Ανακοίνωση του σωματείου συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Αναφορικά με την επιστροφή αναδρομικών που παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα ορισμένα πρωτοβάθμια δικαστήρια της χώρας με αποφάσεις τους έχουν εγκρίνει την επιστροφή σε συνταξιούχους του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα, Επιδόματος Αδείας από την κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και κρατήσεων που έγιναν με το ν.4093/2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. 

Οι αποφάσεις αυτές έχουν δημιουργήσει προσδοκίες και συχνά βεβαιότητα, σε πολλούς συνταξιούχους ότι, με προσφυγή στη δικαιοσύνη θα λάβουν τα παρακρατηθέντα. Οι προσδοκίες ενισχύονται και από την έκταση που έχει λάβει το θέμα στην τηλεόραση και τις εφημερίδες όπου δημοσιογράφοι, εργατολόγοι, δικηγόροι και άλλοι, εκμεταλλεύονται την αγωνία και τη δύσκολη οικονομική θέση χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων και τους προτρέπουν να προσφύγουν μέσω δικηγορικών γραφείων στη δικαιοσύνη .

Το ΔΣ του Σωματείου μας έχει πρόσφατα εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα, όπως άλλωστε και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος. Επειδή  συνεχίζονται οι ερωτήσεις από δεκάδες συνταξιούχους, το Σωματείο μας επανέρχεται για να βοηθήσει τους συνταξιούχους να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα. Για το σκοπό αυτό τονίζει τα εξής:  
Η επιστροφή των παρακρατηθέντων δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελεσιδικήσει μια απόφαση στη  δικαιοσύνη. Για παράδειγμα στην πρώτη υπόθεση επιστροφής ο ΕΦΚΑ (δηλ. το Ελληνικό Δημόσιο) άσκησε έφεση που θα εκδικαστεί μετά από μήνες. 
Οι δικαστικές προσφυγές απαιτούν χρήματα όχι μόνο για την αμοιβή των νομικών που θα τις χειριστούν, αλλά και για τα διάφορα παράβολα κτλ. που απαιτούνται από το νόμο.
Με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης αποφάσεις δικαστηρίων δεν εφαρμόστηκαν. Παράδειγμα: Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο 2015 έκρινε αντισυνταγματικό το κόψιμο των συντάξεων. Η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ και οι συντάξεις παραμένουν κομμένες.
Κανένας συνταξιούχος δεν έχει λάβει στο χέρι ούτε ένα ευρώ με δικαστική απόφαση μέχρι σήμερα.
Τα μόνα χρήματα που πήραν πίσω οι συνταξιούχοι δόθηκαν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης μετά από τους μεγάλους αγώνες των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνταξιούχων όπως έγινε με τον ΕΟΠΥΥ και με τις Επικουρικές.    
Δεν χρειάζονται δικαστικές αποφάσεις για να μας πουν ότι οι νόμοι είναι άδικοι.  Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της Ρόδου, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, θεωρεί άδικους και αντισυνταγματικούς τους νόμους 4387/2016 και 4372/2017 που περικόπτουν κι άλλο τις συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας, εξαφάνισαν το ΕΚΑΣ και έκαναν τις συντάξεις «επιδόματα» 300 – 400 ευρώ.
Ότι τα μέτρα είναι άδικα το λέμε και το επαναλαμβάνουμε, όλα τα Σωματεία και η Ομοσπονδία, στις συγκεντρώσεις, στα υπουργεία, στον πρωθυπουργό.  

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου καλεί τους συνταξιούχους να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω και να μην παρασύρονται από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης και επιτήδειους. Ό,τι κερδήθηκε είναι αποτέλεσμα αγώνων.  Καλούμε τους συνταξιούχους του ΙΚΑ του νησιού να εγγραφούν στο Σωματείο για να αγωνιστούμε ενωμένοι και ισχυροί

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου μαζί με την Ομοσπονδία ζητάμε:
με πολιτική απόφαση να επιστραφούν   σε όλους τους συνταξιούχους τα δικά τους χρήματα που έχουν πληρώσει με αίμα, το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, και όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει με τους αντιασφαλιστικούς νόμους και ακόμα να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις. 
► απαιτούμε η κυβέρνηση να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά μας, χωρίς αγωγές, χωρίς αιτήσεις και προαπαιτούμενα. 
καλούμε όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Συνταξιουχικών Οργανώσεων (συμμετέχουν συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, Π. Σ. Δικηγόρων, Μηχανικών):

Στις 20 του Νοέμβρη στην Αθήνα και στις 15/12 στη μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα και πορεία στο Μαξίμου για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Εκεί θα συζητηθεί και το θέμα των δικαστικών προσφυγών και θα καλέσουμε την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτικά εκτελεστή για όλους τους συνταξιούχους όποια θετική απάντηση.

Για το ΔΣ  
Η Πρόεδρος
Γεωργ. Φαρμακίδου–Ανδρουλιδάκη
Ο Γεν. Γραμματέας
Π. Παπαθεοδώρου».