Στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς απολογήθηκε πρώην διευθυντής τράπεζας

Στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς απολογήθηκε πρώην διευθυντής τράπεζας

Στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς απολογήθηκε πρώην διευθυντής τράπεζας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 713 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορείται ότι αφαιρούσε χρήματα από λογαριασμούς πελατών και αφέθηκε ελεύθερος με όρους

Για περισσότερες από πέντε ώρες απολογούνταν χθες, στην Ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς της περιοχής μας, ο 57χρονος πρώην διευθυντής τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται ότι αφαιρούσε χρήματα πελατών από τους λογαριασμούς τους.

Όπως είναι γνωστό, σε βάρος του 57χρονου έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Χθες, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Άκη Δημητριάδη, ο 57χρονος προσήχθη ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας Διαφθοράς όπου και απολογήθηκε αρνούμενος τα όσα του καταλογίζονται. Ο πρώην διευθυντής αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο απολογητικό υπόμνημα του στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου αναφέρει μεταξύ άλλων πως όταν τοποθετήθηκε διευθυντής , υπήρχε μεγάλη πίεση να αποδείξει την αξία του αλλά και την απαίτηση της Διεύθυνσης της Τραπέζης να κρατήσει όλους του πελάτες της αλλά και να τους αυξήσει. Τα επιτόκια ωστόσο δεν ήταν ανταγωνιστικά αφού άλλη τράπεζα προσέφερε καλύτερα επιτόκια. Τότε ο 57χρονος άρχισε να υπόσχεται σε πελάτες της τράπεζας επιτόκια που ήταν κατά πολύ ανώτερα της αγοράς. Για να τα καλύπτει έκανε χρήση λογαριασμών πελατών προς όφελος της Τραπέζης. Ο 57χρονος επεσήμανε ωστόσο πως η Τράπεζα έχει μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών οι οποίες όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
Ο 57χρονος ζήτησε επίσης να ανοιχθούν από την τράπεζα, με εισαγγελική εντολή, οι λογαριασμοί των πελατών του ώστε να διαπιστωθούν τα κατατεθέντα από εκείνον ποσά σε αυτούς ως τόκοι και καταβολές έναντι καρτών .

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε αυτούς τους πελάτες έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό του ελλείμματος , ενώ το ποσό που χρησιμοποίησε για την οικογένειά του ανέρχεται σε περίπου 270.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει χρήματα για την εξόφληση δικών του οφειλών. Ούτε ακόμη και όταν παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας στη σύζυγό του, ενώ ουδέποτε αγόρασε ακίνητα στο όνομα του ή για άλλα μέλη της οικογενείας του, αντίθετα έχει προβεί σε πωλήσεις περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να καλύψει τα έξοδα διαβίωσής τους.

Ο 57χρονος τόνισε επίσης πως από την πρώτη στιγμή που η τράπεζα ανακάλυψε το έλλειμμα, παρέμεινε στο νησί κοντά στην οικογένεια του και έκτοτε καταβάλλει προσπάθειες να επανορθώσει την κατάσταση όσο δύναται.

Ο 57χρονος εξέφρασε την λύπη του για αυτό που συνέβη και πρόσθεσε πως όλα ξεκίνησαν από την επαγγελματική του εμμονή ή άλλως διαστροφή να γίνει πρώτο το κατάστημά του και ο ίδιος ο πιο παραγωγικός διευθυντής. «Δυστυχώς , η μέθοδος ήταν παντελώς λανθασμένη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο ίδιος όμως επεσήμανε πως αυτό που όμως θα πρέπει να του αναγνωρισθεί είναι ότι δεν υπήρξε δόλος από μέρους του να βλάψει. Είχε τη βεβαιότητα ότι με τον τρόπο αυτό δεν έβλαπτε κάποιον, αφού όποτε κάποιος ζητούσε τα χρήματα τα επέστρεφε. Οι καταθέσεις που χρησιμοποιούσε ήταν ανθρώπων που δεν κινούσαν τα χρήματα και με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να δίνει επιτόκια πάνω από όλες τις τράπεζες . Ο 57χρονος τόνισε επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν είναι εγκληματική προσωπικότητα , γεγονός που αποδεικνύει και η μακρόχρονη επαγγελματική πορεία του. Μάλιστα είχε εργασθεί σε θέση ταμεία, υπεύθυνου ταμείων και ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα .

Η άνοδός του ήταν και το πρόβλημα αργότερα. Είχε αγχωθεί με τις απαιτήσεις που είχαν από εκείνον οι ανώτεροί του και δεν ήθελε να απογοητεύσει αυτούς αλλά και την οικογένειά του.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση, αφορά – σύμφωνα με τα όσα οι ιδιώτες – καταθέτες καταγγέλλουν στις μηνύσεις τους – τις ενέργειες που έκανε από το 2012 και έπειτα ο πρώην διευθυντής και για τις οποίες έχουν σχηματιστεί 14 δικογραφίες οι οποίες συνεξετάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο 57χρονος φέρεται να υπεξαίρεσε ποσά αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τους λογαριασμούς τους και προκειμένου να το πετύχει αυτό, πλαστογραφούσε εντάλματα πληρωμής, με τα οποία και εισέπραττε τα χρήματα για λογαριασμό δήθεν των πελατών. Σε κάποια περίπτωση ο 57χρονος διευθυντής φέρεται να έκανε χρήση πλαστής υπογραφής ή ακόμη και πλαστών βιβλιαρίων καταθέσεων προκειμένου να καταφέρει να «σπάσει» τις καταθέσεις συναλλάγματος ή τις προθεσμιακές.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες