Εκδηλώσεις για το Αρκάδι

Η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου θα τιμήσει φέτος την 152η επέτειο του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου του 1866 με δύο εκδηλώσεις που θα γίνουν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την τελετή μνήμης για τους αγωνιστές της Μονής Αρκαδίου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 11-11-2018 με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Ρόδου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Πάνος Βενέρης.

Μετά την τελετή, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στον Βωμό της Πατρίδας και στη συνέχεια θα προσφερθεί κρητικό κέρασμα στη στέγη της Αδελφότητας Κρητών (Πατρ. Αθηναγόρα 28. Ρόδος). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει  η Ομάδα ριζίτικου τραγουδιού της Αδελφότητας ενώ τιμητική παρουσία θα έχει ομάδα νέων με κρητικές φορεσιές.

Στις εκδηλώσεις για το Αρκάδι έχει επίσης ενταχθεί η παρουσίαση της φετινής παραγωγής της Θεατρικής Ομάδας της Αδελφότητας της ηθογραφίας «Στα χνάρια του Διαβάτη». Η παράσταση θα δοθεί στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής, στο Δημοτικό Θέατρο. Η ηθογραφία «Στα χνάρια του Διαβάτη», του Ιωάννη Κονδυλάκη είχε πρωτοπαρουσιαστεί φέτος τον περασμένο Μάη. Οι κριτικές που κέρδισε ήταν ιδιαίτερα επαινετικές όπως επίσης και τα σχόλια από τη συμμετοχή της ομάδας στη φετινή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που έγινε το μήνα που πέρασε στη Χίο.

Η ηθογραφία «Στα χνάρια του Διαβάτη» είναι ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ηθογράφο της Κρήτης, συγγραφέα Ιωάννη Κονδυλάκη. Το θεατρικό αφιέρωμα περιλαμβάνει τον «Πατούχα» και τον «Επικήδειό» του. Να σημειωθεί ότι «Διαβάτης» ήταν το δημοσιογραφικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Κονδυλάκη το οποίο κράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής του πορείας.

Η σκηνοθεσία της θεατρικής παραγωγής ανήκει στον σκηνοθέτη της ομάδας Γιάννη Φλώρο ο οποίος με την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά αναδεικνύει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των ηρώων του έργου. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο π. Εμμ. Σκλιβάκης.
Στο έργο παίρνουν μέρος οι: Νίκος Κουρουπάκης, Ευγενία Στεφανάκη, Μαρία Παπαδάκη, Στέλιος Μοσχονάς, Νικηφόρος Στρατήγης, Φρόσω Κουβίδη, Αντώνης Ευ. Ξεπαπαδάκης, Μανώλης Τσιρακάκης, Βαγγέλης Κορακάκης και Γιάννης Νιωτάκης. Η παράσταση θα έχει και τέσσερις γκεστ εμφανίσεις.
Αναμφίβολα, με το έργο αυτό οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συγκινηθούν, να νοσταλγήσουν αλλά και να γελάσουν με την καρδιά τους.