Στις 11 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί  η δίκη για τον θάνατο του Ορέστη

Ξεκίνησε χθες το πρωί και θα συνεχιστεί στις 11 Δεκεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων η υπόθεση θανάτου του 21χρονου Ορέστη Παπαγεωργίου ο οποίος απεβίωσε ενώ υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο νησί της Σύμης.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρίσκονται  δύο γιατροί οι οποίοι πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι και άσκησαν έφεση προκειμένου να μειώσουν ή και να «εξαφανίσουν» την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Συγκεκριμένα η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου το οποίο μετά από πολλές διακοπές, καθώς η δίκη ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2017, αλλά και μια μεγάλη ακροαματική διαδικασία, έκρινε ενόχους μία νευροχειρουργό του Νοσοκομείου της Ρόδου που υπηρετούσε τότε και έναν ειδικευόμενο παθολόγο  ο οποίος επίσης υπηρετούσε στο Νοσοκομείο της Ρόδου την επίμαχη χρονική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, η νευροχειρουργός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή και ο ειδικευόμενος παθολόγος σε 18 μήνες φυλάκιση επίσης με τριετή αναστολή.
Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφαση και για τους δύο, λαμβάνοντας υπόψη την συνυπευθυνότητά τους στην υπόθεση ενώ στο σκεπτικό περιλαμβάνεται επίσης και αναφορά στο ότι άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως έφεραν αντίστοιχη ευθύνη δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος και  Στέλιος  Κιουρτζής και πολιτική αγωγή ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε ο πατέρας του άτυχου παλικαριού, και η μητέρα του, η εξέταση όμως της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται πως το νεαρό παιδί, που υπηρετούσε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης, είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα πυρετού στις 23 Μαρτίου 2011. Μάλιστα, ο πυρετός που παρουσίασε υποχρέωσε μετά από δύο μέρες τους αρμόδιους της μονάδας να τον μεταφέρουν στη Ρόδο για περαιτέρω νοσηλεία.

Στη Ρόδο, από τα όσα είχαν γίνει γνωστά, φαίνεται να επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου αφού οι γιατροί τον εξέτασαν του έδωσαν ιατρικές συμβουλές και αφού δεν διέγνωσαν κάτι σοβαρό όπως τον διαβεβαίωσαν, του συνέστησαν να επιστρέψει στο στρατιωτικό νοσοκομείο  και να ξεκουραστεί.

Οι μέρες περνούσαν και ο πυρετός δεν υποχωρούσε με τίποτα. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα ο νεαρός σε πολύ άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου αυτή την φορά οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: Μηνιγγίτιδα οξείας μορφής!

Στο νοσοκομείο αμέσως σήμανε συναγερμός και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί έπεσε σε κώμα. Διακομίστηκε με ΕΚΑΒ στην συνέχεια εκτάκτως στην συνέχεια στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε να είναι κλινικά νεκρός, αφού ήταν πλέον πολύ αργά και η ασθένεια είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο του παιδιού.