«Ολονύχτια Ανίχνευση»: Η νέα ποιητική συλλογή του Κ. Ε. Σκανδαλίδη

«Ολονύχτια Ανίχνευση»: Η νέα ποιητική συλλογή του Κ. Ε. Σκανδαλίδη

«Ολονύχτια Ανίχνευση»: Η νέα ποιητική συλλογή του Κ. Ε. Σκανδαλίδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 210 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ-Δήμου Ρόδου και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου διοργάνωσαν την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του συντοπίτη μας λογοτέχνη και ερευνητή Κώστα Ε. Σκανδαλίδη «Ολονύχτια ανίχνευση» (εκδόσεις Παπαζήση), το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στην κατάμεστη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου Ρόδου.

Την ανάλυση των ποιημάτων της συλλογής ανέλαβαν οι σημαντικοί Δωδεκανήσιοι συγγραφείς Νίκος Κωνσταντινίδης και Δανιήλ Σπάρταλης, επιλεγμένα αποσπάσματα ανέγνωσαν η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Σουσάνα Καρδούλια και ο βραβευμένος με το βραβείο Ιπεκτσί Ρόδιος ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, το συντονισμό ανέλαβε η προϊσταμένη του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. φιλόλογος Νάνσυ Τρυποσκούφη, ενώ συμμετείχε με την κλασική του κιθάρα και ο Στάθης Σκανδαλίδης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, εκ μέρους του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και μνημείων Τέρης Χατζηιωάννου και ο εντεταλμένος πολιτισμού περιφερειακός σύμβουλος Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου. Το χαιρετισμό του επίσης έστειλε και ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Στέφανος Κυριαζής, ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν παρίστατο στην εκδήλωση.

Χάρη στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής που έκαναν οι βασικοί ομιλητές Νίκος Κωνσταντινίδης και Δανιήλ Σπάρταλης με αναφορές στην πολύ σημαντική παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο Κώστας Ε. Σκανδαλίδης στον τόπο μας, το κοινό της Ρόδου ήρθε ακόμη πιο κοντά σε επαφή με το πολύπλευρο έργο του, πτυχές του οποίου αποτυπώνονται στην ποίησή του, μαζί με την προσωπική του θεώρηση, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του.

Επίσης, η έξοχη ανάγνωση ποιημάτων της συλλογής από τον ποιητή Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, τη σκηνοθέτιδα Σουσάνα Καρδούλια, αλλά και τον λογοτέχνη Δανιήλ Σπάρταλη εν μέσω της ομιλίας του, κατάφεραν να αναδείξουν στο μέγιστο τη γραφή του ποιητή.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε αριστοτεχνικά από την κιθάρα του Στάθη Σκανδαλίδη, ο οποίος έπαιξε συνθέσεις από έργα του ποιητή. Η βραδιά έκλεισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο με τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει για το καινούργιο του βιβλίο αλλά και συνολικά για το έργο του, το οποίο μάλιστα συνδέεται με άρρηκτο τρόπο και με τους δύο διοργανωτές της εκδήλωσης, του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε ειδική μνεία στην ομιλία του για το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με αυτό ως πρώτος πρόεδρος και συνιδρυτής του μαζί με τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Γιαννόπουλο, τον καταξιωμένο Δωδεκανήσιο συγγραφέα Νίκο Κάσδαγλη και άλλους σημαντικούς συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είναι ανάγκη το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. να προστατευθεί, να ενισχυθεί θεσμικά και να επανακτήσει την αυτοτέλειά του, ούτως ώστε να συνεχίσει ακλόνητο τη σημαντική του προσφορά στην πνευματική ζωή της Ρόδου. Σημαντικό είναι επίσης ν’ αναφερθεί ότι τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την παρουσίαση διατέθηκαν αποκλειστικά για τα έξοδα λειτουργίας της Στέγης.

Τόσο από το πλήθος που κατέκλυσε την αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου και το ενδιαφέρον που αυτό έδειξε από την αρχή μέχρι το τέλος της παρουσίασης, όσο και από την ομολογουμένως υψηλή ποιότητα που εξασφάλισαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Κώστα Σκανδαλίδη κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, κάτι πολύ σημαντικό για τη δύσκολη εποχή που διανύει το ενδιαφέρον για τα γράμματα στις μέρες μας, ειδικά στο χώρο της ποίησης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος του Στρατηγού της 95 ΑΔΤΕ Συνταγματάρχης κ. Λάγκαλης οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Γιαννόπουλος και Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Νίκος Ζωΐδης, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και υγείας Λίτσα Κρεμαστινού-Ροδίτη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στράτος Καρίκης, η περιφερειακή σύμβουλος Λίτσα Φτακλάκη, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στη Ρόδο Νίκος Φαρμακίδης, ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου Μανώλης Μακρής, ο επίτιμος πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου Νίκος Νικολάου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Νοτίου Αιγαίου Θέμης Καλαμάτας και εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του πνευματικού κόσμου της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη