Επίτιμη διδακτόρισσα θα ανακηρυχθεί η καθηγήτρια Μαρία Καλαντζή

Επίτιμη διδακτόρισσα του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του πανεπιστημίου Αιγαίου πρόκειται να αναγορευτεί η καθηγήτρια εκπαιδευτικής πολιτικής Οργάνωσης και Ηγεσίας του πανεπιστημίου του Illinois, Urbana-Champaign. η κ. Μαρία Καλαντζή.

Η τελετή θα γίνει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στην αίθουσα “Κορνήλιος Καστοριάδης” της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του πανεπιστημίου στη Ρόδο.
H Mary Kalantzis (Μαρία Καλαντζή) είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωσης και Ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign. Είναι πρωτοπόρα ακαδημαϊκός στις «νέες σπουδές αλφαβητισμού» («new literacy studies»), εστιάζοντας στην πολυτροπικότητα και την πολυμορφία στις σύγχρονες επικοινωνίες.

Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε για να κατανοήσει τη φύση της επικοινωνίας και της μάθησης στην ψηφιακή εποχή, με επίκεντρο τις πολιτικές, τις πρακτικές και τις παιδαγωγικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, από την παιδική ηλικία μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τον Bill Cope, είναι συν-συγγραφέας ή εκδότης του: Multiliteracies: Learning Literacy and Design of Social Futures, Routledge, 2000. Νέα Μάθηση: Στοιχεία της Επιστήμης της Εκπαίδευσης, Cambridge University Press, 2008 (2η έκδοση 2012). Ubiquitous Learning, University of Illinois Press, 2009. Literacies, Cambridge University Press, 2012.

Τα τελευταία χρόνια, η εργασία της για την έρευνα και την ανάπτυξη έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και δοκιμή μιας διαδικτυακής εφαρμογής που υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στην παιδαγωγική διαδικασία σχεδιασμού («Learning by Design» Project - http://newlearningonline.com/learning-by-design/), και το «Scholar», έναν διαδικτυακό πολυτροπικό χώρο εργασίας φοιτητών, ο οποίος υποστηρίζει την εντατική ανατροφοδότηση από ομοτίμους (peers) και την πολύπλευρη εκπαιδευτική αξιολόγηση (http://learning.cgscholar.com/). Έχει θητεύσει, ως πρόεδρος και ως μέλος, σε πολλές επιστημονικές και ερευνητικές επιτροπές και συμβούλια, στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Έχει δεχτεί πολλές βραβεύσεις στον ακαδημαϊκό χώρο, με πιο πρόσφατη τη διάκρισή της με τον τίτλο της Πρεσβευτή του ιδρύματος Fulbright («Fulbright Ambassador») για το ακαδ. έτος 2016-17.

Με την υπ' αριθμ. 107 (επαναληπτική)/27.07.2018 πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονέμεται στην Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωσης και Ηγεσίας του Πανεπιστημίου του Illinois, Urbana-Champaign, Mary Kalantzis, ο τίτλος της Επίτιμης Διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.