Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για το πάρκο του Ροδινιού

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για το πάρκο του Ροδινιού

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για το πάρκο του Ροδινιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 831 ΦΟΡΕΣ

Και για την επισκευή της βίλας Ακάβη

Η υπογραφή χθες των συμβάσεων με τους εργολάβους για την άμεση έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού και την επισκευή της βίλας Ακάβη, σηματοδοτεί την απαρχή της υλοποίησης των μεγάλων και εμβληματικών για το νησί έργων, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής.

«Προχωράει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, και της Δημοτικής Αρχής με την δρομολόγηση έργων που είχε σχεδιάσει, είχε δεσμευτεί και χρειάστηκαν εντατικές προσπάθειες για να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να δρομολογηθούν», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, παρουσία βεβαίως των εκπροσώπων των δύο Εταιριών που αναδείχθηκαν ανάδοχοι των έργων, του κ. Ευάγγελου Μαναρίτσα της «ΓΑΙΟΣΤΑΤ Τεχνική Εταιρεία Ε.Ε.» που θα εκτελέσει το έργο «προστασία και ανάδειξη πάρκου Ροδίνι» και του κ. Αντώνη Νικολιά της Εταιρείας «Α. ΝΙΚΟΛΙΑΣ Ο.Ε.» που θα εκτελέσει το έργο «αποκατάσταση κτιρίων Ακάβη».

Παρόντες ήταν, ακόμη, και οι Αντιδήμαρχοι που εμπλέκονται και συγκεκριμένα, οι κ.κ. Σάββας Διακοσταματίου Οικονομικών και Τέρης Χατζηιωάννου Μεσαιωνικής Πόλης καθώς και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Λίτσα Κρεμαστινού. Εκεί ήταν και οι Διευθυντές και προϊστάμενοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, το έργο των οποίων εξήραν τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι Αντιδήμαρχοι, δηλαδή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και του Προγραμματισμού. Αναλυτικά:

Για το Ροδίνι
Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και αφορά στην ανάπλαση και τις παρεμβάσεις στο πάρκο του Ροδινιού. Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το πάρκο αυτό δεν είναι κομμάτι μόνο της ιστορίας της σύγχρονης Ρόδου με την τουριστική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1970 αλλά ξεκινάει από την αρχαιότητα-πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν μέσα στις καρδιές των ροδιτών όλων των γενεών.

Όσο αφορά στη διαδρομή του έργου, μέχρι να φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος θύμισε ότι ξεκίνησε μέσα από ένα μέτρο του ΕΣΠΑ για την ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους ενώ ανακάλυψαν και μία πολύ παλιά μελέτη…στα ντουλάπια των υπηρεσιών. Χάρη λοιπόν στις προσπάθειες των Τεχνικών υπηρεσιών αλλά και των λοιπών μηχανικών που των Τ.Υ. και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, αυτή η μελέτη ξαναχτίστηκε από την αρχή, πέρασε την συγκριτική αξιολόγηση, έγινε μία περικοπή αφού δεν μπήκε στο έργο ο δρόμος γύρω από το Ροδίνι, τα πευκάκια, το ελαφοκομείο κτλ., ωστόσο για όλα αυτά, όπως είπε, υπάρχουν λύσεις.

Ο κ. Μαναρίτσας, ο οποίος έδωσε τη μεγαλύτερη έκπτωση, τόνισε ότι ανεξαρτήτως των εκπτώσεων που δίνονται, αυτά τα έργα πρέπει να υλοποιούνται στο ακέραιο.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης χθες, ο Δήμαρχος θα ζητήσει την έναρξη των εργασιών άμεσα ώστε να αξιοποιήσουν την περίοδο πριν από την έναρξη της σεζόν, για να μη χάνουμε χρόνο.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, υπάρχει εγγεγραμμένο ένα κονδύλι για το Ροδίνι το οποίο είχε προβλεφθεί πριν βγει το μέτρο του ΕΣΠΑ και αξιοποίησε ο Δήμος. Μάλιστα, σε συνεννόηση του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη έχουν διαβιβάσει ήδη έτοιμη τη μελέτη για το υπόλοιπο ένα εκατ. ευρώ που είναι η χρηματοδότηση για τον δρόμο, τα πεύκα, το ελαφοκομείο, τον φωτισμό κτλ.

