Πολυετείς ποινές κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών

Πολυετείς ποινές κάθειρξης  για διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών

Πολυετείς ποινές κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 668 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στους πέντε κατηγορουμένους- μέλη του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και παράτυπων μεταναστών που εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 από την Ασφάλεια Αττικής με συντονισμένες επιχειρήσεις στην Κω, στην Αττική και στην Κορινθία!

Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο κατηγορουμένους, ο ένας αθωώθηκε και η άλλη κρίθηκε ένοχη με ελαφρυντικό μόνο για μία κατηγορία «πέφτοντας» έτσι στα μαλακά.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου για αυτή την υπόθεση ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου και διέκοψε για τις 14 Νοεμβρίου οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και την έκδοση της απόφασης.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας έκρινε αθώο 28χρονο Αλβανό και ένοχη με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου 29χρονη συμπατριώτισσά του για την κατηγορία της απλής συνέργειας στην πώληση ναρκωτικών ουσιών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στην Κω από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και την ημέρα εξιχνίασης της υπόθεσης, δηλαδή στις 5 Ιουνίου 2017, και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πέντε κατηγορουμένους, οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν βαρύτατες και συγκεκριμένα:

Ένοχος κρίθηκε από το δικαστήριο 59χρονος Κώος στον οποίο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 54 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 260.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη για τις κατηγορίες: της διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης με επιδιωκόμενο σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα πολιτών τρίτης χώρας από κερδοσκοπία και την επιδίωξη οικονομικού οφέλους των μελών της (καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για την πράξη αυτή), για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος 24 πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, κατ’ επάγγελμα εκ κερδοσκοπίας, κατ’ εξακολούθηση (καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη και 50.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την πράξη αυτή), για διευκόλυνση μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα 19 πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, από υπαίτιους που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (του επιβλήθηκε 10 έτη κάθειρξη και 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο), και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση δηλαδή αγορά, κατοχή, πώληση (του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 έτη και 50.000 ευρώ).

Επίσης το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 49 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 232.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη σε 49χρονο από την Κω που κρίθηκε ένοχος για εγκληματική Οργάνωση (συγκρότηση, ένταξη) με επιδιωκόμενο σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα πολιτών τρίτης χώρας από κερδοσκοπία (του επιβλήθηκε 6 έτη κάθειρξη), διευκόλυνση παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος 9 πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, κατ’ επάγγελμα εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή (10 χρόνια κάθειρξη και 50.000 ευρώ), διευκόλυνση μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα 18 πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (10 χρόνια κάθειρξη και 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο), και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή της αποθήκευσης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση (8 χρόνια κάθειρξη και 10.000 ευρώ).

Με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου κρίθηκε αθώος 47χρονος από τον Πειραιά που διαμένει στην Κω για την κατηγορία της διευκόλυνσης μεταφοράς από το εξωτερικό και ένοχος για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος και του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (του επιβλήθηκαν 5 έτη κάθειρξης για κάθε πράξη και 10.000 ευρώ πρόστιμο για τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου).

Αθώος για την κατηγορία της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου, κρίθηκε από το δικαστήριο 67χρονος από την Κω, ο οποίος όμως καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 47 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 230.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη για τις κατηγορίες της Εγκληματικής Οργάνωσης (συγκρότηση, ένταξη του επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών), και της διευκόλυνσης μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα 19 πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, από υπαίτιους που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο).

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ένοχο για όλες τις κατηγορίες 39χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής που αναζητείται με ένταλμα που έχει εκδοθεί σε βάρος του και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 49 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 240.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη (Εγκληματικής Οργάνωσης (συγκρότηση, ένταξη) κάθειρξη 6 ετών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος 15 πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, κατ’ επάγγελμα εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή 10 έτη κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ, διευκόλυνσης μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα 19 πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, από υπαίτιους που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο).

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Παναγιώτης Αβρίθης, Αχιλλέας Δασκαλάκης, Μανώλης Χατζηάμαλλος, Βάνα Περή, Σάκης Κεχαγιόγλου, Απόστολος Τσέας και Ιωάννης Αλαβάνος.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, στο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, αρχηγός ήταν συλληφθείς υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος διαχειριζόταν το σύνολο των υπό διακίνηση ναρκωτικών, και για το λόγο αυτό τα υπόλοιπα μέλη τον προσφωνούσαν «αφεντικό» ή «εργοστάσιο».

Το εγκληματικό δίκτυο, υπό τον συντονισμό του αρχηγού, προμηθευόταν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης από την Αλβανία, οι οποίες εισάγονταν στην Ελλάδα και τοποθετούνταν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης «καβάτζες» σε περιοχή της Αττικής. Στη συνέχεια, τα ηγετικά μέλη που διέμεναν στην Αττική, προέβαιναν στη διακίνηση των ναρκωτικών εντός Αττικής και στην Κω.

Στην Κω, τα ναρκωτικά μεταφέρονταν σταδιακά (100 γραμμάρια κοκαΐνη και 10 κιλά κάνναβη τη φορά) από στρατολογημένα μέλη, συνήθως γυναίκες που συνοδεύονταν από ανήλικα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνησή τους το πλοίο της γραμμής Πειραιάς – Κω. Με την άφιξη των ναρκωτικών στην Κω, τα εκεί διαμένοντα μέλη, ενεργώντας πάντοτε υπό τον συντονισμό και τις εντολές του σκληρού πυρήνα της Αθήνας, προέβαιναν στην παραλαβή και αποθήκευση των ποσοτήτων, συνήθως σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία μίσθωνε το εγκληματικό δίκτυο, για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως «καβάτζες».

Η περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών, λάμβανε χώρα μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο προμηθευτών και διακινητών μικρής εμβέλειας, «βαποράκια», ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών, ήταν πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Αττική, καθώς το ένα κιλό κάνναβη κόστιζε (1.500) ευρώ και το ένα γραμμάριο κοκαΐνη από (80) έως (100) ευρώ.

Η διακίνηση παράνομων προσφύγων και μεταναστών
Όσον αφορά τη διεθνική εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών, τα διαμένοντα στην Τουρκία μέλη, εντόπιζαν αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να προωθηθούν παράνομα από τους οποίους λάμβαναν, προκαταβολικά και εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς, το αντίτιμο διακίνησης, το οποίο κυμαινόταν από 3.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ, ανάλογα με τον επιθυμητό τελικό προορισμό.

Κατά την ημέρα της διακίνησης, επιβίβαζαν τους διακινούμενους στο σκάφος, το οποίο άμεσα κατέπλεε με προορισμό την Κω. Το σκάφος της οργάνωσης ήταν χωρητικότητας δέκα (10) περίπου ατόμων και στις περιπτώσεις που οι διακινούμενοι ήταν υπεράριθμοι, το ίδιο σκάφος πραγματοποιούσε διαδοχικά δρομολόγια από τα Τουρκικά παράλια στην Κω και αντιστρόφως.

Στην Κω αποβιβάζονταν σε περιοχή κοντά σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και μετά από σχετική συνεννόηση παραλαμβάνονταν από τα μέλη της οργάνωσης στην Κω. Η μεταφορά πραγματοποιούνταν από «οδηγούς» της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων ο ένας επαγγελματίας οδηγός ΤΑΧΙ, σε «συνεργαζόμενα» ξενοδοχεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των διακινουμένων στην Κω και μέχρι την έναρξη της περαιτέρω προώθησής τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεριμνούσαν, μεταξύ άλλων, για τη σίτισή τους και την πληρωμή των ξενοδοχείων, όπου κατέλυαν προσωρινά. Η κάλυψη αυτών των εξόδων γινόταν με χρήματα τα οποία έστελναν τα μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία, μέσω εταιρείας χρηματικών συναλλαγών.

Παράλληλα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Κω προετοίμαζαν την περαιτέρω προώθηση των διακινούμενων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, με τα πλοία της γραμμής. Ειδικότερα, επέλεγαν το καταλληλότερο δρομολόγιο, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί οι διακινούμενοι από τους λιμενικούς ή τους αστυνομικούς.

Μετά την επιλογή του καταλληλότερου δρομολογίου ένα από τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβανε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, χωρίς να παρίστανται οι διακινούμενοι. Δεδομένου ότι οι αλλοδαποί δεν κατείχαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για την έκδοση των εισιτηρίων, η εγκληματική οργάνωση τους εφοδίαζε με βουλγαρικά δελτία ταυτότητας (προφανώς πλαστά), ενώ η επιλογή του καταλληλότερου δελτίου γινόταν με κριτήριο το βαθμό ομοιότητας μεταξύ του εικονιζόμενου (πραγματικού κατόχου) και του διακινούμενου.

Για το λόγο αυτό και φρόντιζαν για την εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων, έτσι ώστε αφενός να μοιάζουν με Ευρωπαίο πολίτη (ευπρεπής ενδυμασία, γυαλιά κ.λπ.) και αφετέρου να προσομοιάζουν στον πραγματικό κάτοχο του δελτίου ταυτότητας που θα χρησιμοποιούσαν (βάψιμο μαλλιών, κούρεμα κ.λπ.). Στη συνέχεια τους έδιναν τις κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες ώστε να καταφέρουν να ολοκληρωθεί με επιτυχία το σχέδιο, δηλαδή η επιτυχής επιβίβαση των διακινουμένων στο πλοίο και η άφιξή τους στην Αττική.

Διαβάστε ακόμη

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών