό αποκλεισμό περιοχών από ισχυρές χιονοπτώσεις.

8. Υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές των νησιωτικών συμπλεγμάτων των Περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου. Προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω νησιωτικότητας.
9. Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων. Ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων με υλικά.
10. Αναθεώρηση Σχεδιασμού με βάση τον Ν. 3852/2010 και των τροποποιήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα