Θετική εξέλιξη για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού

18.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στη Ρόδο, καλύπτει η υπουργική απόφαση για την επέκταση τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας, που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Την απόλυτη ικανοποίησή του από την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θανάσης Σταμούλης.
«Είναι ό,τι καλύτερο αυτή η σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο βασικός μισθός διαμορφώνεται πλέον στα 800 με 900 ευρώ.
«Μια καμαριέρα, τόνισε, θα παίρνει το λιγότερο 1.200 ευρώ».

Ανέφερε ότι η σύμβαση αφορά όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου και πως θα καταβάλλει προσπάθεια ώστε στην ίδια σύμβαση να ενταχθούν και κάποιοι άλλοι κλάδοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία, όπως οι ηλεκτρολόγοι.

Επί του θέματος σε ανακοίνωσή του το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αναφέρει τα εξής:
«Προχθές 8 Νοεμβρίου 2018 υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Έφη  Αχτσιόγλου την υπουργική απόφαση για την επέκταση της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΤΚΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Η συγκεκριμένη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπεγράφη από το Σωματείο μας το έτος 2017 με περίοδο ισχύος 2017 - 2019 και ορίζει τους μεικτούς βασικούς μηνιαίους μισθούς από 798€ έως 871€, ανάλογα με  την κατηγορία ειδικότητος του εργαζομένου και πλέον των προβλεπόμενων επιδομάτων.

Να σημειωθεί ότι οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί της ΤΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου είναι υψηλότεροι και από αυτούς της Κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, πράγμα που επισήμανε και η ίδια η Υπουργός στην ανακοίνωσή της.

Μετά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων του Αυγούστου του 2018, τόσο η Ομοσπονδία Εργατών επισιτισμού και Τουρισμού όσο και τα Τοπικά Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Χανίων και Λασιθίου που είχαν Τοπικές Κλαδικές Συμβάσεις, αιτήθηκαν  την  επέκταση των Συμβάσεών τους. Παρ’ όλα αυτά τον Οκτώβριο επεκτάθηκαν με Υπουργική απόφαση μόνο η Κλαδική ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας και οι Τοπικές Κλαδικές ΣΣΕ  ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων και  Λασιθίου.

Αρχικά η  ΤΚΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου εξαιρέθηκε από την επέκταση εξαιτίας κάποιων στοιχείων που δεν είχαν φτάσει στο Υπουργείο. Ευτυχές ήταν το γεγονός ότι ύστερα από παρεμβάσεις του Πρόεδρου μας κ. Σταμούλη το Σωματείο ήρθε σε επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων και εστάλησαν τα απαραίτητα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Το Σωματείο όμως δεν στάθηκε εκεί, αφού την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρός μας κ. Σταμούλης παρευρέθη στην Αθήνα με στήριγμα πάντα τον Πρόεδρο του ΕΚ Ρόδου κ. Χατζησάββα Σάββα. Οι δύο τους συναντήθηκαν με τον ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Κορφιάτη, ο οποίος ήταν ο αρμόδιος για την εισήγηση του θέματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η δικαίωση του αγώνα του Σωματείου μας και του ΕΚ Ρόδου ήρθε μόλις χθες με την ευχάριστη ανακοίνωση της επέκτασης της εφαρμογής της ΤΚΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. 

Η κήρυξη της Σύμβασης μας ως υποχρεωτική, υποχρεώνει την εφαρμογή της από όλους τους Ξενοδόχους του Νησιού. Το Σωματείο μας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για ένα δυνατό σωματείο με σημαντικές κατακτήσεις και υπόσχεται ότι  θα  διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εφαρμογή της σύμβασης στο νησί».