Σημειώνεται ότι η εργολαβία που υπεγράφη χθες προβλέπει την αποκατάσταση του πάρκου, της λίμνης, την απομάκρυνση των κορμών που βρίσκονται πεταμένοι μέσα, την αποκατάσταση των ξύλινων και των πέτρινων γεφυρών, όπως και τα πρανή με κατασκευή λιθόχτιστου τοιχίου και μάλιστα σε είδος φίντα πέτρα ώστε το Ροδίνι να αποκτήσει ξανά την αίγλη που είχε, όπως είπε.

Στη β’ φάση περιλαμβάνονται η ανάπλαση της γύρω περιοχής και συμπληρωματικές παρεμβάσεις μέσα στο πάρκο, όπως ο φωτισμός. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο για τα θέματα φωτισμού στα κτίρια, τα πάρκα, τις νησίδες κτλ.
Τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να πει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις υπηρεσίες που δούλεψαν πολλές φορές και τα Σαββατοκύριακα. «Για να φθάσει κανείς σ’ αυτό το αποτέλεσμα, θέλει πείσμα, θέλει μεθοδικότητα, επιμονή, θέλει γνώση και εμπειρία. Αν δεν τα παντρέψεις όλα αυτά μαζί, δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε.

Αποκατάσταση κτιρίων Ακάβη
Η δεύτερη σύμβαση που υπεγράφη χθες, αποτελεί έργο των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και, όπως είπε ο Δήμαρχος, πολύ λίγοι γνώριζαν ότι αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Αξιοποίησαν προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάπλαση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη».

Μάλιστα, βρήκαν τη μελέτη που ήταν ακόμη…σε δραχμές και οι υπηρεσίες σύντομα την επικαιροποίησαν. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, δόθηκε η ανάλογη έκπτωση και βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να υπογράψουν και αυτή η σύμβαση.

Όσο για το ποια θα είναι η χρήση του κτιρίου Ακάβη, είπε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνουν λάθη του παρελθόντος. Μάλιστα, ανέφερε ότι προχωράει και το Μέγαρο Υπηρεσιών στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου όπου θα γίνει άμεσα η δημοπράτηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα ολοκληρωθεί.

Εκεί, λοιπόν, που θα στεγαστούν αρκετές Διευθύνσεις στα κτίρια που καταλαμβάνουν σήμερα είναι αυτονόητο ότι θα εγκατασταθούν άλλες υπηρεσίες, φορείς ή σύλλογοι. Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι τα κτίρια αυτά θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το ίδιο θα γίνει και με την Ακάβη. Μάλιστα, η δημοτική βιβλιοθήκη που στεγάζεται στη Ροδιακή Έπαυλη θα μεταστεγαστεί στο Ροδίνι και πιθανώς να εγκατασταθεί και μόνιμα εκεί.

Άλλα έργα
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες βγαίνει «στον αέρα», με ηλεκτρονικό διαγωνισμό, και η επισκευή της Ροδιακής Έπαυλης μαζί με τις παρεμβάσεις για την πρόσβαση ΑμΕΑ στη Μεσαιωνική Πόλη. Μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει και η εργολαβία για το Δημαρχείο ενώ δόθηκε το πράσινο φως να υπογράψουν.

Έτσι, ακολουθεί πλέον το Εθνικό Θέατρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μία μικρή εργολαβία για τις εξωτερικές όψεις από ίδιους πόρους του Δήμου ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη ο οποίος έχει δεσμεύσει πόρους 1,2 εκατ. ευρώ για το σύνολο των εξωτερικών όψεων, στάλθηκε η μελέτη και πιστεύει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα πάρουν την έγκρισή του και για το έργο αυτό και για τη β’ φάση του Ροδινιού.

Παράλληλα, η υπηρεσία προχωράει και την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα εκπονήσει το σύνολο των μελετών ώστε να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Θεάτρου.
Επίσης, ο Δήμαρχος, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα για τα αθλητικά έργα, χθες, παρέδωσε στους Διευθυντές των υπηρεσιών τις υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις από τη Γ.Γ. Αθλητισμού για την αποκατάσταση του εθνικού σταδίου «Διαγόρας».

Η Διεύθυνση Τ.Υ. παρέλαβε τις π.σ. για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου μπάσκετ Αφάντου αλλά και την καθαίρεση ψευδοροφής του Βενετοκλείου όπως και την αντικατάσταση του φωτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε και τη μελέτη, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση πλέον του κολυμβητηρίου της Ιαλυσού το οποίο το αντιμετώπισε πολύ θετικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης και ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα θα ενταχθεί και αυτό το έργο, το οποίο χωλαίνει από το 2004.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος είπε ότι αμφισβήτησαν πολύ στο δημοτικό συμβούλιο την ένταξη στα ΣΔΙΤ των έντεκα σχολικών μονάδων και των δύο κλειστών γυμναστηρίων, Αφάντου και Αρχαγγέλου. Μόλις επέστρεψε από το Λονδίνο αυτό ήταν το δεύτερο ραντεβού στο γραφείο του κ. Φάμελλου με όλους τους επικεφαλής των ΣΔΙΤ και περιμένει την υπογραφή για το άλλο μεγάλο έργο με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που, όπως είπε, χαρακτηριστικά βλέπουμε πια για πενήντα χρόνια μπροστά το περιβάλλον στη Ρόδο.

Η μονάδα αυτή, προβλέπει εκτός από την ενσωμάτωση του ΚΔΑΥ για την ανακύκλωση, εργοστάσιο κομποστοποίησης μέσα για τα σύμμικτα, άλλη μονάδα επεξεργασίας της λάσπης από όλους τους Βιολογικούς των ξενοδοχείων που μπορούν να μπαίνουν εκεί, μονάδες συγκέντρωσης των απορριμμάτων σε δύο πλευρές του νησιού και από εκεί μεταφορά, ακόμα και την αξιοποίηση στα φύκια. Μάλιστα, αυτή η μονάδα είναι μία από τις ελάχιστες που σχεδιάζονται στη χώρα ενώ ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι από το 2014 είχε να υπογραφεί απόφαση ΣΔΙΤ και το ξεκίνησε ο Δήμος της Ρόδου.

Επίσης, την Τρίτη το πρωί έχει κλείσει ραντεβού για να τρέξουν οι διαδικασίες στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα υποδομών, κ. Δέδε, ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες πρόσληψης τεχνικών και οικονομοτεχνικών συμβούλων οι οποίοι θα τρέξουν άμεσα αυτές τις διαδικασίες για τα ΣΔΤ.

Όπως είπε, τα έργα που σχεδιάζονται με τα ΣΔΙΤ είναι συνολικά 60 εκατ. ευρώ και θα υλοποιούνται για τρία ή και πέντε χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας αφού μπορεί οι Εταιρίες να φέρνουν εξειδικευμένο προσωπικό από την υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο προσλαμβάνουν και ντόπιο προσωπικό. Από τους αναδόχους ο Δήμαρχος ζήτησε ποιοτική εργασία αλλά και σύντομη. Μάλιστα, τους διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος έχει καταφέρει να τους πληρώνει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, εφόσον είναι όλα εντάξει.

Οι εργολάβοι
Ο κ. Μαναρίτσας υποσχέθηκε ότι θα έχουν μία άψογη συνεργασία, έχουν ξανακάνει τέτοια έργα, αγαπούν το περιβάλλον και πιστεύουν ότι θα ανταποκριθούν πλήρως στη σύμβαση για το Ροδίνι. Μάλιστα, είπε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες περίπου, θα φέρουν εξειδικευμένα συνεργεία που έχουν κάνει παρόμοια έργα στη χώρα αλλά θα προσλάβουν και ντόπιους ιδιοκτήτες μηχανημάτων.

Από το 2012 δουλεύει στη Ρόδο η Εταιρία που εκπροσωπεί ο κ. Νικολιάς, ασχολείται με τέτοια έργα και αυτή τη στιγμή επισκευάζει το καμπαναριό του Φιλερήμου. Η ποιότητα είναι δεδομένη, είπε ο ίδιος, και όσο για το χρόνο θα υλοποιήσουν αυτό που λέει η σύμβαση αφού και οι ίδιοι έχουν κυρώσεις.

Οι Αντιδήμαρχοι
Για «μία ημέρα χαράς» έκανε λόγο η κα Κρεμαστινού η οποία είπε ότι για τη Δημοτική Αρχή ήταν ένα στοίχημα το Ροδίνι να το αρχίσουν και να το ολοκληρώσουν μέχρι τέλος της θητείας-«της πρώτης», έσπευσε…να διορθώσει ο Δήμαρχος!-Είπε, ακόμη, ότι έχουν πολλά σχέδια να κάνουν τη Ρόδο όπως ήταν και ακόμα καλύτερη. Στο έργο του Ροδινιού η υπηρεσία Πρασίνου, όπως πάντα, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά αλλά θα έχουν και την επιστασία.
Ο κ. Χατζηιωάννου, από την πλευρά του, εξήρε τη σημαντική προσφορά των υπηρεσιακών και για τα δύο έργα ώστε να μπορέσει η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει αυτά που έχει σχεδιάσει από την αρχή της θητείας. Μάλιστα, έκανε λόγο για μεγάλα και συμβολικά έργα τα οποία συζητούνταν και ήταν ζητούμενο για πολλές Δημοτικές Αρχές.

«Με σύνεση, μεθοδικότητα και έναν καλό σχεδιασμό, η Ρόδος θα είναι πολλαπλώς ωφελημένη και η απόφαση του Φώτη Χατζηδιάκου να ξεκινήσουμε από τέτοια έργα δικαιώνεται», είπε, ακόμη, ο Αντιδήμαρχος.

Ο κ. Διακοσταματίου, με τη σειρά του, έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι ενεπλάκησαν και ότι εν αρχή είναι το όραμα και μετά το υλοποιούν οι υπηρεσίες. Συνεχάρη την Οικονομική Υπηρεσία αφού αν δεν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες της τίποτα δεν μπορεί να γίνει όπως είπε και η Οικονομική Επιτροπή τρέχει αυτούς τους διαγωνισμούς, με εξαντλητικούς ρυθμούς. «Έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αυτό είναι το πιο σοβαρό», τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος: «Με δύο νέα έργα, δύο νέες σημαντικές παρεμβάσεις σε ιστορικής σημασίας χώρους, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή προχωρούν για τη τόνωση του Τουρισμού και της Ανάπτυξης στο Νησί, για την αναβάθμιση του Περιβάλλοντος και την προβολή της Ιστορίας του Νησιού. “Μυστικό” της επιτυχίας είναι ο σχεδιασμός, η ύπαρξη οράματος, η γνώση των λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεθοδική δουλειά, η προσήλωση στα αποτελέσματα και όχι στα λόγια».

Διαβάστε ακόμη

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways

Αρκετές δωρεές τροφίμων για το συσσίτιο του δήμου

Ποιοι ορίστηκαν ένορκοι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου

Καθορίστηκε το πλαίσιο αποχής των δικηγόρων

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να θεραπευτούν οι παραβάσεις των καταστημάτων

Σήμερα θα παραδοθούν αντιπλημμυρικά έργα 500.000 ευρώ

Δήμαρχος Ρόδου: Η παράταξη της μειοψηφίας αδυνατεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών