Διαγράφονται εισφορές είκοσι έξι ετών προς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ!

Διαγράφονται εισφορές είκοσι έξι ετών προς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ!

Διαγράφονται εισφορές είκοσι έξι ετών προς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2730 ΦΟΡΕΣ

Διαγράφονται τελικά οι διπλές ασφαλιστικές εισφορές με τις οποίες χρεώθηκαν χιλιάδες μισθωτοί, αγρότες και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, από το 1992, οι περισσότεροι μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις με τις οποίες ενεργοποιείται η σχετική διάταξη του νόμου ν.4554/2018 και μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε μια εκκρεμότητα 26 ετών, που ταλαιπωρούσε χιλιάδες διπλο- ασφαλισμένους.

Όπως έχει γράψει το Σin, το πρόβλημα χρονίζει από τον συνταξιοδοτικό νόμο Σιούφα του 1992, μία διάταξη του οποίου προβλέπει ότι όποιος είναι μισθωτός, παρά το γεγονός ότι πλήρωνε κανονικά εισφορές στο τότε ΙΚΑ, εάν έκανε παράλληλα και έναρξη επιτηδεύματος (είχε εκδώσει μπλοκάκι), τότε όφειλε να ασφαλιστεί και στον ΟΑΕΕ.

Την υποχρέωση αυτή, δεν την γνώριζαν οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα μετά από χρόνια να τους καταφθάνουν «ραβασάκια» από τον ΟΑΕΕ με τα οποία τους ειδοποιούσαν ότι έχουν οφειλές κάποιες αρκετές χιλιάδες ευρώ προς τον ασφαλιστικό φορέα. Πρόκειται για τεράστια ποσά, δεδομένου ότι προ του ΕΦΚΑ, οι ελάχιστες εισφορές στον ΟΑΕΕ ήταν περίπου 400-450 ευρώ το μήνα!

Οι πρώτες τρεις αποφάσεις αφορούν:
1. Οφειλές νέων ασφαλισμένων (για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά) σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς, οι οποίοι δεν προέβησαν σε επιλογή ασφαλιστικού φορέα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης. Ως μοναδικό κριτήριο εξέτασης των αιτημάτων των ασφαλισμένων τίθεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα.
2. Οφειλές που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα για την ίδια δραστηριότητα.
3. Οφειλές που δημιουργήθηκαν στον πρώην ΟΑΕΕ για την παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων- ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ). Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ίδια δραστηριότητα.

Η διαδικασία διαγραφής
Σχετικά με τη διαδικασία σβησίματος των εισφορών-φαντάσματα οι αποφάσεις του κ. Πετρόπουλου, προβλέπουν τα ακόλουθα:

Η αίτηση των ασφαλισμένων θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, όπου ετοιμάστηκε η σχετική πλατφόρμα διαγραφής οφειλών. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι διαγραφές, πέραν της κύριας θα αφορούν, αναλογικά, και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπου προβλέπονται.

Για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.

Μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας, η έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα συνεχιστεί για επιπλέον κατηγορίες ασφαλισμένων, που ταλαιπωρούνται από διπλές εισφορές.

Διαβάστε ακόμη

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία

Τράπεζες / Κλειστές για 4 ημέρες - Τι ισχύει με συναλλαγές και μισθοδοσίες

Παγκρήτια: Επεκτείνει το πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Με τρεις τριετίες φθάνει στα 1.079 ευρώ μεικτά