Άκρως επιτυχημένη πολιτιστική εσπερίδα στη μνήμη της Πάολας Νεστορίδη

Άκρως επιτυχημένη πολιτιστική εσπερίδα στη μνήμη της Πάολας Νεστορίδη

Άκρως επιτυχημένη πολιτιστική εσπερίδα στη μνήμη της Πάολας Νεστορίδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 288 ΦΟΡΕΣ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πολιτιστική Εσπερίδα, στη μνήμη της αείμνηστης μεγάλης δωρήτριας Πάολας Νεστορίδη, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου το απόγευμα, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δρ. Νικόλαος Φρόνας, καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριο Τσοπανάκη, τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγο Γρηγόριο Ρουμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Πρόνοιας κ. Θωμά Σωτρίλλη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, την Αντιδήμαρχο κοινωνικής Πρόνοιας κ. Λίτσα Κρεμαστινού, την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Νοτίου Αιγαίου κ. Πετρούλα Αποστολάκη, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, τον επίτιμο Πρόξενο Ιταλίας κ. Νικολό Φαρμακίδη, τον ομιλητή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρο Συρόπουλο, και το πλήθος των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Μεγάλης δωρήτριας της Ρόδου Πάολας Νεστορίδη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Η ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα, η γυναίκα με τα ευγενή και γενναιόφρονα αισθήματα, που ερωτεύτηκε και λάτρεψε αυτή την πόλη απέδειξε με τη στάση, τις ευεργεσίες και τα κληροδοτήματά της, την απόλυτη αγάπη προς τον τόπο που τη φιλοξένησε και τις έδωσε τη δυνατότητα να εργαστεί σκληρά με το σύζυγό της Γιάννη και να αποκτήσουν πλούτη και αγαθά, τα οποία με ανιδιοτέλεια επέστρεψαν υπό μορφή ευεργεσίας σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Η δωρεά των δύο κτηρίων στο Δήμο Ρόδου, (του Νεστορίδειου Μελάθρου και της Νέας πτέρυγας) για αποκλειστική χρήση από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, του παρέχει τη δυνατότητα να ανοίξει διάπλατα τα φτερά του και να πραγματοποιήσει τις πτήσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Αναφέρθηκε στην καθιέρωση από το παρόν Δ.Σ που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της μεγάλης Δωρήτριας, των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων εις μνήμη της, με την ονομασία «Νεστορίδεια», τονίζοντας τη συνεργασία με το Ίδρυμα «Ι. & Π Νεστορίδη», αφού και αυτό είναι δημιούργημα της Πάολας Νεστορίδη.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ιωάννης & Πάολα Νεστορίδη», κ. Ευαγόρα Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την επιθυμία της Δωρήτριας να δημιουργηθεί Γηροκομείο για άπορους ηλικιωμένους.


Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστέρησαν για επτά χρόνια την ολοκλήρωση της επιθυμίας της Δωρήτριας. Παρόλο που τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα, οι Εκτελεστές της Διαθήκης και τα μέλη του Δ.Σ. έτοιμα να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σκοπού, η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν φοβερά δύσκαμπτη και χρονοβόρα.

Φέτος, μετά από 7 χρόνια, φαίνεται ότι η γραφειοκρατία ολοκληρώνει τον κύκλο της και σύντομα θα αρχίσει το ουσιαστικό σκέλος της αποστολής του Ιδρύματος.

Το αρμόδιο Εφετείο Πειραιά, μετά από προσφυγή των εκτελεστών της Διαθήκης, Πανωραίας Παπαχρήστου-Τσέλιου και Ευαγόρα Νικολάου, μέσω της πληρεξουσίου Δικηγόρου του Ιδρύματος κ. Ελισάβετ Κ. Τσέλιου, ενέκρινε την τροποποίηση της Διαθήκης, ώστε να προβλέπεται εκτός από την ανέγερση γηροκομείου ή πτέρυγας, όπως αναγράφεται στη Διαθήκη, και η διαμόρφωση υφισταμένων κτισμάτων.

Έτσι στις 15 Φεβρουαρίου 2018, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι κλίνες που θα δημιουργήσει το Ίδρυμα. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Εφετείου:

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η με ίδια κεφάλαια και σε συνεργασία με δημόσιους αρμόδιους φορείς, διαμόρφωση υφιστάμενου χώρου,

1. Στην τοποθεσία Κολύμπια Ρόδου, στη συμβολή των οδών Εθνικής Ρόδου-Λίνδου και κάθετης προς παραλία Κολυμπίων, σε μονάδα φροντίδας άπορων ηλικιωμένων ανθρώπων. Στη σχετική προμελέτη που έχει εγκριθεί από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου προβλέπεται η δημιουργία 15 κλινών σε 6 δίκλινα δωμάτια και ένα τρίκλινο δωμάτιο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Όλα τα δωμάτια θα διαθέτουν λουτρό με τουαλέτα.

2. Στον υφιστάμενο στην πόλη της Ρόδου Οίκο Ευγηρίας, το «Χαραλάμπειο Γηροκομείο», διαμόρφωση πτέρυγας προς επαύξηση των κλινών του (σύμφωνα με την ίδια προμελέτη, εδώ θα δημιουργηθούν ακόμη 7 κλίνες).

Για την προσφυγή στο Εφετείο Πειραιά, συναίνεσε και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου και έτσι διασφαλίζεται η ένταξη των 22 νέων κλινών στις υπάρχουσες δομές.

Το Ίδρυμα εκτός από την κατασκευαστική δαπάνη, θα αναλάβει και το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε και στις δύο περιπτώσεις τα δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι να παραδοθούν έτοιμα προς χρήση, καθώς και απαραίτητα έργα συντήρησης.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, υποβλήθηκε πλήρης φάκελος προς τη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών για έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σύστασης του Ιδρύματος και όπως ενημέρωσαν τηλεφωνικά τους Εκτελεστές της Διαθήκης τόσο ο Οργανισμός όσο και τα λοιπά στοιχεία που αφορούν την οικονομική θέση του Ιδρύματος έχουν εγκριθεί και η σχετική εισήγηση έχει υπογραφεί από τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας.

Μετά από την εξέλιξη αυτή υπάρχει η αισιοδοξία ότι σύντομα θα δημοσιευθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα αρχίσει άμεσα η υλοποίηση της εκτέλεσης των απαραίτητων έργων.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά της Δωρήτριας και στην ευχάριστη εξέλιξη που είχε για το Ίδρυμα «Ι. & Π. Νεστορίδη», η έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά. Δήλωσε ότι θα είναι πάντοτε δίπλα στο Ίδρυμα για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. Αναφέρθηκε επίσης στην προσωπικότητα του ομιλητή καθηγητή κ. Σπύρου Συρόπουλου και την αξιόλογη επιλογή του θέματος της ομιλίας.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επιτυχημένες εκδηλώσεις των προηγουμένων ετών, παρουσίασε τον ομιλητή και στάθηκε στην επιλογή για φέτος της διάλεξης με θέμα που φέρει τον τίτλο:

«Μέγας Αλέξανδρος και Ευρωπαϊκή Σκέψη» - Σύγκριση της πολιτικής Ομόνοιας του Μ. Αλεξάνδρου και της ενοποιητικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρώπη σήμερα.

Ο ομιλητής κ. Σπύρος Συρόπουλος, γνωστός Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε ένα ακροατήριο που ξεπερνούσε τα διακόσια άτομα, επί σαράντα λεπτά ανέλυσε την πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ευφυή αντιμετώπιση των διαφορετικών πολιτιστικών ομάδων πληθυσμού που κατοικούσαν στην αχανή έκταση που είχε κατακτήσει, πετυχαίνοντας να τον θεωρούν ελευθερωτή και σωτήρα και όχι κατακτητή.

Αξιοποίησε τα στοιχεία που ένωναν τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας του και τους έκαναν να αισθάνονται ασφαλείς και ικανοποιημένοι. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο από όπου πέρασε, όλοι με τον δικό τους τρόπο τον θεώρησαν δικό τους άνθρωπο.

Αυτός είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής ένωσης, αν και τονίστηκαν οι δυσκολίες στην εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής με τις σημερινές αντιλήψεις στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθησε για αρκετή ώρα ενδιαφέρουσα συζήτηση και στο τέλος υπήρξε μπουφές με σνακ και ποτά, προσφορά από το Ίδρυμα «Ι. & Π. Νεστορίδη».

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης
Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ι. & Π. Νεστορίδη»
Ευαγόρας Νικολάου

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων